logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 - spowolnione dzwonki po czyszczeniu i wymianie softu, co zrobić?

1Paluch1 05 Paź 2005 09:06 1611 15
REKLAMA
  • #1 1873884
    1Paluch1
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Witam :!::!:
    Dostałem ostatnio kilka płytek głównych Nokii 3310,3330,3410 i wszystkie jakoś tam uszkodzone na swój sposób :!:
    Więc tak zaczełem od wykompania ich każdej po kolei potem słuszyłem a na końcu wymiana softa :!:
    Najpierw zaczne o jedenj z nich a POTEM najwyżej zeby nie zakładać tylu tematów o nastepnych :!:
    ok :!:
    1. Nokia 3310 nie wiem co jej sie stało ale po kąpieli i wygrzaniu Suszarką odpala ma nawet zasięg i wszystko gar opróczz tego ze ma spowolnione DZWONKI są bardzo powolne :!:
    Reszta jest ok ale tylko chodzi o dzwonki :!:

Zaopatrzyłem sie już w Hot Aira i teraz tylko prosiłbym o pomoc co mam zrobić zeby działał jak należy co wygrzać :?: , podgrzać :?:

Bardzo was PROSZĘ o POMOC bo wiem że jesteście DOBRZY w te KLOCKI i nie jeden telefon macie już na koncie zrobiony :!:

POZDRAWIAM

Edytowałem temat -->>>Regulamin bony78
  • REKLAMA
  • #2 1873947
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Wymień kwarc (B200).
  • REKLAMA
  • #3 1873962
    1Paluch1
    Poziom 20  
    ok spróbuje a powiedz mi gdzie to mniej więcej sie znajduje ?????

Dodano po 8 [minuty]:

Micki_2004 znalazłem już ten kwarc na serwisówce ale na PŁYCIE GŁÓWNEJ nie ma go wiec nie wiem czy to przypadkiem nie inny model jest !!!!
    Jak myślisz ???
    Proszę o pomoc !!!
  • #4 1874052
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    1Paluch1 jeśli nie ma kwarcu to dlatego telefon ci tak wolno chodzi przełóż od innej płyty taki sam kwarc i będzie smigać aż miło :)
  • #5 1874164
    1Paluch1
    Poziom 20  
    Znalazłem już go był troche gdzie indziej i wygrzałem go telefon chodził ładnie wszystko było si po 1 godzinie zaczoł coś świrować i przy uruchamianiu po wpisaniu pinu i przy logowaniu się do sieci resetuje się kilka razy tak mi wyskoczyło a teraz wogle nie odpala :cry:
  • #6 1874193
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 235
    bylo wymienic kwarc z innej plyty jak koledzy radzili a nie kombinowac. pewnie coz zruszyles albo wyskoczyly kolki pod procka
  • #7 1874242
    1Paluch1
    Poziom 20  
    Ale nie wygrzałem tego mocno tylko delikatnie nawet nie płytwało nic !!!

Dodano po 4 [godziny] 36 [minuty]:

Co robić ????
  • REKLAMA
  • #8 1875670
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Spróbuj flash'a wgrać ponownie z eeprom'em i resety i napraw IMEI jak się da.
  • #9 1876286
    1Paluch1
    Poziom 20  
    No po flashowaniu nic !!! Zero odzewu !!!
    spróbuje wymienić ten kwarc i wtedy zobaczymy !!!!
  • REKLAMA
  • #10 1876365
    ---Andrzej---
    Poziom 12  
    jak chodzi o dźwięki to spróbuj może wymienić to
    Załączniki:
    • Nokia 3310 - spowolnione dzwonki po czyszczeniu i wymianie softu, co zrobić? 3310.jpg (33.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1877147
    1Paluch1
    Poziom 20  
    Ta narazie odstawiłem wziełem nastepną i w niej nie było zasiegu wymieniłem końcówke mocy i nadal nic prosze o jakąś rade !!!
    Z góry dziekuje !!!
  • #12 1883423
    1Paluch1
    Poziom 20  
    Mam kolejną Nokie 3310 i brakowało jej zasięgu !!!!
    Wymieniłem końcówke mocy i nadal nic !!!!
    Co moze być ??????????

Prosze was o POMoC bo jesteście dobrzy w tych sprawach !!!
  • #13 1883486
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Brak zasiegu może powodować: switch (diplexer), hagar, ccont, cobba, filtry SAW i jeszcze kilka małych pierdół. Nie zawsze winne jest PA. Do zlokalizowania usterki potrzebna jest diagnoza telefonu. Np. jak się telefon zachowuje przy wyszukiwaniu ręcznym sieci, co pokazuje Net Monitor. Według mnie brak zasiegu to najbardziej wredna usterka. PA wymieniłeś na takie same jak było w fonie czy zamiennik?
  • #14 1883600
    MANYK
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    skoro już o tym mowa to co powinien pokazywać a czego nie powinien pokazywać net monitor przy takiej usterce
  • #15 1884074
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Sprobuj wejsc w Ustawienia>ustawienia telefonu>wyszukiwanie sieci>reczne. Zobacz czy znajdzie jakakolwiek siec, jesli znajdzie, mozesz miec problem z torem nadawczym, jesli nie znajdzie nic, problem jest z torem RX - ciezko cos doradzic... to nie sa dobre usterki na poczatek.
    Zaleznie co z tym robiles - albo wygrzej CCONT,COBBA, HAGAR albo postaw im nowe kulki.
    Rozumiem, ze soft wgrales (full) i wszelkie zasady wgrywania softu do DCT3 znasz (faid, imei, etc.)??
  • #16 1886011
    1Paluch1
    Poziom 20  
    Softa już opanowałem moze nie będę mówił PERFEKT bo wiadomo wszystko na przód idzie i nie nadążymy za tym !!! Więc sofcik ok !!!
    To postaram sie wygrzać go w tych miejscach co mówicie i zobaczymy co dalej będzie.

Dodano po 1 [minuty]:

A co do ręcznego wyszukiwania to wyskakują wszystkie sieci !!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Nokii 3310, która po czyszczeniu i wymianie oprogramowania ma spowolnione dzwonki. Przyczyną może być uszkodzony lub brakujący kwarc (B200), który należy wymienić lub przełożyć z innej płyty głównej. Po próbie wygrzania kwarcu telefon początkowo działał poprawnie, lecz później zaczął się resetować i ostatecznie przestał w ogóle odpalać. Zalecane jest ponowne wgranie pełnego softu z eepromem, resetami i naprawą IMEI. W przypadku problemów z zasięgiem w innych egzemplarzach 3310 wymieniono końcówkę mocy, jednak problem pozostał. Możliwe przyczyny braku zasięgu to uszkodzenia elementów toru RF takich jak switch (diplexer), hagar, ccont, cobba, filtry SAW oraz inne drobne komponenty. Diagnostyka powinna obejmować ręczne wyszukiwanie sieci i analizę zachowania telefonu oraz wskazań Net Monitora. Wskazane jest wygrzanie lub wymiana kulek lutowniczych pod układami CCONT, COBBA, HAGAR. Soft został poprawnie wgrany, a ręczne wyszukiwanie sieci wykrywa wszystkie dostępne sieci, co sugeruje, że problem może leżeć w torze nadawczym lub odbiorczym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA