logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysoka wartość RAW relokowanych sektorów w SSD ADATA SU800 - gwarancja?

Darest6 17 Cze 2020 15:08 921 12
REKLAMA
  • #1 18764739
    Darest6
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Witam, mam pytanie odnośnie dysku ssd adata su800, przeskanowałem go za pomocą programu CrystalDisk i otrzymałem raport, pokazuje 100 % sprawności oraz wszystkie oznaczenia są zielone, a wartości równe 100. Lecz wartość RAW relokowanych sektorów jest duża, jak mam rozumieć taki raport ? Ponieważ w moim rozumowaniu są to sprzeczne informacje. Czy jeśli z dyskiem dzieje się coś złego to czy podlegać to będzie pod gwarancję ? Fizycznie dysk jest sprawny.
  • REKLAMA
  • #2 18764782
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 258
    Bo bzdury pokazuje.
    Pobierz ze strony Adata odpowiedni program to zobaczysz prawdziwe parametry.
  • #3 18764854
    Darest6
    Poziom 4  
    Pobrałem, sprawdziłem i nie widzę żadnej różnicy. Tak samo pokazuje całkowitą sprawność dysku, a parametry RAW są takie same jak we wcześniejszym programie, załączam screeny.
    Wysoka wartość RAW relokowanych sektorów w SSD ADATA SU800 - gwarancja? Wysoka wartość RAW relokowanych sektorów w SSD ADATA SU800 - gwarancja?
  • REKLAMA
  • #4 18765130
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Chodziło tylko o potwierdzenie bo programy nie producentów często bzdury pokazują.

Dysk jest na ten moment OK ale już 16 razy robił relokowanie sektorów.
    Nie wiem czy to zalicza się do gwarancji bo w sumie po to ma taką funkcję i rezerwowe sektory aby sam się naprawiał.
  • #5 18765134
    Darest6
    Poziom 4  
    Jak dobrze wszystko odczytuję z RAW to 266 razy doszło do relokowania sektorów i stąd moje pytanie
  • REKLAMA
  • #6 18765166
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    poz. 5 w wartości raw to ilość uszkodzonych bloków pamięci..
  • REKLAMA
  • #7 18765181
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2316
    To SSD - on nie ma sektorów, tylko strony i bloki. I nie ma podstawowych i rezerwowych - wszystkie na w miarę równych prawach uczestniczą w rotacji. SMART w SSDkach jest ze względu na zachowanie zgodności ze standardem ATA, ale jego wartość diagnostyczna jest praktycznie żadna. To zupełnie inna fizyka zapisu i przechowywania danych, niż w przypadku dysków twardych. Tak - Twój SSD jest dziś sprawny, ale nie umrę ze zdziwienia, jeśli do rana się przewróci. SSDki właśnie tak się psują.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #8 18765203
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    A tak to opisuje producent (nie sygnator logo) dysków SSD.

"Attribute 5: Retired NAND Blocks

The number of blocks retired through this process of continually evaluating the quality of NAND blocks is tracked in SMART Attribute 5. SSD firmware will retire NAND blocks for several reasons in addition to the wear and data retention issue described above. One reason for retirement is a failure to erase a block while deleting data or moving data during garbage collection. This type of failure causes a low risk to user data since the data in question is being deleted or has already been copied successfully to a new location on the SSD."
  • #9 18765346
    Darest6
    Poziom 4  
    Mam rozumieć, że dysk jest w pełni sprawny i w przypadku ssd nie należy patrzeć na SMART?
  • #10 18765371
    Łukasz_W

Ocena: 643
    Na pewno nie należy interpretować go w taki sam sposób jak tradycyjnych napędów.
    Wiele z pozycji wspólnego z HDD ma tylko numer i ewentualną nazwę danego atrybutu.
    Jak powiedział kaleron - twój dysk może działać rok, a może nie działać za godzinę.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #11 18765454
    Darest6
    Poziom 4  
    Rozumiem, nawet kupując nowy jest taka możliwość. Mogę założyć, że dysk jest w pełni sprawny ?
  • #12 18765485
    Łukasz_W

Ocena: 643
    Darest6 napisał:
    Mogę założyć, że dysk jest w pełni sprawny ?

Jeżeli jest prawidłowo rozpoznawany, można zapisywać na nim dane a te nie znikają zaś prędkości zapisu i odczytu są na prawidłowych poziomach - tak.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #13 18765580
    Darest6
    Poziom 4  
    Dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące dysku SSD ADATA SU800, który wykazuje 100% sprawności w programie CrystalDisk, ale ma wysoką wartość RAW relokowanych sektorów. Odpowiedzi wskazują, że programy nieproducentów mogą nieprawidłowo interpretować dane SMART. Dysk, mimo relokacji sektorów, może być sprawny, ponieważ SSD wykorzystuje mechanizm rezerwacji bloków. Wartości RAW nie powinny być interpretowane tak samo jak w tradycyjnych HDD, a SSD mogą działać poprawnie mimo relokacji. Gwarancja może nie obejmować relokowanych sektorów, ponieważ jest to normalna funkcja SSD. Użytkownik został poinformowany, że jeśli dysk jest prawidłowo rozpoznawany i działa, można go uznać za sprawny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA