logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego po podłączeniu baterii 18V ładowarka Milwaukee M18 syczy?

mateusz11 24 Cze 2020 22:44 3075 8
REKLAMA
  • #1 18781040
    mateusz11
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Mam ładowarkę Milwaukee M18 po podłączeniu bateri 18V w ladowarce coś syczy i po minucie ladowarka przestaje działać i zaraz znowu działa. Wszystko pomierzylem i układy są sprawne tylko nie rozumiem co tam syczy i zaraz ładowarkę wyłącza i proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18781924
    spy
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Przemierz kondensatory elektrolityczne, bo któryś pewnie stracił parametry. Najlepiej wymienić wszystkie, bo jak jeden stracił, to reszta też nie jest w najlepszej formie.
  • REKLAMA
  • #3 18781980
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1844
    @spy muszę zapytać - ile razy w ładowarkach Milwaukee wymieniałeś elektrolity z powodu utraty pojemności?
    Pytam, bo na wielu zagranicznych forach ludzie nie radzą sobie z prawidłową diagnostyką takiego zachowania ładowarki i często wskazują na uszkodzenie procesora.

@mateusz11 wrzuć zdjęcia płytki od góry i od dołu. Są różne wersje. I popraw model, powinno być M12-18C (chyba, że jeszcze o inny chodzi).
    Jeśli "wszystko pomierzyłeś" to jakie jest napięcie na wyjściu ładowarki?

Hmmm... Czy to nie jest ta sama ładowarka, którą męczysz od roku? Np. tutaj: Link?
  • REKLAMA
  • #4 18782283
    spy
    Poziom 27  
    @krakarak w żadnej. Po prostu najczęściej taki syk lub pisk przetwornicy jest spowodowany właśnie przez "zestarzały" kondensator. Oczywiście to nie jest 100% trafna diagnoza, natomiast często taka operacja pomaga.
  • #5 18789001
    mateusz11
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Po wymieniłem wszystkie kondensatory ale teraz wystrzelił Top 268EG co może go uszkadzac
  • #6 18789011
    krakarak
    Poziom 42  
    Efekt słuchania głupich porad o jedynym uszkodzeniu w elektronice - kondensatorach. Jak tylko odkręcisz śrubki od razu wymień kondensatory, bez żadnych pomiarów...
    Mógłbyś choć raz się zastanowić po co są i jaką rolę spełniają rezystory, diody, transoptory, tranzystory.
    Teraz ściągnij pdf tego TOP Link i analizuj go albo czekaj na kolejną cudowną poradę kolegi od prucia na pałę kondensatorów, bo choć nigdy nie naprawił żadnej ładowarki to uszami i telepatycznie zlokalizował przyczynę...

Pytałem, nie odpowiedziałeś - czy to ta sama ładowarka, którą naprawiasz od roku?
  • REKLAMA
  • #7 18789175
    spy
    Poziom 27  
    Nie, że żadnej, tylko nie takiej, jak w tym poście. Najlepiej odesłać do pdf'a, którego najwyraźniej autor nie będzie w stanie przeanalizować, skoro zadaje tutaj pytanie. Teraz możesz podpowiedzieć koledze, co zrobił źle, skoro resztę elementów pomierzył i wymiana sprawnych kondensatorów (Twoim zdaniem) na sprawne spowodowała, że odparował regulator PWM.
  • #8 18789199
    krakarak
    Poziom 42  
    @spy zacząłeś swoje "porady" to teraz kontynuuj "naprawę" (a raczej wsadziłeś początkującego na minę). Ja nie wiem jak i jakie kondensatory autor wlutował w miejsce "uszkodzonych". Ty wiesz.
    Ja nie widzę płytki ani z góry ani z dołu, nie widzę zaznaczonych na niej napięć. Ty widzisz i dlatego doradziłeś.
    Wytłumacz autorowi jak działa przetwornica i jak jest realizowane sprzężenie zwrotne, jak zachowuje się strona pierwotna w zależności od zmian napięcia na wtórnym.
    Może razem się czegoś nauczycie...
    A ja i wielu innych poczytamy jak ty zdalnie prowadzisz kolegę w pomiarach i jakie wyciągasz z nich wnioski.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ładowarką Milwaukee M18, która syczy po podłączeniu baterii 18V i przestaje działać. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych, które mogą stracić parametry, co często prowadzi do takich objawów. Wymiana kondensatorów została przeprowadzona, jednak pojawił się nowy problem z uszkodzeniem elementu Top 268EG. Dyskusja wskazuje na potrzebę dokładnej diagnostyki, w tym pomiarów napięcia oraz analizy innych komponentów, takich jak rezystory i tranzystory, zamiast polegania wyłącznie na wymianie kondensatorów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA