logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne artefakty przy niektórych programach, śnieżenie aplikacji

HerceN 30 Cze 2020 17:12 1560 11
REKLAMA
  • #1 18791743
    HerceN
    Poziom 8  
    Ocena: 16
    Witam, od dłuższego czasu mam jeden problem.
    Przy włączeniu niektórych aplikacji mam dziwne artefakty (dotyczą one jedynie aplikacji, poza nimi nic się nie dzieje w chwili gdy dany program jest uruchomiony), otóż program jakby zaczyna śnieżyć, niektóre piksele stają się białe, w załącznikach wszystko widać.
    Dodatkowo mam w grach problem z antyaliasingiem, np. w GTA 5 na trawie pojawiają się dziwne tekstury.
    Proszę o pomoc gdyż jest to uciążliwe.

Windows 10 64bit
    SSD adata su800
    Geforce RTX 2070 Super
    Ryzen 5 2600
    Ram 16GB Corsair Vengeance 3000MHz
    Są dwa programy w których mam to "śnieżenie": Client League of Legends, program od Cruciala Storage Executive.
    Wszystkie sterowniki mam zaktualizowane, bios aktualizowany z rok temu, ale jak sięgam pamięcią to było to samo.

Dziwne artefakty przy niektórych programach, śnieżenie aplikacji Dziwne artefakty przy niektórych programach, śnieżenie aplikacji Dziwne artefakty przy niektórych programach, śnieżenie aplikacji

• REKLAMA
  • #2 18791943
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 336
    Obstawiam uszkodzenie karty, ale dla pewności zaktualizuj sterownik.
  • REKLAMA
  • #3 18792009
    HerceN
    Poziom 8  
    Magic_moon napisał:
    Obstawiam uszkodzenie karty, ale dla pewności zaktualizuj sterownik.

Jeżeli chodzi o GTA to już wcześniej takie coś miałem (przy Gtx 1060). Karta jest stosunkowo nowa bo kupiłem ją zaledwie kilka miesięcy temu.
    Tego "śnieżenia" nie mam nigdzie indziej, podczas grania w inne gry, na pulpicie, w wordzie, wszędzie jest w porządku
    Może te aplikacje używają czegoś do renderowania, czego moja karta nie toleruje?
  • #4 18813081
    artin.bruyen
    Poziom 17  
    Ocena: 129
    Takie cyrki się działy przy uszkodzonej grafice w laptopach. W PC też. Trzeba było układ graficzny wymienić.
    To że działo się to w 2-3 czy iluś programach czy grach to nie znaczy że grafika jest OK.
    Miałem takie przypadki.
    Widać to po wymianach GPU w laptopach, z jednego na drugi chip, taki sam model.
    Więc wychodzi na to że to nie jest winny model grafiki tylko sam układ który jest uszkodzony.
    Takie moje wnioski. :(

EDIT:
    Szczególnie były takie problemy w laptopach HP Pavilion tych starszych (około 8 lat temu).
    Tam to było nagminne, a użytkownik nieświadomy problemu katował grafike dalej i na końcu sam system miał takie artefakty.
  • REKLAMA
  • #5 18813102
    witoj
    Poziom 30  
    Ocena: 138
    HerceN napisał:
    Jeżeli chodzi o GTA to już wcześniej takie coś miałem (przy Gtx 1060). Karta jest stosunkowo nowa bo kupiłem ją zaledwie kilka miesięcy temu

Więc tu może być też winny zasilacz, płyta główna(ustawienia biosu(UEFI) i inne rzeczy ze starej konfiguracji.
    Podmiana zasilacza, bios płyty na nowszy-niekoniecznie na najnowszy, sprawdzenie karty na innym komputerze.
  • #6 18844242
    HerceN
    Poziom 8  
    witoj napisał:
    HerceN napisał:
    Jeżeli chodzi o GTA to już wcześniej takie coś miałem (przy Gtx 1060). Karta jest stosunkowo nowa bo kupiłem ją zaledwie kilka miesięcy temu

Więc tu może być też winny zasilacz, płyta główna(ustawienia biosu(UEFI) i inne rzeczy ze starej konfiguracji.
    Podmiana zasilacza, bios płyty na nowszy-niekoniecznie na najnowszy, sprawdzenie karty na innym komputerze.

zasilacz jest nowy, wymieniałem go wraz z procesorem i płytą główną.
    karta jest jeszcze rok na gwarancji, także prawdopodobnie ją odeślę.
    zastanawiam się jeszcze czy nie zamówić jakiejś innej karty np 5700xt i sprawdzić czy mam to samo a kartę po kilku dniach odeślę (nie wiem czy tak można robić?)

Podłączyłem przed chwilą komputer do telewizora przez hdmi (do monitora używam DP) problem nadal występował, praktycznie bez zmian.
  • #7 18845747
    HerceN
    Poziom 8  
    Udało mi się pozbyć tego śnieżenia w niektórych aplikacjach, pomogło odinstalowanie sterowników programem DDU i ponowne zainstalowanie.

Lecz problem z tymi dziwnymi teksturami nadal występuje.
    Podpiąłem dzisiaj radeona 5700 xt, przeinstalowałem sterowniki:

RTX 2070S:

5700XT:

Podpiąłem również RTX'a do drugiego slotu PCIe, również bez zmian.
  • #8 18849186
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6859
    :?:
    1. Pełna nazwa tej karty i producent, pls.
    * MSI, Gbyte, ...
    2. Jaka płyta, nazwa?
    * karta jest pod PCI-Express x16 (v3.0)

np.
    MSI GeForce RTX 2070 SUPER Gaming X Trio
    * seria kart 2070 róznych producentów bazowała na referencyjnym opracowaniu NVIDIA GeForce RTX 2070 FE (1410 (1710 – boost) MHz)

MSI GeForce RTX 2070 SUPER Gaming (1605(1800 – boost))
    Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Gaming OC (1605(1815 – boost))
    Spoiler:
    The base frequency of the MSI GeForce RTX 2070 SUPER Gaming x Trio GPU is 1605 MHz, and the forced frequency should be increased to 1800 MHz, which is only 30 MHz higher than specified in the NVIDIA specification for the reference video card model. At the same time, according to monitoring data, in 3D modes, the frequency first increased to 1980 MHz, and then stabilized at 1965 MHz. The maximum GPU voltage of our video card instance was 1.043 V, with a decrease to 0.756 V when switching to 2D mode, when the frequency dropped to 300 MHz.

Dziwne artefakty przy niektórych programach, śnieżenie aplikacji Dziwne artefakty przy niektórych programach, śnieżenie aplikacji
  • #9 18849221
    HerceN
    Poziom 8  
    lisek napisał:
    :?:
    1. Pełna nazwa tej karty i producent, pls.
    * MSI, Gbyte, ...
    2. Jaka płyta, nazwa?
    * karta jest pod PCI-Express x16 (v3.0)

np.
    MSI GeForce RTX 2070 SUPER Gaming X Trio
    * seria kart 2070 róznych producentów bazowała na referencyjnym opracowaniu NVIDIA GeForce RTX 2070 FE (1410 (1710 – boost) MHz)

MSI GeForce RTX 2070 SUPER Gaming (1605(1800 – boost))
    Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Gaming OC (1605(1815 – boost))
    Spoiler:
    The base frequency of the MSI GeForce RTX 2070 SUPER Gaming x Trio GPU is 1605 MHz, and the forced frequency should be increased to 1800 MHz, which is only 30 MHz higher than specified in the NVIDIA specification for the reference video card model. At the same time, according to monitoring data, in 3D modes, the frequency first increased to 1980 MHz, and then stabilized at 1965 MHz. The maximum GPU voltage of our video card instance was 1.043 V, with a decrease to 0.756 V when switching to 2D mode, when the frequency dropped to 300 MHz.

Dziwne artefakty przy niektórych programach, śnieżenie aplikacji Dziwne artefakty przy niektórych programach, śnieżenie aplikacji

Już się poprawiam.
    Płyta główna: msi B450 Tomahawk

GPU:

gpu-z:
  • #10 18849337
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6859
    W innych PCIe masz coś załączone, bowiem

Cytat:
    The specifics of AMD chipsets and processors are such that PCI-Express is implemented only by the CPU itself. In this case, 16 lines of this interface are fed to one connector, and another 4 lines are connected to the M. 2 connector. As is now customary, a metal casing protects the video card connector.

The second" full-fledged " PCI-Express connector is already connected to the chipset and can work with a maximum of 4 lines of the interface version 2.0. there Are 3 more PCI-Express x1 connectors.
    Keep in mind that when connecting any devices to PCI_E2 or PCI_E3 connectors (those that are located between large PCI-E), the second PCI-Express x16 will only use 2 lines of this bus.

If you use a processor with a built-in Radeon Vega video card, the main PCI-Express connector will only receive 8 lines.

ID podane na gpu-z ( Id: 196E 1344) to mowa o karcie
    Device Id: 10DE 1E84
    Subsystem Id: 196E 1344
    PNY RTX 2070 Super 8 GB Link
    1x HDMI / 3x DisplayPort
  • #11 18849365
    HerceN
    Poziom 8  
    lisek napisał:
    W innych PCIe masz coś załączone, bowiem

Cytat:
    The specifics of AMD chipsets and processors are such that PCI-Express is implemented only by the CPU itself. In this case, 16 lines of this interface are fed to one connector, and another 4 lines are connected to the M. 2 connector. As is now customary, a metal casing protects the video card connector.

The second" full-fledged " PCI-Express connector is already connected to the chipset and can work with a maximum of 4 lines of the interface version 2.0. there Are 3 more PCI-Express x1 connectors.
    Keep in mind that when connecting any devices to PCI_E2 or PCI_E3 connectors (those that are located between large PCI-E), the second PCI-Express x16 will only use 2 lines of this bus.

If you use a processor with a built-in Radeon Vega video card, the main PCI-Express connector will only receive 8 lines.

ID podane na gpu-z ( Id: 196E 1344) to mowa o karcie
    Device Id: 10DE 1E84
    Subsystem Id: 196E 1344
    PNY RTX 2070 Super 8 GB Link
    1x HDMI / 3x DisplayPort

Do jednego slotu PCIe 2.0 x1 mam podłączoną kartę dźwiękową.
    Nie ma róznicy czy ta karta jest podpięta czy nie- w obu przypadkach problem występuje.
  • REKLAMA
  • #12 18863060
    HerceN
    Poziom 8  
    Odświeżam temat- problem nadal wystepuje

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z artefaktami graficznymi i "śnieżeniem" aplikacji, które występują tylko w niektórych programach, takich jak League of Legends i Crucial Storage Executive. Problemy te nie występują w innych grach ani na pulpicie. Użytkownik posiada system Windows 10 64-bit, dysk SSD Adata SU800, kartę graficzną GeForce RTX 2070 Super, procesor Ryzen 5 2600 oraz 16 GB RAM Corsair Vengeance 3000MHz. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie karty graficznej, problemy z zasilaczem lub płytą główną. Użytkownik wymienił zasilacz i płytę główną, a karta graficzna jest na gwarancji. Po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu sterowników problem z "śnieżeniem" został częściowo rozwiązany, ale nadal występują problemy z teksturami w grach. Użytkownik rozważa przetestowanie karty Radeon 5700 XT.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA