logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Knok na Windows XP - Cannot Prepare Phone przy flashowaniu Nokii

joshiloki 04 Paź 2005 21:33 1278 9
REKLAMA
  • #1 1873084
    joshiloki
    Poziom 10  
    siema mam problem z knokiem otusz to nie działa na moim xp robie właściwie krok po kroku jak jest to opisywane na stronach nim tytułowanych np www.plishgsm.pl i w momencie gdy fon jest podłaczony i chce wrzucić nowy flash na fon i ładuje flasha do knoka wyskakuje komenda włącz power w fonie wiec właczam na krutko tak by się nie uruchomił a rospoczełą sie operacja flaszchowania knok wisi czasowo nic nie robiąc po tym wyskakuje mi komenda "cannot prepare phone" ustawiałem w biosie i na spp i na epp na wszystkie morzliwe sposoby i nic nie daje wciąz w kóło ten sam komunikat a gdy ustawiam zgodnośc z win 98 i milenium to wyskakuje mi komenda tego typu lecz wówczas nawet nie wyskakuje komenda włączenia power w fonie " cannot initialize devise " a jeśli chodzi o ninne programy do flashowania np rolis to wysakuje mi komenda "power off mobile first and them connect " kombinowałem rużnie i z userport i bez niego i zgodnośc z 98/milenium i nic nokia tool jako przez mbus działją spoko natomiast przez lpt nie morze mi ktoś wyjaśni w czym problem to mój adres joshi(_at_)neostrada.pl lub gg 7410128
  • REKLAMA
  • #2 1873515
    unlocker1x
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    sprawdz czy nie masz połamanego kabla przy pszejściówce
  • #3 1873724
    norbi45
    Poziom 33  
    Ocena: 59
    Jeśli to twój pierwszy telefon robiony tym kablem to dokładnie sprawdź wszystkie podłączenia kabla czy są one prawidłowo wykonane. Według schematu.
    Druga sprawa to telefon. Może z nim być coś nie tak.
    Sprawdź na innym telefonie.
    Opis pracy z KNokiem i schematy kabli są tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic348513.html
  • REKLAMA
  • #4 1874594
    joshiloki
    Poziom 10  
    kabel jest wporządku był sprawdzany na kompie kolegi i wszystko gra na kolegi kompie zflaszowaliśmy dwa fony kturych nie mogłem zflashowac na swoim sprawdzałęm kabel wiec wiem ze wina musi leżeć w kompie a dokładniej mówiąc w ustawieniach aleb sam już nie wiem napewno kabel jest sprawny
  • REKLAMA
  • #5 1875022
    PAWLOO1989
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    W biosie ustawienia moze trzeba zmienić? A pamietałeś o userport?
  • #6 1875352
    joshiloki
    Poziom 10  
    w biosie kombinowałen jak moglem wkońcu go zresetowałem tak by powrucił do ustawień pierwotnych a user port równiesz stosowałem spisuke sieprzy nokia tool czyli dzieki niemu dział mi com (mbus) ale lpt nie działa nadal nie wiem morze coś jest nie tak wracając do userport po skopiowaniu pliki uerport sys do drivers uruchamiam user port i widze dwie podziałki cyli tylko dwa adresy ADD nie wiem morze powienienem widzieć trzy a nie wiedze morze w tym tkwi problem a prubowałem uruchomić rolisa i nim sprubowac a mam wersje479b001 i w niem gdy chce skopiować flash czy bezpośrednio wgrać nowy wyskakuje mi komenda ostrzegawcza typu " Power off mobile first and connect ( or check cable : phone TX=low(o) expected but phone TX=high read) z tego co czaje to ma to związek z napieciem ale nie wiem za bardzo co jest nie tak
  • REKLAMA
  • #7 1875497
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Problem może leżeć po stronie Userport'a. Mam trzy pliki z Userport'em i tylko jeden działa w XP. Co do Rolins'a to polecam wersję 4.78 lub 4.78b. V 4.79 ma podobno jakieś błędy i nie zawsze działa. A co do knoka to cyka pod XP bez userport'a (przynajmniej u mnie) wersja by XPMOBILE.
  • #8 1875710
    joshiloki
    Poziom 10  
    rolis zaden się nie spisuje a userport to ściagnołem już z sześć razy z rużnych stron i nic niedaja mbus działa a LPT lerzy morze być podłaczony pod fon czy nie bedzie podlączony działa tak samo czyli niedziała wiem napewno ze wina lerzy w porcie LPT tylko jak to zkorygować by śmigało chyba ze to już taki urok płyty głównej mojego kompa bo nawet dzisiaj instalowłem 98 i nic tak samo moja płyta to k7vta3 z chipem via morze ma ktoś identyczną i nie ma tego problemu morze podał by mi jakie ma ustawienia w biosie moze tu lezy wina
  • #9 1875946
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    No jak Ci pod 98 nie poszło to zostaje albo komp albo flasher. Coś, kiedyś słyszałem o zmianie portu LPT w Biosie, więc to może być to ale dokładnie na który port ustawić to nie wiem. Spróbuj przestawić, są chyba trzy opcje. Jedną już możesz wykluczyć.

PS.
    Zanim wciśniesz przycisk "Wyślij" naciśnij najpierw "Pisownia". Strasznie razi w oczy.
  • #10 1876297
    joshiloki
    Poziom 10  
    spoko sorki za ortografie ale taki już jestem nie będe sie wykręcał dylepcją a odnośnie zmiany ustawiń portu już to prubowałem i nie wiem orze cos pominołem albo przestawiam nie tma gdzie trzeba bynajmniej tak było napisane na stronie www.polishgsm.pl i niczego się nie dokopałem a odnośnie kabla jak już mówiłem jest w porządku bo był sprawdzany na innym kompie ale już mnie chyba to przeroslo i narazie dam sobie spokój bo mam go serdecznie dośc chyba nikt po zamna nie ma problemów z tym flashowaniem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy używania programu KNok do flashowania telefonów Nokia na systemie Windows XP. Pomimo prawidłowego podłączenia kabla i stosowania się do instrukcji, pojawia się komunikat "cannot prepare phone" podczas próby wgrania nowego flasha. Próby zmiany ustawień BIOS-u (w tym portu LPT i userportu) oraz kompatybilności programu z Windows 98/Me nie przynoszą efektu. Kabel został sprawdzony i działa poprawnie na innym komputerze, co wskazuje na problem z konfiguracją portu LPT lub sterownikami userportu w XP. Inne programy do flashowania, takie jak Rolis (wersje 4.79b001 i 4.78), również generują błędy związane z zasilaniem telefonu lub komunikacją (np. "power off mobile first and connect"). Użytkownik posiada płytę główną K7VTA3 z chipsetem VIA, co może wpływać na działanie portu LPT. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna zmiana ustawień portu LPT w BIOS-ie, użycie odpowiedniej wersji userport.sys kompatybilnej z XP oraz wypróbowanie wersji Rolis 4.78 lub 4.78b. KNok według niektórych użytkowników działa pod XP bez userportu, zwłaszcza wersja XPMOBILE. Problem najprawdopodobniej leży w konfiguracji portu LPT lub sterowników userportu, a nie w kablu czy samym telefonie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA