Witam.
Czy jest jakiś sposób aby organoleptycznie wyznaczyć przybliżona indukcyjność cewki powietrznej w zwrotnicy głośnikowej na podstawie ilosci zwojów i średnicy przewodu? Jest jakaś tabelka do nawijania takich cewek? Cewka powietrzna cylindryczna.
Są w sieci kalkulatory on-line do cewek powietrznych, opierają na wzorach które wyznaczono dawno temu, wzory też są do znalezienia.
Zazwyczaj korzystam z kalkulatorów cewek jednowarstwowych, cewka zwrotnicy jest wielowarstwowa tutaj liczą sie również średnice wewnętrzna i zewnętrzna oraz szerokość.
Ostrzegam przed ślepemu zawierzaniu wzorom! Wzór sprawdza się w wyjątkowych wypadkach - w nawijaniu "maszynowym", a i to nie zawsze... Niejednokrotnie sam się spotkałem z tym, że dwie cewki takich samych gabarytów i takiej samej iloci zwoi miały różne indukcyjności (nawijane na nawijarce !). Zależy to m.in od dokładności nawijania - a to w domowych warunkach bywa trudne (powtarzalność). Zawsze więc należy nawinąć kilka zwoi więcej i mierzyć indukcyjność odwijając po zwoju aż otrzyma się idealny wynik.
Nie mam niestety Warunków do mierzenia dlatego muszę oszacować. Najszczęśliwszych cewki które chce użyć nie są niczym zalane. Jak wrócę do domu spróbuje znaleść tabele z ilością zwojów i przekrojem. Kiedyś wpadła mi w ręce.
Witam.
Czy jest jakiś sposób aby organoleptycznie wyznaczyć przybliżona indukcyjność cewki powietrznej w zwrotnicy głośnikowej na podstawie ilosci zwojów i średnicy przewodu? Jest jakaś tabelka do nawijania takich cewek? Cewka powietrzna cylindryczna.
W warunkach amatorskich, kiedy nie ma możliwości zmierzenia indukcyjności danej cewki w zwrotnicy głośnikowej pasywnej (6db/okt lub 12db/okt), to trzeba się posłużyć odpowiednimi tabelami, które pozwolą wykonać taką cewkę z przybliżoną indukcyjnością.
Zwrotnice głośnikowe powinny być dostosowywane do parametrów i rodzajów zastosowanych głośników odpowiednio kształtując podział częstotliwości przenoszonego pasma między poszczególnymi głośnikami.
Amatorsko budowane kolumny głośnikowe wraz ze zwrotnicami głosnikowymi będą oczywiście grały lepiej lub gorzej, ale nie dorównają kolumnom głośnikowym fabrycznym, które przechodzą wiele testów w celu uzyskania największej efektywności zanim zostaną wprowadzone na rynek.
pozwolą wykonać taką cewkę z przybliżoną indukcyjnością.
I o tę właśnie "przybliżoną dokładność" mi chodziło. O ile jeszcze w wypadku zwrotnic 6dB/oct, dokładność może wynosić ok. 10% to w wypadku zwrotnic 0 większym nachyleniu to już za dużo.
A z tabelek i nomogramów ja też korzystałem kiedyś... Dopóki się nie przekonałem jak duże rozbieżności od zakładanej indukcyjności wychodziły. Jak pisałem czasem inaczej ułożony drut na początku powoduje w konsekwencji zmianę nie do przyjęcia.
✨ W dyskusji poruszono temat wyznaczania indukcyjności cewki powietrznej w zwrotnicach głośnikowych. Użytkownicy wskazali na dostępność kalkulatorów online, które mogą pomóc w obliczeniach, jednak podkreślili, że wyniki mogą się różnić w zależności od dokładności nawijania. W warunkach amatorskich sugerowano korzystanie z tabel, które umożliwiają oszacowanie indukcyjności na podstawie liczby zwojów i średnicy przewodu. Zwrócono uwagę na znaczenie dostosowania zwrotnic do parametrów głośników oraz na różnice w indukcyjności cewki w zależności od jej konstrukcji. Wspomniano również o metodzie pomiaru reaktancji przy 50Hz jako alternatywie dla bezpośredniego pomiaru indukcyjności. Wygenerowane przez model językowy.