logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

soud blaster live 5.1 czy można zrobić dwa wyjścia ??

Czester2005 05 Paź 2005 16:41 1232 7
REKLAMA
  • #1 1874970
    Czester2005
    Poziom 13  
    Witam,
    mam karte dzwiekowa SB live 5.1 i sterownik KX i zastanawiam się czy można wejście liniowe analogowe zamienić na wyjście ??
    Ogólnie wiem że jest to możliwe ponieważ mój kumpel ma tak zrobione (niewiem jaką ma karte) i u niego wystarczy przestawić coś w sterownikach.
  • REKLAMA
  • #2 1875050
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    twój kolega zapewne ma kartę zintegrowaną w płytę ...AC'97 6 channel którą również posiadam, jest możliwość po uprzedniej konfiguracji w sterownikach dźwięku uzyskać wyjście z np line in - rear lub centralny.... ale, jeśli producent nie przewiduje takiej opcji to nie ma możliwości, aby dokonać takiej zmiany w sterwonikah bądź fizycznie w karcie. Jeżeli posiadasz SB 5.1 to musisz poszukać odpowiednich sterwoników, lub opcji w obecnych i tam dokonać odpowiedniej zmiany.
  • REKLAMA
  • #3 1877636
    Czester2005
    Poziom 13  
    czy wie ktoś czy taka możliwość jest w mojej karcie ??
  • #4 1877727
    ghost
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Przeciez jesli masz sterowniki KX to masz dwa a nawet trzy wyjscia stereo - front rear i sub/central
    Mozesz o ile pamietam w opcjach np zamieniac miedzy soba te wyjscia ("tylnie" przetworniki c/a sa nowszej generacji, takie jak w Audigy, a przod to zwykle AC97) Poza tym o ile pamietam mozna nimi karte przemapowac w totalnie inny sposob (zmienic uklad wewnetrzny filtrow przetwornikow itp)
  • REKLAMA
  • #5 1877820
    Czester2005
    Poziom 13  
    specem od komputerów nie jestem i niezabardzo potrafie obsługiwać ten sterownik KX, więc czy mógł by mi ktoś przybliżyć jak to zrobić ??
    z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #6 1877982
    ghost
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Zeby ci to wyjasnic musialbym go u siebie zainstalowac , moze objasni ktos kto ma.
    Ja u siebie odinstalowalem i wrzucilem zwykly jako ze mialem wersje beta ktora sie lubiala sie z uzywanym przeze mnie czesto programem czasem przywiesic (zamiast dzwieku pisk) W ogole chodzilo to fajnie ale w tym konkretnym przypadku go to zdyskwalifikowalo.
  • #7 1878261
    Artee18
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Witam!Posiadam u siebie takie sterowniki wiec:najpierw wejdź do menu kxMixer>następnie na dole po lewej stronie masz ikonke kX DSP>po otwarciu kliknij dwukrotnie na Surrounder>tam musisz zmienić speaker mode na 5.1 a na dole zaznaczyć use subwoofer output i bass redirection częstotliwość ustaw wg własnego głośnika ja mam 66Hz:)pozdro
  • #8 1878498
    Czester2005
    Poziom 13  
    wszystko działa,

wielkie dzięki za pomoc

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz karty dźwiękowej Sound Blaster Live 5.1 zainstalował sterowniki KX i pytał o możliwość zamiany analogowego wejścia liniowego na wyjście. W odpowiedziach wyjaśniono, że nie każda karta pozwala na taką modyfikację, gdyż zależy to od sprzętu i sterowników. Karty zintegrowane AC'97 6-channel umożliwiają konfigurację wyjść, np. zamianę line-in na wyjście tylne lub centralne, ale w Sound Blaster Live 5.1 trzeba poszukać odpowiednich opcji w sterownikach KX. Sterowniki KX oferują kilka wyjść stereo (front, rear, sub/central) i pozwalają na ich remapowanie oraz zmianę konfiguracji DSP. Aby skonfigurować wyjścia, należy w kxMixer wejść do kX DSP, dwukrotnie kliknąć na Surrounder, ustawić tryb głośników na 5.1 oraz aktywować wyjście subwoofera i bass redirection, dostosowując częstotliwość do głośnika. Po takiej konfiguracji użytkownik potwierdził poprawne działanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA