logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AData SU800 - dziwne zachowanie (nie wykrywa, errory)

SebaD86 04 Lis 2021 07:46 777 4
REKLAMA
  • #1 19689463
    SebaD86
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Witam.

Pacjent - dysk AData SU800 - 1315h pracy (pół roku roboczego).

Wczoraj niedługo przed końcem pracy prawie zawiesiło komputer - wchodzę (cudem) na monitor zasobów a tam Czas odpowiedzi dysku - przeszło 25000ms (25 sekund). Zrestartowałem, wywaliło mi w POST "Disk error - press Ctrl+Alt+Del to restart".
    Otworzyłem kompa, odpiąłem taśmę SATA, wpiąłem jeszcze raz - odpaliłem bez problemu.

Crystal Disk i HD Tune - SMART bez problemów.
    Skanowanie powierzchni HD Tune - bez problemów.
    Benchmark HD Tune - 360-400 MB/s, czyli w normie.

Ucieszony pracowałem na dysku, wyłączyłem komputer.
    Dziś włączam ponownie i... deja vu "Disk error - press Ctrl+Alt+Del to restart".
    Podpiąłem taśmę pod inną wtyczkę SATA - odpalił się i chodzi bez problemu.

Pewnie czeka mnie klonowanie na inny dysk - ale 1300h dla dysku to nie jest jakiś wyczyn? Czy te dyski są felerne?
  • REKLAMA
  • #2 19690252
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    SMART w dyskach SSD nie posiada większych wartości diagnostycznych ze względu na brak stałej adresacji fizycznej.
    Tak, 1000 godzin i mniej to normalne dla dysków SSD, zwłaszcza budżetowych.
    Twój dysk prawdopodobnie zaczyna mieć problem z wolną odpowiedzią niektórych komórek i dlatego wchodzi w stan BSY i nie pomaga zmiana taśmy, a reset zasilania.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #3 19690799
    kaleron

Ocena: 2318
    Dla kondycji SSD o wiele większe znaczenie od liczby przepracowanych godzin ma liczba operacji kasowania/zapisu, które to operacje są destrukcyjne dla izolatora bramek pływających tranzystorów.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #4 19691223
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 918
    Witam

Sprawdź czy producent dysku - Adata nie udostępnia własnego programu diagnostycznego który by pokazał kondycję dysku.
  • #5 19692266
    kaleron

Ocena: 2318
    LightOfWinter napisał:
    programu diagnostycznego który by pokazał kondycję dysku.
    - z uwagi na same założenia konstrukcyjne wskazania tych programów są mało wiarygodne.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
REKLAMA