logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego lampki LED-owe rozłączają bezpiecznik i czy to wina przerwanego kabla?

shrek565 22 Cze 2020 22:31 912 4
REKLAMA
  • #1 18776742
    shrek565
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam
    Od wczoraj mam pewien problem. Dookoła domu mam lampki lLED-owe w opasce z kostki brukowej. Do tej pory nie było żadnego problemu ale ostatnio po około 30 minutach świecenia 17 lampek po 6 W rozłącza mi bezpiecznik 40 A. A ten pod której są podłączone nie B16. Problem tkwi w tym, iż może być gdzieś przerwany kabel i jak popadało to rozłącza przez wilgoć ? Dlaczego lampki LED-owe rozłączają bezpiecznik i czy to wina przerwanego kabla?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18776996
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    bubu1769 napisał:
    Ten bezpiecznik 40A to wyłącznik różnicowoprądowy i rozłącza ponieważ masz gdzieś uszkodzoną izolacje na przewodzie.

Od kiedy przewody układamy na zewnątrz? Jakieś nowe standardy czy wypowiadamy się bez wiedzy technicznej? Prąd upływu wskazuje raczej na zalaną - nieszczelną oprawę, zwłaszcza w takim miejscu i środowisku.
  • REKLAMA
  • #4 18780892
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4786
    shrek565 napisał:
    Problem tkwi w tym, iż może być gdzieś przerwany kabel i jak popadało to rozłącza przez wilgoć ?

A kto niby miałby Ci przerwać ten kabel? Puściłeś jakąś koparkę na działkę? I jaki ten kabel masz?
  • #5 18781455
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    pol102 napisał:
    Od kiedy przewody układamy na zewnątrz?
    A gdzie jest napisane że izolacja na przewodzie jest uszkodzona na zewnątrz? RDC działa tylko na uszkodzenia na zewnątrz? Może to wcale nie w obwodzie lampek jest uszkodzenie. Autor nie napisał co się ostatnio działo.
    Tak czy siak - wezwać elektryka, znaleźć uszkodzony obwód i miejsce uszkodzenia izolacji, naprawić.
REKLAMA