logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po przejściu z Windowsa 7 na Windowsa 10 dysk przestał działać.

Kamkan 07 Cze 2020 10:22 639 10
REKLAMA
  • #1 18743938
    Kamkan
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Hej. Pisze do Was, bo już nie wiem co mam robić. Dzisiaj postanowiłem zmienić mojego Windowsa 7 na Windowsa 10. Wszystko szło idealnie, system zainstalował się bez problemu aż tu nagle przy końcowych poprawkach pojawiło się "Scanning and repairing drive D 100%".
    Na moim komputerze posiadam 3 dyski,
    Pierwszy C - SSD, na którym instalowałem windowsa
    Drugi E - zwyczajny dysk HDD, który służy za kopie zapasową
    Trzeci D - również HDD, na tym dysku miałem wszystko, zdjęcia, muzykę, programy, gry.
    Śmieszną sytuacją jest też to, że po zmianie systemu dysk drugi i trzeci zamieniły się literkami. Dysk zapasowy był dyskiem D a dysk główny był dyskiem E.
    Komputer widzi dysk, ale po kliknięciu w niego pojawia się napis "Musisz sformatować dysk w napędzie, zanim będzie można go użyć" Po przejściu z Windowsa 7 na Windowsa 10 dysk przestał działać.dyski.jpg (22.03 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Wszystko działało bez zastrzeżeń, problem wystąpił dopiero po zaktualizowaniu systemu. Błagam Was o pomoc, niestety zapasowy dysk jest za mały, by zmieścić najważniejsze rzeczy, a też nie robię kopii regularnie, więc nie mam najważniejszych rzeczy. Może powrót do Windowsa 7 pomoże?

Windows 10 Pro
    MSI Z87-G43
    Gtx 1070 Ti

Crystal Disk Info - Po przejściu z Windowsa 7 na Windowsa 10 dysk przestał działać.crystaldis..nfo.jpg (191.32 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Hd Tune Pro - Po przejściu z Windowsa 7 na Windowsa 10 dysk przestał działać.hdtunep...jpg (116.54 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Po przejściu z Windowsa 7 na Windowsa 10 dysk przestał działać.hdtunep...jpg (191.26 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18743957
    Kamkan
    Poziom 5  
    ITSpec. napisał:
    Czemu instalowałeś system z podłączonymi dwoma HDD?

Czemu pokazałeś SMART jednego dysku, skoro masz trzy?

Pokazałem SMART tylko tego dysku, który nie działa, pozostałe dwa działają bez problemu. Czemu nie odłączyłem dysków HDD? Nie sądziłem, że to może sprawić jakikolwiek problem, zdarzało mi się już nie raz stawiać na nowo system i nie było żadnych problemów. Za chwile podrzucę smart pozostałych dysków, jeżeli jest to potrzebne

Edit. Dodałem brakujące screeny.
    Po przejściu z Windowsa 7 na Windowsa 10 dysk przestał działać.E.jpg (191.29 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Po przejściu z Windowsa 7 na Windowsa 10 dysk przestał działać.SSD.jpg (237.09 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 18744049
    Kamkan
    Poziom 5  
    ITSpec. napisał:
    Robiłeś instalację z nośnika, po uprzednim formacie SSD?

SMART są ok.

Zbootuj z nośnika linuxa live CD i spróbuj skopiować dane z WD na inny, sprawny dysk.

Tak, formatowałem dysk przed instalacją.
    Jeżeli chodzi o Linuxa live CD, to będę musiał poczytać jak to ogarnąć, nigdy się w Linuxa nie bawiłem
  • REKLAMA
  • #7 18744094
    Kamkan
    Poziom 5  
    linuks napisał:
    Kamkan napisał:

Jeżeli chodzi o Linuxa live CD, to będę musiał poczytać jak to ogarnąć, nigdy się w Linuxa nie bawiłem

Tu masz linuks ratunkowy na pena.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3603220.html#18095328
    Pozdrawiam

Wielkie dzięki!
    W między czasie postanowiłem zaryzykować i zainstalowałem Windowsa 7, przed tym odpiąłem dyski HDD i ku mojemu zaskoczeniu dysk, który nie działał, teraz na Windowsie 7 działa poprawnie. Szczerze jestem zdziwiony i nie wiem, co mam w tej sytuacji zrobić, znowu próbować instalować Windowsa 10? Czy zostać przy siódemce?
    Załączniki:
    • Po przejściu z Windowsa 7 na Windowsa 10 dysk przestał działać. dyski.jpg (21.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 18744121
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18746176
    Kamkan
    Poziom 5  
    Dobra, wszystko już raczej działa tak, jak powinno, wielkie dzięki za pomoc!
  • #11 18746730
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2322
    Ja bym sugerował siódemke...
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji systemu z Windows 7 na Windows 10 użytkownik napotkał problem z dyskiem D, który przestał działać i wymagał formatowania. Po odłączeniu dysków HDD i ponownej instalacji Windows 7, dysk D działał poprawnie. Użytkownik rozważał ponowną instalację Windows 10, ale otrzymał sugestie, aby najpierw wykonać kopię zapasową danych oraz spróbować zainstalować system bez podłączonych dysków HDD. W końcu problem został rozwiązany, a system działał jak należy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA