logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana rezystora - jaki ma wpływ tolerancja rezystora

Dimonytch 31 Maj 2020 10:23 1092 2
REKLAMA
  • #1 18729346
    Dimonytch
    Poziom 6  
    Ocena: 13
    Dzień dobry.
    Wymieniam 2 rezystory we wzmacniaczu stereo na płytce przy przyciski loudness.
    Wg. schematu i kolorowych pasków na rezystorach, są to to rezystory 15K o tolerancji 10% (srebrny pasek).
    Posiadam 2 rezystory o tych samych parametrach, tylko o tolerancji 5% (złoty pasek)
    Czy mogę je wykorzystać jako zamienniki, czy nie wpłynie to na cały układ wzmacniacza, brzmienie itp?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18729363
    Józio17
    Poziom 31  
    Ocena: 198
    Dimonytch napisał:
    Czy mogę je wykorzystać jako zamienniki,

Tak.
  • Pomocny post
    #3 18729386
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1057
    Dimonytch napisał:
    Dzień dobry.
    Wymieniam 2 rezystory we wzmacniaczu stereo na płytce przy przyciski loudness.
    Wg. schematu i kolorowych pasków na rezystorach, są to to rezystory 15K o tolerancji 10% (srebrny pasek).
    Posiadam 2 rezystory o tych samych parametrach, tylko o tolerancji 5% (złoty pasek)
    Czy mogę je wykorzystać jako zamienniki, czy nie wpłynie to na cały układ wzmacniacza, brzmienie itp?

Zawsze (prawie) można elementy o większej rozbieżności parametrów zastąpić tymi z
    mniejszą tolerancją. Chyba, że jest to sprzęt prototypowy, zbudowany z elementów dobieranych praktycznie.
REKLAMA