logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy da się przerobić Line-IN w Line-OUT w SB0100?

matis400 19 Sie 2009 21:30 3174 8
REKLAMA
  • #1 6911088
    matis400
    Poziom 10  
    Witam, właśnie zakupiłem sobie kartę dźwiękową Sound Blaster SB0100 WDM 5+1. Mój problem polega na tym, że brakuje mi jednego wyjścia, tak aby po podłączeniu głośników 5:1 móc niezależnie podłączyć również słuchawki. Na karcie jest 5 wyjść analogowych, trzy z nich wykorzystują głośniki 5:1, pozstałe dwa to mikrofon (różowy na zdjęciu niżej) i Line-IN (niebieski). Złącze Line-IN nie jest mi w ogóle do niczego potrzebne, stąd moje pytanie czy można w jakiś sposób przy pomocy jakiejś aplikacji przeprogramować to wyjście na dodatkowe Audio-OUT? Jako sterownika używam czegoś co nazywa się KX Driver w wersji 3541 FULL, jest tam mnóstwo opcji, jednak nie potrafię przy jego pomocy rozwiązać problemu. Mógłby ktoś podać jakieś instrukcje albo chociaż nazwę programu przy pomocy którego można by było coś takiego zrobić bez dodatkowego inwestowania pieniędzy?

Czy da się przerobić Line-IN w Line-OUT w SB0100?
  • REKLAMA
  • #2 6911198
    lekto
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Poszukaj w sterownikach, ja mam na przykład Realtek HD i jest 6 wejść i w programie można wstawiać co jest od czego, czy to mikrofon czy słuchawki itp.
  • #3 6911302
    matis400
    Poziom 10  
    Tak wiem, właśnie tą samą kartę miałem wcześniej a właściwie wciąż mam bo to jest Realtek AC'97 zintegrowana na płycie głównej, i tam nie stanowiło to problemu, kartę SB kupiłem ze względu lepszą jakość dźwięku jaką ona oferuje, jednak podobnej opcji w tych sterownikach nie znalazłem. Ostatecznością będzie zbudowanie rozdzielacza jednego z wyjść i podzielenie go pomiędzy głośniki (front left/right) a słuchawki. Na razie wciąż szukam w sieci informacji odnośnie przeprogramowania wyjść.
  • REKLAMA
  • #4 6911995
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4880
    Nie ma możliwości aby niezależnie podłączyć do tej karty dodatkowo słuchawki - karta muzyczna w układzie 5.1 nie ma możliwości podłączenia 5.1+2 .
  • #5 6912009
    matis400
    Poziom 10  
    Myślałem czy by nie wywiercić dodatkowego otworu obok pomarańczowego wyjścia i dorobić szóstego analoga, potem bym go podłączył z wyjściami odpowiednimi. To takie wygodniejsze rozwiązanie z rozdzielką jacków, jeśli się na to zdecyduję to będzie to wymagało jednak sporej precyzji. Sporo już przeszukałem googli pod kątem aplikacji niekoniecznie dla kart SB mogących coś tu pomóc, lecz jak na razie chyba żaden programista nie napisał nic takiego. Na razie ściągam i instaluje róże beta-wersje sterowników, może któryś będzie zawierał potrzebne mi opcje.
  • #6 6912593
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    A nie prościej kupić taki "rozdzielacz" za 2 zł gotowy? Szukanie sterów lub co gorsze przebudowywanie ich czy też ingerowanie w budowę karty to gra nie warta świeczki. Mam taki rozdzielacz i rozdziela mi sygnał między kolumnami, a słuchawkami. Jedyny minus tego rozwiązania jest taki, że gdy chcesz słuchać na głośnikach to musisz zjechać głośność słuchawek do zera (jeśli nie masz regulacji na kablu to trochę lipa, bo sygnał dzielony na 2 jest słabszy i głośniki podłączone pod to wyjście będą grały cicho :)). Jednak na pewno nigdy nie słuchasz i z głośników i z słuchawek na raz, więc myślę, że to optymalne rozwiązanie.

:edit
    tutaj jest za 6 zł :)
    Link
    ja kupiłem za 2 zł w sklepie więc też może idź zapytać
  • REKLAMA
  • #7 6913028
    matis400
    Poziom 10  
    No tak, już miałem taki rozdzielacz, kosztował mnie akurat 5zł i był bardzo podobny do tego z linku. Niestety jego jakość wykonania pozostawiała wiele do życzenia, to coś po prostu nie działało, ze stereo robiło mi mono, jak to otworzyłem żeby ewentualnie naprawić to się załamałem, może miałem pecha. Na słuchawkach nie mam regulacji głośności ale to nie problem bo już się przyzwyczaiłem przełączać w sterowniku z 5:1 na słuchawki ściszając odpowiednio dźwięk w zintegrowanej karcie. Myślę że wykonanie prostego rozdzielacza nie będzie stanowiło żadnego wyzwania, zastanawiam się tylko teraz czy karcie nie zaszkodzi to że jednocześnie będą podłączone dwa odbiorniki tj słuchawki i głośnik, rezystancja na tym wyjściu spadnie, jak myślicie może wyjść z tego coś niedobrego? Może to wpłynąć na jakość dźwięku? Gdyby po zgaszeniu głośników okazało się, że na końcówkach jack rezystancja jest nieskończona lub bliska temu to nie miałbym się pewnie o co martwić ale nie mam niestety omomierza żadnego żeby to sprawdzić. Wybaczcie jeśli moje pytania są oczywiste ale słabo się znam na tym, trochę majsterkowałem w przeszłości lecz nie mam dużego doświadczenia z takimi rzeczami :)
  • REKLAMA
  • #8 6914107
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Na elektronice i fizyce średnio się znam więc nie pomogę z tym raczej :) Jednak nadal będę Cię przekonywał do kupnego rozdzielacza :) ja mam taki i z dźwiękiem wszystko mam jak najbardziej ok. Zarówno na słuchawkach jak i na wzmacniaczu/kolumnach. U mnie nic się nie dzieje z jack'iem, a różnie korzystam z rozdzielenia. Najczęściej dźwięk w słuchawkach sobie leci i na kolumnach równocześnie też. Suwaka regulacji słuchawek często też używam jako regulacji głośności głośników (zmniejszam na słuchawkach to zwiększa się na głośnikach :)). Radzę Ci kupić jeszcze jeden rozdzielacz, może w innym sklepie. Poza tym już więcej nie pomogę :)
  • #9 6914835
    matis400
    Poziom 10  
    Wszystko wskazuje na to że tak właśnie zrobię, karta specjalnie droga nie jest więc i tak wiele bym nie ryzykował. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam :-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz karty dźwiękowej Sound Blaster SB0100 WDM 5+1 poszukiwał sposobu na przekształcenie wejścia Line-IN (niebieskie złącze) w dodatkowe wyjście audio, aby móc jednocześnie podłączyć głośniki 5.1 oraz słuchawki. W dyskusji podkreślono, że karta w układzie 5.1 nie obsługuje niezależnego podłączenia 5.1+2 wyjść, a sterowniki KX Driver nie oferują opcji przeprogramowania wejścia Line-IN na wyjście. Proponowano rozwiązania sprzętowe, takie jak użycie rozdzielacza sygnału audio, który pozwala na podział sygnału z jednego wyjścia na głośniki i słuchawki. Użytkownik miał doświadczenia z tanim rozdzielaczem, który jednak obniżał jakość dźwięku i monoizował sygnał. Wskazano, że kupno lepszego rozdzielacza jest praktycznym i bezpiecznym rozwiązaniem, unikającym ingerencji w sprzęt i sterowniki. Dyskutowano także o potencjalnym wpływie podłączenia dwóch odbiorników na rezystancję i jakość dźwięku, jednak brakowało jednoznacznej odpowiedzi technicznej. Ostatecznie zdecydowano się na zakup i użycie rozdzielacza sygnału audio jako najprostszej metody rozszerzenia wyjść audio karty SB0100.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA