logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xiaomi Redmi 5: usunięcie kondensatorów po zalaniu, problem z SIM

micha333 14 Cze 2020 20:55 1491 7
REKLAMA
  • #1 18759386
    micha333
    Poziom 9  
    Ocena: 17
    Dostałem do naprawy telefon, w którym występował problem - brak wykrywania karty SIM. W rejonach gniazda sim odkryłem na płycie głównej wyraźne ślady zalania (zdjęcie pod spodem). Elegancko wyczyściłem wszystkie elementy z resztek kamienia i osadu i w trakcie testów zdarzyło się że telefon wykrył simkę, ale po jakimś czasie przestawał ją widzieć. No więc miernik w dłoń i pomierzyłem wszystkie podejrzane kondensatorki. Dwa z nich miały zwarcie (wiem, że mierzenie kondensatora wlutowanego w płytę nie daje zbyt wielu informacji, ale niestety po wylutowaniu są niestety zbyt małe by je zmierzyć). Swoją drogą często po zalaniu naprawialem telefony w ten sposób, że wywalałem skorodowane i zwarte kondensatory i telefon zaczynał działać (w koncu kondensator często mozna zastąpić przerwą - jesli ktoś ma wieksze doswiadczenie w takiej elektronice to moze sie wypowiedzieć). Na ostatnim zdjeciu zaznaczylem kondensatory, ktorych się pozbyłem. Po tych wszystkich akcjach karta sim jest wykrywana praktycznie zawsze, gdy ją włożę i wszystko działa do momentu gdy zablokuję i odłożę na chwile telefon. Za chwilę biorę go, odblokowuje i tak jakbym w tej chwili włożył karte sim pojawia sie prośba o kod pin. I tak za każdym razem, gdy dlużej poleży zablokowany. Próbowałem oba sloty kart sim, stukać po płycie itp. Nic nie usuwa karty sim gdy ekran jest odblokowany. Czy coś jeszcze mógłbym przetestować? Co może być jeszcze nie tak?

Xiaomi Redmi 5: usunięcie kondensatorów po zalaniu, problem z SIM Xiaomi Redmi 5: usunięcie kondensatorów po zalaniu, problem z SIM Xiaomi Redmi 5: usunięcie kondensatorów po zalaniu, problem z SIM Xiaomi Redmi 5: usunięcie kondensatorów po zalaniu, problem z SIM
  • REKLAMA
  • #2 18760554
    Anonimmm10
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Może jest ustawienie telefonie żeby zawsze pytać o pin po zablokowaniu (to w ustawieniach gdzięś napewno będzie) To nie wina karty ani telefonu tak mi się wydaje dostaje polecenie o pin a jak wpiszesz pin to działa normalnie?, i jak wyłaczyśz i włączysz telefon też pyta o pin?
  • REKLAMA
  • #3 18760781
    micha333
    Poziom 9  
    Nie ma takiej opcji nigdzie w systemie. Zaktualizowałem cały system, żeby ewentualnie jakoś wykluczyć problem systemowy. Jak wyłączę i włączę telefon prosi o pin, jak zablokuje na dłuższy czas także prosi (oczywiście mowa o pinie do karty SIM). Patrząc też na te ślady wilgoci podejrzewam jakiś uszkodzony przez ciecz element. Zaznaczona metalowa blaszka dość mocno się grzeje, ale pod spodem pewnie jest procesor, więc to chyba normalne. Nie wiem co jeszcze można z tym zrobić. Z góry dzięki za jakąś pomoc.
    Xiaomi Redmi 5: usunięcie kondensatorów po zalaniu, problem z SIM
  • REKLAMA
  • #4 18760789
    Anonimmm10
    Poziom 6  
    Dobra rozumiem, to w systemie jednk nie , a wkłądasz cały czas tylko jedną kartę sim czy próbujesz innymi kartami też i czy tez ci pin kaze wpisać?
  • REKLAMA
  • #5 18760823
    micha333
    Poziom 9  
    Tak, próbowałem z różnymi kartami w obu slotach. Jak miałem wsadzone dwie karty to była prośba o oba piny.
  • #6 18760948
    Anonimmm10
    Poziom 6  
    Jeśli wymieniałeś kondensatorki te na zdkeciu to bym próbował po kolei kazdego wymieniać i probowac czy pyta a jesli wszystkie wymieni to gdzie sie przepala i nie bardzo juz to naprawi ,moim zdaniem jeszcze sprobowac po kolei wymieniac i sprawdzac wiem to kosztowne o zmudne ale ja przynajmniej wiecej nie potrafie pomoc, mozliwe skoro mowisz ze plytka od procesora sie zbyt grzeje to znaczy ze procesor ma z czyms problem możliwe ze cos od tego zalania jest jeszcze przypalone i moze robic zwarcie tylko takie wyjscie widze, wiecej nie potrafie pomóż wybacz
  • #7 18762183
    micha333
    Poziom 9  
    Dzięki za pomoc. Kondensatorki wylutowałem tylko, bo nie wiem skąd wziąć takie na zastępstwo (lub skąd znać ich parametry by kupić takie). A pozostałe nie mają zwarcia mierząc miernikiem, więc wstępnie założyłem, że są w porządku.
  • #8 18764179
    micha333
    Poziom 9  
    Ok temat ogarnięty - jeden element faktycznie był kondensatorem i robił zwarcie, ale drugi najwidoczniej był rezystorkiem i powinien robić zwarcie. Po zrobieniu zworki podczas testów wszystko działało. Zanim zamknę temat chciałbym jeszcze zapytać, bo nie udało mi się znaleźć takiej informacji nigdzie - jak rozróżnić takie mikroskopijne rezystorki od kondensatorków? Rezystorki mają nadrukowane cyfry tylko do pewnej wielkości, a w telefonach wszystkie te elemenciki smd wygladają bardzo podobnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telefonem Xiaomi Redmi 5, który nie wykrywał karty SIM po zalaniu. Po dokładnym czyszczeniu płyty głównej i pomiarach kondensatorów, stwierdzono zwarcie w dwóch z nich. Po ich usunięciu telefon czasami wykrywał kartę SIM, ale problem nadal występował. Użytkownik próbował różnych kart SIM w obu slotach, co potwierdziło, że problem leży w telefonie. Ostatecznie zidentyfikowano jeden kondensator, który powodował zwarcie, a drugi element okazał się rezystorem. Użytkownik poszukiwał informacji na temat rozróżniania kondensatorów od rezystorów w układach SMD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA