logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zelmer 29z011 - brak napięcia na cewce przekaźnika RLY3

oun 24 Cze 2020 23:25 2562 6
REKLAMA
  • #1 18781132
    oun
    Poziom 22  
    Ocena: 96
    Od kilku miesięcy występował problem z mikrofalówką Zelmer 29z011, która nie zawsze grzała potrawy i dawało się to zauważyć po tym czy słychać było buczenie magnetronu czy też nie. Jeśli startowała zbyt cicho to wystarczyło zatrzymać ją i na nowo wystartować odgrzewanie.
    Mikrofalówka w końcu odmówiła posłuszeństwa i wysokie napięcie (transformator, magnetron) nie startuje.

Z analizy wynika, że przekaźnik mocowy RLY3 nie zamyka obwodu transformatora WN i to jest powodem braku mikrofal.
    Zelmer 29z011 - brak napięcia na cewce przekaźnika RLY3
    Na cewkę przekaźnika RLY3 nie jest podawane napięcie ale po krótkim zwarciu na sztywno jego styków roboczych (zaznaczono na schemacie), napięcie na cewce się pojawia, następuje jego podtrzymanie i mikrofalówka działa.

Niestety schematu płytki sterownika GAL0423X-01 nie posiadam i nie udało mi się znaleźć.
    Czy spotkał się ktoś z takim problemem i gdzie szukać przyczyny?
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18781261
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    Witam. Przyczyny można też szukać w kańcowych przełącznikach drzwi. Mogą nie mieć dobrego styku. A i przekaźnik też to samo. Czasem załapie, a czasem nie. Słabe i przepalone styki robocze. A i uzwojenie cewki przekaźnika też może być uszkodzone. Wymiana przekaźnika.
    PS. Nie załączaj mikofali bez obudowy gdy pracuje magnetron. Szkodzi zdrowiu!
  • REKLAMA
  • #3 18781336
    oun
    Poziom 22  
    Zanim zorientowałem się, że minus na cewkę przekaźnika nie jest podawany to przekaźniki pozamieniałem miejscami podejrzewając w nich problem (zamieniłem z przekaźnikiem od grilla). Wieczorem, tzn. po pracy pozwieram styki przełączników krańcowych na krótko i sprawdzę czy coś to dało.
    W ostateczności mam jeszcze pomysł aby minus na cewkę przekaźnika RLY3 podać z cewki przekaźnika RLY1 (silnik talerza, żarówka).
    Tymczasem znalazłem taki schemat, którego jeszcze nie analizowałem, ponieważ muszę lecieć do pracy: schemat
  • REKLAMA
  • #4 18782478
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Z tym zwieraniem krańcówek drzwiowych to daj sobie spokój bo narobisz bigosu. Tam jest istotna kolejność przełączania. Możesz krańcówki na sucho posprawdzać multimetrem ( oczywiście odpinając od nich konektory przyłączeniowe).
  • REKLAMA
  • #5 18782766
    mirofalcon
    Poziom 25  
    Ocena: 359
    Najlepiej w miejsce transformatora podłącz żarówkę będzie łatwiej szukać usterki i bezpieczniej.
  • #6 18783022
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    mirofalcon dobra rada👍
    A konektory łączące też warto sprawdzić. Czesem zaciśnięty, a nie przewodzi po czasie.
  • #7 18783144
    oun
    Poziom 22  
    Schemat w linku który wyżej zamieściłem to inny kontroler, z czterema przekaźnikami i tranzystorami PNP sterującymi plusem, a nie jak u mnie minusem.
    Przełączników krańcowych dziś nie sprawdzałem ponieważ przypomniało mi się, że wczoraj to zrobiłem. Konektory też wczoraj sprawdzałem, zaciskając dla pewności.

O dziwo, przy pierwszej dziś próbie na cewkę przekaźnika WN (mocowy) podane było napięcie lecz taka sytuacja już się nie powtórzyła i nawet pomimo rozładowania wszystkich kondensatorów na płycie sterownika.

Brakło mi cierpliwości i poszedłem na skróty. Minus cewki przekaźnika RLY3 zmostkowałem z minusem RLY1 i oba przekaźniki sterowane są jednocześnie. Mikrofalówka działa, a jedyne ograniczenie wynikłe z tego jakie przychodzi mi do głowy to brak możliwości włączenia samego grilla (z którego nigdy nie korzystałem), aczkolwiek można to obejść i przy korzystaniu z samego grilla zmniejszyć moc mikrofal do zera (mnie to niepotrzebne).

Tranzystor sterujący (C1815) przekaźnikiem JD2-1A, poradzić sobie powinien z dwoma przekaźnikami, ponieważ prąd kolektora tego tranzystora wynosi 150mA, a prąd poboru cewki przekaźnika to 42mA.
    Przy okazji podmieniłem mikroprzełączniki WEIGHT ADJ. i START, które nie zawsze stykały, z innymi nieużywanymi. Przy okazji, na czas braku mikrofalówki naprawiłem też drugą (starą) mikrofalówkę w której antena magnetronu była do wymiany i póki co nie zrobię sobie zgrzewarki do ogniw ;)

Aby podczas naprawy mózg mi się od mikrofal nie zagotował, odpiąłem konektor z magnetronu ponieważ trafo WN buczy i dźwiękiem dawało mi znać czy WN startuje.
    Być może zrobiłem to zbyt późno i stąd brak prawidłowej diagnozy usterki :D

Dziękuję za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Mikrofalówka Zelmer 29z011 miała problemy z grzaniem, co objawiało się brakiem dźwięku z magnetronu. Ostatecznie urządzenie przestało działać z powodu braku napięcia na cewce przekaźnika RLY3, co uniemożliwiło zamknięcie obwodu transformatora WN. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie przekaźnika oraz przełączników krańcowych. Po wymianie przekaźników i sprawdzeniu połączeń, użytkownik zmostkował minus cewki RLY3 z RLY1, co pozwoliło na uruchomienie mikrofalówki, choć z ograniczeniem braku możliwości włączenia samego grilla. Wskazano również na konieczność sprawdzenia styków przekaźników oraz konektorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA