logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Smartfon Xiaomi Redmi 5 po zalaniu - problem z uruchomieniem, wymiana płyty PCB, ładowanie

DJCheester 16 Kwi 2023 11:12 603 3
  • #1 20541944
    DJCheester
    Poziom 28  
    Ocena: 955
    Witam mam problem z Redmi 5.

Telefon żony kumpla, po kąpieli wyszła i klepała przez telefon, woda dostała się od góry na PCB, telefon w trakcie się wyłączył, ona podłączyła pod ładowarkę i nic czarny ekran.

Kumpel mi dał abym zerknął, ja rozebrałem niewielkie ślady zalania, no ale to wystarczyło.

Zanówiłem na Allegro drugą płytę na podmiankę, przyszła poskładałem i telefon po przytrzymaniu power zawibruje pojawia się MI po czym symbol baterii z piorunem - ładowanie po czym za chwilę znika i dwa razy mignie dioda powiadomień i telefon się wyłącza. Tak jest gdy telefon jest uruchamiany z baterii, na bateri patrzyłem 3,8V więc naładowana powiedzmy w połowie więc telefon powinien się uruchomić.

Przy podłączonej ładowarce sam się próbuje uruchomić i tak samo tylko zamiast wyłączenia po dwóch mignięciach diody robi się hard reset i tak w kółko.

Smartfon Xiaomi Redmi 5 po zalaniu - problem z uruchomieniem, wymiana płyty PCB, ładowanie Smartfon Xiaomi Redmi 5 po zalaniu - problem z uruchomieniem, wymiana płyty PCB, ładowanie Smartfon Xiaomi Redmi 5 po zalaniu - problem z uruchomieniem, wymiana płyty PCB, ładowanie Smartfon Xiaomi Redmi 5 po zalaniu - problem z uruchomieniem, wymiana płyty PCB, ładowanie

Przy próbie wejścia w tryb fastboot to samo.

I teraz trochę danych.

Bateria podczas tego uruchomienia trzyma stabilne 3.8V nie ma tąpnięć zasilania.

Z ładowarki po podłączeniu poprzez miernik USB bierze około 100mA gdy wyświetlacz nie świeci a 300mA gdy świeci, brak próby chociażby ładowania.

Po dłuższym takim podpięciu na baterii nie wzrasta napięcie.

Płyta na 100% sprawna z telefonu z potrzaskanym wyświetlaczem, tam się uruchamiała.

Sprzedawca obstawia baterię, co Wy na to ?
    Co oznaczają dwa mrugnięcia diody ?

Może ona by mrugała więcej razy gdyby nie hard reset ?

Proszę o poradę bo zastanawiam się czy iść dalej i kupić jeszcze baterię i tą małą płytkę z USB - tam też są jakieś małe scalaki, może poszło zwarcie i upaliło tam też coś ?

No i czy sam wyświetlacz do końca jest sprawny, czy za tasiemką nie ma jeszcze jakiejś małej płytki gdzieś przy LCD z driverami lub coś innego.

Mi pomysłów brakuje, proszę o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam...
  • #2 20541961
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1294
    Na poczatek do sprawdzenia klawisz wlacznika. Moze zwiera, jest caly czas aktywny i powoduje restarty. Podnies plyte glowna tak, zeby tasma od klawiszy bocznych sie nie styka i zweryfikuj.
  • #3 20541971
    DJCheester
    Poziom 28  
    Hej zapomniałem napisać pod PCB podłączałem tylko LCD i płytkę z USB bez klawiszy i to samo więc klawiatura wydaje się być ok.

Telefon uruchamiany z uniesioną PCB.

Uruchomienie minimalne czyli bez palca, kamer.

W pierwszej wersji z baterii podłączone tylko.

PCB, LCD, Bateria, klawiatura - po przytrzymaniu power dwa ekrany +dwa razy dioda powiadomienia mignęła i power off.

W drugiej wersji z ładowarki podłączone tylko.

PCB, LCD, Bateria i płytka z USB + ładowarka

Telefon sam się uruchomił po podaniu zasilania poprzez USB po czym dwa screeny i dwa razy mignięcie diody powiadamiania i hard reset, i tak w kółko.

Pozdrawiam...
  • #4 20691825
    DJCheester
    Poziom 28  
    Niestety okazało się że pomimo że bateria miała napięcie przy uruchamianiu był w pewnym momencie spore wahnięcie i w tym momencie się resetował, po zakupie i wymianie baterii telefon działa prawidłowo.

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za porady.
REKLAMA