logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wideodomofon dwuekranowy z obsługą przez telefon wybrać?

wiktorkrk 01 Lip 2020 22:14 663 5
REKLAMA
  • #1 18794127
    wiktorkrk
    Poziom 5  
    Witam.
    Mam kilka pytań odnośnie wideodomofonu.

Po 1 jaki zestaw wybrać?
    Chciałbym aby wideodomofon obsługiwał bramkę oraz bramę automatyczna i żeby miał możliwość obsługi przez telefon np otwarcie bramy czy furtki. Zależy mi aby były dwa ekrany jeden na parterze drugi na 1 piętrze.
    Po 2 jakie kable w domu?
    W sumie na to już za późno ale przewód jaki jest puszczony z 1 pietra do piwnicy z możliwością rozszycia na parterze to 10x chyba 0.5
    Pytanie czy tym przewodem mogę równocześnie zasilić ekrany ( brak napięcia przy tym kablu na 1 pietrze i parterze) i czy tym przewodem mogę również wyjść na zewnątrz (połączenie z wideodomofonem bramką i elektrozaczepem)
    Po 3 między domem a ogrodzeniem jest jeden peszel.
    Pytanie czy tym peszlem mogę przeprowadzić UTP do domofonu i napięcie do bramy? Czy w tym wypadku zastosować jakiś UTP ekranowany?
    Czy niestety czeka mnie nowy wykop aby doprowadzić zasilanie?
    Po 4 Jeśli jest możliwość zasilenia tym kablem ekranów to jaki zasilacz do nich? Rozumiem że będzie on montowany w piwnicy i jaki zasilacz do elektrozaczepu? i oczywiście czy elektrozaczep zasilam UTP czy znów osobne żyły?
    Z góry dziekuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 18794246
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Opcją jest moduł zasilany PoE czyli kablem skrętką.
  • REKLAMA
  • #3 18794305
    wiktorkrk
    Poziom 5  
    Tommy82 napisał:
    Opcją jest moduł zasilany PoE czyli kablem skrętką.

Poe owszem ale równie dobrze można wyciągnąć 2 żyły i na zasilaczu pytanie czy 0.5 wytrzyma.
    No i oczywiście cała reszta pytań z postu. Coś temat znam ale raczej instalacje światłowodowe i ethernetowe. Nigdy nie zajmowałem się domofonami a małżonka męczy ;p
  • REKLAMA
  • #4 18794440
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1275
    wiktorkrk napisał:
    Pytanie czy tym przewodem mogę równocześnie zasilić ekrany ( brak napięcia przy tym kablu na 1 pietrze i parterze) i czy tym przewodem mogę również wyjść na zewnątrz (połączenie z wideodomofonem bramką i elektrozaczepem)

Tak jak najbardziej.
    wiktorkrk napisał:
    Pytanie czy tym peszlem mogę przeprowadzić UTP do domofonu i napięcie do bramy? Czy w tym wypadku zastosować jakiś UTP ekranowany?
    Czy niestety czeka mnie nowy wykop aby doprowadzić zasilanie?

Jeżeli owo napięcie do napędu bramy to nic innego jak jego zasilanie z sieci 230V to unikamy takiego rozwiązania chociażby ze względu na możliwe zakłócenia. Pytanie o odległość, długość trasy kablowej.
    wiktorkrk napisał:
    Po 4 Jeśli jest możliwość zasilenia tym kablem ekranów to jaki zasilacz do nich?

Jak wybierze kolega system wideodomofonowy, to będzie wiadomo jaki potrzebny jest zasilacz (często jest takowy w zestawie) Wyjaśni się też kilka innych kwestii. Kali budżet przewiduje kolega na tę inwestycję ?
  • REKLAMA
  • #6 18797976
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Miałem dziś w łapach zestaw Vidos więcej nie napisze bo będziemy u kumpla montować jak z urlopu wróci. Dziś wyjeżdżał i tylko w łapkach miałem. Summa summarum miałem mieć w domu do spięcia na krótko przed montażem ale jak to przed wyjazdem na wakacje zapomniało się zabrać. Nie rekomenduje bo nie znam ani instalatorem nie jestem porostu będę to uruchamiał i kumplowi z e house integrował.
    Wygląda solidnie moduły komunikują się po rs 485 więc była by opcja to z e house zintegrować.
    Natomiast kumpel kupił od tak bez konsultacji tak ze researchu nie robiłem. Według tego co kumpel mówił powinien spełnić Twoje wymagania ale jak mówiłem nie wiem problem do mnie wróci za 2 tygodnie dopiero.
REKLAMA