Witam, zaryzykuję stratę tego jednego punktu w nadziei, że ktoś mi łopatologicznie (i po polsku) wytłumaczy wątpliwości związane z wyborem źródła taktowania dla ATmega168P/328P. Otóż kupiłem kilka klonów Arduino Nano oraz Mini Pro z procesorami ATmega 168P i 328PB. Wszystkie moduły 5-woltowe i pędzone zewnętrznym kwarcem 16 MHz. Ponieważ z pewnych (nie do końca dla mnie jasnych) względów chcę zachować możliwość ładowania do nich programów via COM/USB, postanowiłem wgrać do nich odpowiednie bootloadery Optiboot, bo te, które wgrał Chińczyk, przekłamywały sygnatury procesorów. Ponieważ nie do końca dla mnie jasne było ustawienie niektórych fusebitów, użyłem do tej operacji Arduino IDE aby to ono poinstruowało Avrdude, co i jak ma ustawić. Zacząłem od modułów z ATmega 168P. I teraz tak: jeśli wybieram z Menedżera płytek z grupy "MiniCore" procesor "ATmega 168 Variant 168P/PA", jako źródło sygnału zegarowego ustawiany jest "Ext. Full-swing Crystal". Tak samo zresztą jest, jeśli wybiorę procesor "ATmega 328 Variant 328P/PA". Z ciekawości sprawdziłem, jak to jest ustawiane dla procesora ATmega 328P w Arduino UNO3. A tam jest ustawiany "Ext. Crystal Osc. 8.0-". Zacząłem trochę kopać w poszukiwaniu informacji, czym w zasadzie różnią się te ustawienia. Po znalezieniu informacji (tylko anglojęzycznych, niestety), że "Full-swing" stosuje się przy układzie rezonator kwarcowy pomiędzy XTAL1 a XTAL2 plus ew. kondensatory do masy a Ext. Crystal dla generatora kwarcowego do XTAL1 - zgłupiałem jeszcze mocniej. Przecież we wszystkich tych płytkach jest zewnętrzny rezonator kwarcowy między XTAL-ami.
Po tym nieco zawiłym wstępie czas na pytania:
1. Jak prawidłowo powinno być ustawione źródło sygnału zegarowego dla ATmega 168P/328P 5V z rezonatorem kwarcowym 16MHz? Full-swing czy Ext. Crystal?
2. Jaki program (najlepiej bezpłatny) potrafi wyświetlić z opisami fusebity dla ATmega 328PB, tak jak potrafi to np. BitBurner (który niestety nie ma bazy dla 328PB)? Darmowy BASCOM-AVR, którego używam, też nie zna tego procesora.
Pytania może i głupawe, ale ja naprawdę początkujący w mikroprocesory jezdem.
Po tym nieco zawiłym wstępie czas na pytania:
1. Jak prawidłowo powinno być ustawione źródło sygnału zegarowego dla ATmega 168P/328P 5V z rezonatorem kwarcowym 16MHz? Full-swing czy Ext. Crystal?
2. Jaki program (najlepiej bezpłatny) potrafi wyświetlić z opisami fusebity dla ATmega 328PB, tak jak potrafi to np. BitBurner (który niestety nie ma bazy dla 328PB)? Darmowy BASCOM-AVR, którego używam, też nie zna tego procesora.
Pytania może i głupawe, ale ja naprawdę początkujący w mikroprocesory jezdem.