logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

3310 wczesniej CS, teraz brak zasiegu i restartuje sie :(

Marsad85 13 Wrz 2005 11:59 1866 26
REKLAMA
  • #1 1814181
    Marsad85
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    dostalem nokie 3310 z CONTACT SERVICE. standardowo na poczatku wgralem nowego softa i nic niepomoglo :( podmienilem COBE z jakiegos telefonu przeznaczonego na zlom i nokia zalaczyla sie :) jednak nie lapie zasiegu i co jakies 20 sekund restartuje sie :( podmienilem COBA na jeszcze inne i to samo :( od czego zaczac ??

z gory dzieki za pomoc !
  • REKLAMA
  • #2 1814248
    lukmar
    Poziom 29  
    Ocena: 22
    spróbuj jeszcze raz wgrać pełnego softa z eepromem
    i zrób mu wszystkie resety, podlicz sumy kontrolne itp.
    jak nie pomorze to napisz bedziemy szukać dalej
  • REKLAMA
  • #3 1814297
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    macie ludzie na punkcie tych softow i epromow.

jak to ktos kiedys pisal niezaleznie czy pacjent do szpitala przyjdzie ze zlamana noga, wylewem czy goraczka lewatywka nie zaszkodzi :)

znieniles cobbe to teraz imei, zrob faid i reset i bedzie chodzic.
  • #4 1814422
    Marsad85
    Poziom 17  
    zrobilem tak jak pisaliscie i dalej jest to samo :( zadnych zmian :(
    dodam ze bez karty SIM telefon nierestartuje sie !

co dalej zrobic ??
  • REKLAMA
  • #5 1814898
    JareckiP
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    Wygląda jakby sumy kontrolne nie były policzone.Wszystko robisz jak należy, próbowałeś różnymi programami ?
  • REKLAMA
  • #6 1816368
    Marsad85
    Poziom 17  
    ja tez mam takie wrazenie jak by to byly niezliczone sumy ale robilem to juz paroma programami i nic :( wgrywalem na nowo soft, eprom i nic :( jaki program polecacie zeby nim jeszcze sprobowac ? co wogule probowac jeszcze robic ??
  • #7 1816591
    Tom3k74
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    jest taki program eprom tools spróbuj nim poprawić imei
  • #8 1816688
    prorocx
    Poziom 16  
    Napotkałem sie na podobny przypadek podczas modyfikacji 8210->8250 (identyczna sytuacja) , niestety wszystko wskazuje na soft, a nie hardware.
    Wyczyść całkowicie eprom'a, potem wgraj MCU + PPM ,a na koniec dograj pewnego eeprom'a (zlicz sumy jak bedzie taka potrzeba)
    Moje 8210 po takim zabiegu powstało jako 8250!

pozdro :_
    :idea:
  • #9 1816857
    lukmar
    Poziom 29  
    Ocena: 22
    slawko_k napisał:
    macie ludzie na punkcie tych softow i epromow.

jak to ktos kiedys pisal niezaleznie czy pacjent do szpitala przyjdzie ze zlamana noga, wylewem czy goraczka lewatywka nie zaszkodzi :)

znieniles cobbe to teraz imei, zrob faid i reset i bedzie chodzic.

?I tu się z tobą sławko nie zgodzę !!!

bo spróbuj wgrać do 3310 jakiś zły soft i nie podliczyć sum itp, i sprawdz co się z obą 3310 bedzie działo,
    Marsad85 napisał iż wgrywał soft przed postawieniem cobby, więc moim zdaniem jak najbardziej na miejscu po ożywieniu telefonu, czyli postawieniu nowej cobby jest wrzucenie nowego oprogramowania włącznie z pełnymi resetami itp . Bo bez sensu zacząć grzebać na płycie jeśłi jest się nie pewnym iż soft jest OK, bo możemy całą płytę gł. przeorać i nic z tego nie bedzie

Marsad85 a próbowałeś jeszcze raz podmienić na inną cobbę ??
    Telefonik prawdopodobnie ma problemy podczas rejestrowania się do sieci i wtedy się rozłącza, spróbuj jeszcze wygrzać końcówkę mocy może to głupie ale mi kiedyś pomogło
  • #10 1816922
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    a ja sie z toba nie zgodze.

1 sprawa przy CS to sprawdzic przyczyne jakims programem . jesli wyjdzie ze cobba to po co soft zmieniac.

po zmianie cobby softu nie trzeba zmieniac. tylko imei , faid i reset
  • #11 1817795
    Marsad85
    Poziom 17  
    ja juz niewiem co mam robic :( moze cos zle robie ?? podmienilem cobe na inna (niewiem czy te coby sa dobre) ale te same objawy :( kilkarazy wgrywalem virgin eprom, soft, resety, liczenie sum i nic :( robilem tez programem EepromTools i tez nic :( raz zauwazylem jak w menu telefonu puscilem przywrucenie ustawien fabrycznych to po wyjsciu z menu pojawil sie na chwilke napis sami swoi ale odrazu zrestartowal sie telefon :( moze robie caly czas cos zle ? prosze o jakas instrukcje co zrobic krok po kroku moze wtedy cos sie uda zrobi ? mam jeszcze jedna sprawna 3310 moze przelozyc cobe z niego i wtedy zobaczyc ??

Aha na samym poczatku jak byl CS sprawdzalem w programi i wyskakiwalo ze jest COBA walnieta !
  • #12 1817824
    MILO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 16
    Marsad85 napisał:
    ja juz niewiem co mam robic :( moze cos zle robie ?? podmienilem cobe na inna (niewiem czy te coby sa dobre) ale te same objawy :( kilkarazy wgrywalem virgin eprom, soft, resety, liczenie sum i nic :( robilem tez programem EepromTools i tez nic :( raz zauwazylem jak w menu telefonu puscilem przywrucenie ustawien fabrycznych to po wyjsciu z menu pojawil się na chwilke napis sami swoi ale odrazu zrestartowal się telefon :( moze robie caly czas cos zle ? prosze o jakas instrukcje co zrobic krok po kroku moze wtedy cos się uda zrobi ? mam jeszcze jedna sprawna 3310 moze przelozyc cobe z niego i wtedy zobaczyc ??

Aha na samym poczatku jak byl CS sprawdzalem w programi i wyskakiwalo ze jest COBA walnieta !

ustaw imei bo nie widze, zebys to zrobil...
  • #13 1817864
    Marsad85
    Poziom 17  
    zapomnialem dodac, imei tez wpisywalem nie raz, nawet z tej drugiej 3310 co mam i nic :(
  • #14 1817981
    Leono
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    iemei zazwyczaj poprawiaj na ten sam co jest w telefonie a raczej na ten co program pokazuje... a ta cobba jest sprawdzona? masz pewnosc ze chodzila sprawnie wczesniej?
  • #15 1818038
    Marsad85
    Poziom 17  
    no wlanie te dwie COBY co wsadzilem niesa sprawdzane :( ale na obydwu sa takie same objawy wiec niewiem co o tym myslec :( podmienie jeszcze CBOBE z tej dzialajacej 3310 to chyba bedzie najlepsze wyjscie nie ?
  • #16 1818050
    Leono
    Poziom 18  
    wymyj plyte w spirytusie, przegrzej - czasami pomaga w najbardziej trudnych momentach ;)
    (warto wierzyc w cuda :P)
  • #17 1820607
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Nie wiem czym stawiasz kulki - pastą czy gotowymi ale miałem podobny przypadek, wymieniałem cobby z 5 szt i ciągle CS. Kulki stawiałem pastą z zestawu od sit i później jak się dobrze przyjrzałem to jedna lub dwie kulki robiły się mniejsze niż pozostałe. Wziąłem papier ścierny (600) naciągłem na kawałek szkła i przyciąłem kulki aż powstały na nich małe płaszczyzny. Topnik, lutownica potem IMEI, resety i następny zadowolony klient. :)
  • #18 1820806
    Marsad85
    Poziom 17  
    niestety pozbylem sie tej sprawnej 3310 i niezdazylem przelozyc tej COBY :(

ja stawiam kulki tez na topniku z zestawu i mozesz miec racje Micki_2004, bo czasami tez mi sie robia troszke rozne kulki ale nigdy na to niezwracalem uwagi, zaraz to zobacze i dam znac czy sa jakies postepy :)
  • #19 1824094
    Marsad85
    Poziom 17  
    probowalem podpilowac te kuleczki tak jak pisal Micki_2004 ale dalej nic :( co robic ?? :(
  • #20 1824571
    Leono
    Poziom 18  
    musisz byc pewien co do tej cobby a wymieniales PA?
  • #21 1825529
    Marsad85
    Poziom 17  
    co do Coby to niejestem pewien w 100% ale podmienilem juz 3 cobby i niema zadnych rezultatow wiec wydaje mi sie ze to moze niebyc od cobby :( z PA nic nierobilem zaraz pokombinuje z tym , a a moze to byc np spowodowane walnietym diplexerem?? kiedys mialem taki przypadek w jakiejs 3310 ze jak sie wsadzilo karte z plusa to sie fon wylanczal po chwili, co o tym sadzicie ??

Dodano po 47 [minuty]:

przegladalem posty na elektrodzie i znalazlem ze jezeli sie restartuje fon to trzeba wymienic jakies rezystorki moze to byc ta przyczyna ??

jezeli tak to mogl bym prosic o jakis opisik jakie rezystorki i na jakie wymienic ??

Dodano po 18 [minuty]:

Wylutowalem PA i diplexer i dalej to samo :(
  • #22 1825925
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Spróbuj jeszcze podmienić CCONT'a. Też może powodować takie objawy.
  • #23 1831149
    Marsad85
    Poziom 17  
    podmienilem CCONT i dalej to samo :(

POMOCY !!
  • #24 1877478
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 1877730
    Leono
    Poziom 18  
    wgraj nowe oprogramowanie.
  • #26 1908422
    koroner_x
    Poziom 14  
    sciagnij sobie programik do podliczania sum kontrolnych z www.nokia1.prv.pl
    chodzi pod dosem ale jest idealny do tego, odpala z win 95, 98, me.
  • #27 1976950
    Marsad85
    Poziom 17  
    niestety nie bylem w stanie naprawic tego przypadku i telefon zostal sprzedany jako uszkodzon :(

temat uwazam za zakonczony

dziekuje wszystkim za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 3310, który po wymianie układu COBB (modułu BGA) i wgraniu nowego oprogramowania (softu) nie łapie zasięgu i restartuje się co około 20 sekund. Próby naprawy obejmowały wielokrotne wgrywanie softu i eepromu, liczenie sum kontrolnych, resetowanie telefonu, ustawianie IMEI oraz FAID, a także wymianę różnych modułów: COBB, PA (Power Amplifier), diplexera i CCONT. Pomimo tych działań problem nie ustąpił. Wskazywano na możliwe przyczyny takie jak uszkodzona COBB, błędne sumy kontrolne w oprogramowaniu, nieprawidłowo ustawiony IMEI, uszkodzone rezystory, problemy z końcówką mocy, a także nieprawidłowo nałożone kulki BGA podczas montażu. Zalecano użycie programów do liczenia sum kontrolnych i poprawy IMEI (np. EepromTools), dokładne sprawdzenie i ewentualne poprawienie montażu kulek BGA, a także wymianę podejrzanych elementów na płycie głównej. Ostatecznie telefon nie został naprawiony i został sprzedany jako uszkodzony.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA