logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sb Live 5.1 - Cichy lewy kanał, jak podłączyć głośniki analogowe?

adamlop 25 Gru 2006 12:43 1232 6
REKLAMA
  • #1 3368058
    adamlop
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam, kupilem sobie ta oto karte:
    http://allegro.pl/item148874379_soud_blaster_live_5_1.html
    i kanal przedni lewy gra bardzo cicho, ale gra :D.
    Mam pytanko czy daloby sie to jakos rozwiazac, co moze byc nie tak.
    Dodam tylko ze karta ma jeszcze digital out i czy jest jakis tani sposob aby przez to wyjscie podlaczyc glosniki analogowe 5.1 (jesli wyjscie cyfrowe oczywiscie dziala, czego nie jestem w stanie sprawdzic).
    Ewentualnie czy na tym zlaczu pinowym jest wyjscie dzwieku, wtedy bym sobie przylutowal po prostu gniazdo jack na przednie kanaly i puscil wyjscie tamtedy. Dzieki za wszystkie rady i wskazowki. Pozdrawiam.

PS. Jesli lepszym wyjsciem byloby umieszczenie tematu w dziale audio to prosilbym o przeniesienie
  • REKLAMA
  • #2 3368141
    Artee18
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Może zainstaluj sobie nowe sterowniki do tej karty (kxProject) http://kxproject.lugosoft.com/ i wyreguluj głośność tak aby każdy kanał bym mniej wiecej tak samo ustawiony:)
  • REKLAMA
  • #3 3368602
    adamlop
    Poziom 12  
    No wlasnie sobie przeczytalem ze kx'y zamieniaja przod z tylem i bede mogl sprzedac w razie czego jako pelnosprawne stereo :D
    Wyregulowanie nie sprawiloby problemu, tylko ze ten lewy front jest bardzo cichy na maxymalnym wzmocnieniu i tak jakos dziwnie buczy przy basie, jakby jakis zimny lut albo cos :/

PS. a czy jest wyjscie dzwieku na tym zlaczu pinowym ? ktos ma opis nozek ?
  • REKLAMA
  • #4 3368618
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 826
    oblukaj tez kondensatory filtrujace kanaly, moze ktorys sie zwiera i dlatego ci buczy
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 3371788
    adamlop
    Poziom 12  
    Moze z tym buczenie to nie tak sie okreslilem, w tym kanale jest takie "pierdzenie" przy basie jakby byl glosnik spalony, a glosniki sa ok na 100% na integrze.
  • #6 3374273
    t.catch
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    A może to co słyszysz jako "bardzo cichy dźwięk" to po prostu przesłuch z drugiego kanału? Można to łatwo sprawdzić, np znajdź jakiś utwór z bardzo "czytelnymi" efektami stereo (coś jest np tylko w lewym a potem tylko w prawym kanale), będziesz wiedział, czy cokolwiek sie przebija, czy słyszysz po prostu ten sam kanał. Nie miałem wprawdzie takich "przejść" w kompie, ale we wzmacniaczu - okazało się, ze coś padło po prostu w jednym kanale, o ile dobrze pamiętam to jakiś element wzmacniający. Jeśli dźwiękówka pochodzi z "drugiej ręki" to może ktoś kombinował i zrobił jej zwarcie na wyjściu - warto by sie jej przyjrzeć, bo czasami coś sie sfajczy na wierzchu i od razu widać.
  • #7 3374554
    adamlop
    Poziom 12  
    Problem w tym ze z wygladu wszystko jest ok, nic nie jest sfajczone.
    Teraz wydaje mi sie ze zeczywiscie byl to przesluch z prawego kanalu, bo gdy daje wzmocnienie nawet na max to i tak prawie nic nie slychac, gdzies tam cos w tle.

A czy jest jakis sposob aby sprawdzic czy wyjscie cyfrowe poprawnie dziala, myslicie ze sa jakies szanse ze problem wystepuje tylko po stronie analogowej ? Czy sa jakies takie mini dekodery (bo domyslam sie ze bez tego nie podlacze) aby uzyc glosnikow analogowych 5.1 , albo jakby to rozwiazac najtanszym kosztem. ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada kartę dźwiękową Sound Blaster Live 5.1, na której lewy przedni kanał gra bardzo cicho i wydaje dziwne dźwięki przy basie, przypominające uszkodzony głośnik. Sugerowano instalację sterowników KX Project oraz regulację głośności poszczególnych kanałów. Podejrzewano uszkodzenie kondensatorów filtrujących lub elementów wzmacniających na wyjściu analogowym. Wskazano możliwość przesłuchu z prawego kanału jako przyczynę słabego dźwięku. Użytkownik pytał o obecność wyjścia dźwięku na złączu pinowym karty oraz o możliwość podłączenia analogowych głośników 5.1 przez wyjście cyfrowe (digital out). W dyskusji pojawiła się sugestia użycia taniego dekodera cyfrowo-analogowego do obsługi głośników analogowych 5.1 z wyjścia cyfrowego. Problem może dotyczyć wyłącznie strony analogowej karty, a wyjście cyfrowe wymaga dodatkowego sprzętu do konwersji sygnału na analogowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA