logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV SHARP LCD Colour LC-32DH57E-BK - nie uruchamia się TV

OchAdamek 05 Cze 2020 13:13 1596 9
  • #1 18740361
    OchAdamek
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    'AQUOS' TV SHARP LC-32DH57E-BK włączam głównym włącznikiem napięcie na odbiorniku, Dioda LED czerwona świeci, pilotem nie modę włączyć odbioru ostatnio odbieranego Kanału, ekran ciemny, brak dźwięku. Przełącznikami znajdującymi się w korpusie na bocznej krawędzi nie mogę uruchomić odbioru telewizora, brak dostępu do menu, brak wyboru kanału, brak sygnału dźwiękowego. Ekran w dwóch przypadkach jest ciemny. Telewizor martwy. Kontrolka diodowa świeci , więc napięcie dochodzi do odbiornika. Sygnał TV z anteny dochodzi i jest prawidłowy gdyż normalnie w tym miejscu pracuje inny sprawny TV. Co może być przyczyną uszkodzenia, czy naprawa tego TV jest opłacalna, czy koszty naprawy bardzo przewyższą obecną jego wartość - jest to TV z długim okresem użytkowania.
  • Pomocny post
    #2 18741301
    down
    Poziom 19  
    Ocena: 107
    Może po prostu padło podświetlenie matrycy i telewizor działa , lecz Ty tego nie widzisz .
    W tym roku już 2 takie przypadki naprawiłem.
  • #3 18741502
    OchAdamek
    Poziom 11  
    Reperowałem TV stare już modele , lampowe - czarno białe, ostatnio Thomson na półprzewodnikach ale z kineskopem, z LCD nie mam do czynienia poza tym że jako użytkownik. Poruszyłeś temat, którego za bardzo nie rozumiem. Czy można prosić o dokładne szczegóły, dokładną radę.
  • Pomocny post
    #4 18742737
    down
    Poziom 19  
    Oczywiście .
    Matryca telewizora jest w technologii ciekłokrystalicznej i oznacza to mniej więcej tyle , że sam ekran jak wyświetla cokolwiek to człowiek tego nie widzi bo przez ekran musi od tyłu przenikać światło przez ekran i dalej trafia do naszych oczu .
    Jak podświetlenie matrycy padnie to nie widzimy nic na ekranie .

Zeby to naprawić trzeba zdjąć ekran z ramy i zobaczysz tam za nim paski z diod led białych tak po prostu jak takie co pod szafki się przykleja tyle , że trochę mocniejsze .
    W innej opcji starsze TV miały tam takie małe świetlówki.

Trzeba to sprawdzić czy któraś dioda nie jest walnięta bo sa połączone szeregowo i jak jedna wysiądzie to wszystkie nie świecą.

Oprócz tego można jeszcze przed rozebraniem tego wszystkiego sprawdzić na płycie zasilającej czy do podświetlenia jest napięcie bo czasami zasilacz pada a nie same diody. i tyle.

Robota prosta jak je...e . Małpe nauczyłby to nawet naprawiać.

Dodano po 1 [minuty]:

Po oglądaj też na Youtube bo są filmy różne jak sprawdzić i naprawić podświetlenie matrycy .

Dodano po 1 [minuty]:

https://www.youtube.com/watch?v=KcBmHx_MsTI

Na przykład to .
    Jest tego ogólnie więcej na Yt .
  • #5 18742875
    OchAdamek
    Poziom 11  
    Dziękuję za te wskazówki. Jak widzę jest to proste. Spróbuję zgodnie z tym co widziałem na audio. Jak zrobię to dam info z jakim efektem.
    Dziękuję za wsparcie techniczne, pozdrawiam.
    Miłego dnia, wieczora życzę.
    Adam
  • #6 18751450
    OchAdamek
    Poziom 11  
    Zrobiłem zgodnie z twoją propozycją i zarejestrowanym obrazem na klipie z YT, wyłączanie diody uszkodzonej na pasku podświetlającej ekran.
    W moim TV Sharp jest zastosowane inne rozwiązanie, pod płytą ekranu ciekłokrystaliczną niema diod podświetlających ekran, są cienkie rurki prawdopodobnie świetlówki, wychodzą z jednej strony boku tv, są lusterka, działają jak pryzmat, które wychodzą do elementów foto-optycznych na płycie znajdującej z prawej strony zamieszczonego zdjęcia back panel , pierwsza prawej stronie która jest połączona z płytą zasilającą.
    Przeglądałem klipy na YT o naprawach TV z LED jednak takiego rozwiązania nie spotkałem.
    Pozdrawiam
    Adam.
    Załączniki:
    • TV SHARP LCD Colour LC-32DH57E-BK - nie uruchamia się TV 20200606_152531.jpg (880.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 18751861
    down
    Poziom 19  
    Pisałem o tym wyżej , że takie rozwiązanie też może być .
    Z tym jest nie co trudniej bo części coraz ciężej zdobyć , aczkolwiek sama wymiana jest podobna .

Dodano po 2 [minuty]:

Pisałem o tym wyżej , że takie rozwiązanie też może być .
    Z tym jest nie co trudniej bo części coraz ciężej zdobyć , aczkolwiek sama wymiana jest podobna .
    down napisał:
    Zeby to naprawić trzeba zdjąć ekran z ramy i zobaczysz tam za nim paski z diod led białych tak po prostu jak takie co pod szafki się przykleja tyle , że trochę mocniejsze .
    W innej opcji starsze TV miały tam takie małe świetlówki.

jak masz dostęp , to spróbuj jakąś mocna latarko p[oświecić pod ekran zamiast tej świetlówki i wszystko będzie jasne wtedy.
    Będziesz pewny czy to nie podświetlenie.
  • #8 18760423
    OchAdamek
    Poziom 11  
    Tak wygląda podświetlenie ekranu LCD. Świetlówki mają czarne końce zakończeń , świadzy to chyba o wypaleniu się elektod, może nie do końca całkowicie. Jak sprawdzić czy każda świetlówka świeci?

TV SHARP LCD Colour LC-32DH57E-BK - nie uruchamia się TV
  • #10 18763076
    OchAdamek
    Poziom 11  
    Telewizor nie reaguje na włączenie z pilota, cały czas świeci dioda kontrolna stanu wyłaczenia, nie gaśnie i nie w£acza tv.
    Świetłówki podświetlenia są zasilane wysokim napięciem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor SHARP LC-32DH57E-BK nie uruchamia się, mimo że dioda LED świeci. Użytkownik podejrzewa, że problem może dotyczyć podświetlenia matrycy, co uniemożliwia wyświetlanie obrazu. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie diod LED lub świetlówek podświetlających, które mogą być uszkodzone. Użytkownik zauważył, że w jego modelu zastosowano świetlówki zamiast diod LED, co może komplikować naprawę. Wskazówki obejmowały również testowanie napięcia na płycie zasilającej oraz użycie latarki do sprawdzenia, czy ekran reaguje na światło.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA