logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wypowiedzieć umowę z Cyfrowym Polsatem na czas nieokreślony?

Representant 08 Cze 2020 14:33 25557 7
REKLAMA
  • #1 18746713
    Representant
    Poziom 3  
    Ocena: 31
    Dzień dobry
    W 2015r. zamówiłem przez internet telewizję cyfrowy polsat z umowa na dwa lata (23.06.2015-23.05.2017). Po tym okresie umowa przeszła na czas nieokreślony (przynajmniej tak mi powiedział konsultant kiedy dzwonił z propozycja podpisania nowej umowy) i chciałbym ją wreszcie zerwać. Na jednej stronie znalazłem wzór wypowiedzenie umowy na czas nieokreślony (wzór numer 2) Link
    Możecie mi powiedzieć czy taki wzór sie nada? Pojechałbym w tym tygodniu do punktu cyfrowego polsatu w najbliższym mieście i oddał cały sprzęt + wypowiedzenie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18746723
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6692
    Wzór wypowiedzenia to przy wysyłce poczt ą. Jeżeli wybierasz się do punktu to wystarczy udowodnić, że jest się abonentem tej umowy. Oni wszystko wpiszą i wyślą własnym kanałem. Pamiętaj aby Ci dali kopię dokumentu wypowiedzenia który podpiszesz. Pamiętaj też, że będziesz musiał zapłacić abonament za następny okres rozliczeniowy a sprzęt do oddania do 30 dni od zakończenia umowy (następnego okresu rozliczeniowego po wypowiedzeniu umowy).
  • REKLAMA
  • #3 18746770
    Representant
    Poziom 3  
    Ok, dziękuje DiZMar. Nie będę czekał, oddam im caly sprzęt przy wypowiadaniu umowy.
  • #4 18746775
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3935
    Istotą każdej umowy wypowiedzenia usług jest oświadczenie woli i przekazanie usługodawcy, że nie masz już ochoty na korzystanie z oferty. Wzór ma więc znaczenie drugorzędne, jeśli nie został wskazany w umowie. Bezwzględnie trzeba jednak przestrzegać formy pisemnej, potwierdzenia faktu skutecznego dostarczenia tego oświadczenia usługodawcy oraz terminów określonych w umowie. Wypowiedzenie musi zawierać wspomniane już oświadczenie woli oraz imię i nazwisko, PESEL abonenta, dokładny adres abonenta, numer karty oraz dekodera - urządzenia są własnością firmy.

Tego typu instytucje zwykle starają się maksymalnie zniechęcić klientów do wypowiedzenia usługi i utrudnić ją. Dlatego, w razie braku reakcji na pismo z wypowiedzeniem, niezwłocznie po upłynięciu określonego umową terminu zgłoś sprawę do rzecznika. W piśmie warto też zapisać sprzeciw dotyczący wykorzystania Twoich danych osobowych w przyszłości. Dotyczy to przede wszystkim uciążliwych telefonów z ofertami marketingowymi. Pismo można stworzyć samodzielnie i wydrukować sobie w domu, tu masz wzór:

miejscowość, data

Imię i Nazwisko:
    Adres:
    PESEL:
    Nr karty:
    Nr dekodera:
    Nr telefonu:

Biuro Obsługi Klienta
    Cyfrowy Polsat S.A.
    ul. Łubinowa 4a
    03-878 Warszawa

WYPOWIEDZENIE UMOWY

Wypowiadam umowę o świadczenie usług telewizji satelitarnej (wskazać usługę) pomiędzy mną a Cyfrowym Polsatem S.A., z zachowaniem umownego okresu wypowiedzenia, ze skutkiem na koniec okresu podstawowego umowy.

Z poważaniem,
    (czytelny podpis)

Ten sam wzór oraz pełną informację o trybie wypowiedzenia znajdziesz na stronie Polsatu: https://icyfrowypolsat.pl/wzor-wypowiedzenia-umowy/

Jeśli istotny jest dla Ciebie czas, to najszybciej rozwiążesz umowę składając oświadczenie w dowolnym punkcie obsługi klienta (kopię należy potwierdzić!) oraz zwracając sprzęt pracownikowi punktu. Czas rozwiązania umowy jest w tym wypadku liczony od momentu złożenia pisma.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 18746830
    Representant
    Poziom 3  
    Mobali podałem ten sam link w opisie tematu z pytaniem czy właśnie drugi wzór będzie dobry. Pan wkleił na forum wzór nr 1 z tej strony a moja umowa skonczyła się w 2017r. (teraz jest czas nieokreślony) więc chyba to sie nie nadaje.
    Dzięki za ostrzeżenie, mówisz o rzeczniku praw konsumenta?
  • #6 18753508
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1189
    Umowę można również rozwiązać przez ICOK. Sam rozwiązywałem dwa razy i nie ma z tym problemu. Kiedyś umowe rozwiązywałem w salonie CP ale mnie to zaczeło denerwować. A dlaczego pan chce zrezygnować, a może damy tańszy pakiet a może to a może s...to.
  • #7 21224853
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1189
    Od czasu mojej wypowiedzi nic się nie zmieniło. Ostatnio bez problemowo rozwiązałem umowe przez ICOK.
  • REKLAMA
  • #8 21841987
    beatka4518
    Poziom 1  
    Hej, mąż wypowiedział umowę z Polsatem w punkcie 12 grudnia 2025, tylko zapomniał zabrać ksera z umowy wypowiedzenia. Do tej pory naliczają abonament i nie umie się uwolnić. Był już w innym punkcie, składał reklamację, dzwonił na infolinię i cały czas mówią, że sprawa jest w toku, ręce opadają na tak niekompetentną firmę. Nie wiemy, co z tym zrobić, więc dziś mąż udał się do Rzecznika Praw Konsumenta.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Umowa z Cyfrowym Polsatem zawarta na czas określony (2015-2017) automatycznie przeszła na czas nieokreślony. Wypowiedzenie takiej umowy wymaga złożenia pisemnego oświadczenia woli, zawierającego dane abonenta, numer karty i dekodera, oraz potwierdzenia skutecznego doręczenia do usługodawcy. W przypadku osobistego złożenia wypowiedzenia w punkcie Cyfrowego Polsatu, wystarczy udowodnić status abonenta, a pracownicy sporządzą i wyślą dokument własnym kanałem, zapewniając kopię potwierdzenia. Sprzęt należy zwrócić w ciągu 30 dni od zakończenia umowy, a abonament opłacić za kolejny okres rozliczeniowy. Alternatywnie umowę można rozwiązać przez Internetowe Centrum Obsługi Klienta (ICOK), co jest wygodniejsze i skuteczne. W razie problemów z realizacją wypowiedzenia lub naliczaniem opłat po jego złożeniu, zaleca się kontakt z Rzecznikiem Praw Konsumenta. Wypowiedzenie powinno również zawierać sprzeciw wobec dalszego wykorzystywania danych osobowych do celów marketingowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA