logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Toledo2 2000r 1.6 16v - Czy błąd P0130 wpływa na odpalanie?

blumek 19 Lip 2020 16:24 1746 9
REKLAMA
  • #1 18826005
    blumek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Ogolnie mam pytanie do znawców wyżej wymienionego auta. Chodzi o to, że czasami nie mogę zapalić auta, ewidentnie silnik się zalewa.

1. Wywala mi błąd P 0130, czyli problemy z sondą, czy może mieć ona az taki wplyw na to że auto nie zapala? Dodam, ze chyba problem powstaje na cieplym silniku, auto jak zapali chodzi równo.

2. Mam tez zastrzeżenia co do przepustnicy, czy ktoś mial okazje chociaż zaobserwować jej działanie? Np. Jak powinna sie zachować po przekręceniu na zaplon? Czy na postoju dodajac gazu powinna reagować, otwierac się, zamykać? U mnie słychać po przekręceniu tylko, że silnik w przepustnicy pracuje i jest moment, że dosłownie drgnie i tyle. Nie wiem czy jest sens bawić sie w adaptacje.

Nie poprawna praca sondy może być skutkiem złej pracy przepustnicy, w końcu silnik nie dostaje powietrza i mieszanka jest zla.
  • REKLAMA
  • #2 18826544
    maszan
    Poziom 25  
    Ocena: 133
    Po przekręceniu stacyjki powinna łapać krańcowe położenia i ustawić się w jakimś położeniu. W moim Leonie 1.6 BCB chwile to trwa kiedy słychać przepustnice. Błąd sondy powoduje, ze korekty benzynowe idą na maks + lub - 25% i wywala błąd - silnik przechodzi w tryb awaryjny. P0130 to jest coś z obwodem
    - sprawdzić ciągłość przewodów od sondy w kolektorze do wtyczki i sama wtyczkę. Może być tak ze błąd w obwodzie nie jest stale , ale powoduje ze ECU próbuje korygować skład mieszanki czyli zmienia parametry adaptacyjne - gdy one są bardzo na + i silnik po odpaleniu jest przelany. Pasowałoby doprowadzić sondę do ładu . Auto jest na samej benzynie?
  • #3 18826747
    blumek
    Poziom 11  
    maszan napisał:
    Auto jest na samej benzynie?
    Tak
  • REKLAMA
  • #4 18838167
    blumek
    Poziom 11  
    Niestety, sonda wymieniona, błędy usuniete. Przepustnica czynna, i dalej auto czasami nie chce odpalić. Nie wiem, zostaje mi chyba wymienić czujnik wałka. Nie wiem tez czy przypadkiem nie mam walniętego ECU.
  • #5 18838184
    daw126p
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Kiedy nie chce odpalić są jakieś inne objawy, np. jakaś kontrolka na liczniku się nie zapala albo nie gaśnie?
  • REKLAMA
  • #6 18838460
    blumek
    Poziom 11  
    Wydaje mi sie, że problem występuje głównie na cieplym silniku. Żadne kontrolki się nie zapalają, błędów żadnych na tą chwilę nie ma. Ewidetnie sie zalewa, bo to czuć po prostu. Czasami zaskoczy ale jakby pracował na 2 gary, wtedy tez jest brak reakcji na pedał gazu.
  • #7 18841465
    mateklos
    Poziom 23  
    Ocena: 186
    Zobacz czy czasami nie wypadaj zapłony. Jakie napięcie daje alternatoremk umniee było tak że siadł układ w altku i dlatego nie odpalał błędów zero. Dopiero po przejrzeniu listy na vag pokazało błąd instalacji elektrycznej obwód alternatora itd.
  • #8 18843144
    blumek
    Poziom 11  
    mateklos napisał:
    Dopiero po przejrzeniu listy na vag pokazało błąd instalacji elektrycznej obwód alternatora itd.
    auto bylo sprawdzane pod kątem błędów na "100" sposobów, Vag nie odczytuje nawet numerów komputera, z tad moja domyślność, że komp jest uszkodzony. Ladowanie 14,1. Na dzień dzisiejszy, wymieniony czujnik wałka i czuknik temp, nie pomogło.

Dodano po 2 [minuty]:

Kolegę wyżej proszę jednak o minimum trzeźwości i pisania w miarę gramatycznie, wtedy bedzie łatwiej i bez nerwów 😉
  • REKLAMA
  • #9 18844750
    blumek
    Poziom 11  
    Witam, nie jest do końca dobrze ale po wymianie czujnika temperatury wydaje się,ze problem ustąpił. Spalanie masakryczne.

Dodano po 3 [minuty]:

blumek napisał:
    wymieniony czujnik wałka i czujnik temp, nie pomogło

"czujnik temp, nie pomogło[", jednak nastąpiła zmiana po wymianie czujnika temp.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odpalaniem samochodu Seat Toledo II 1.6 16V z błędem P0130, który wskazuje na problemy z sondą lambda. Czasami silnik się zalewa, szczególnie na ciepłym silniku, mimo że po uruchomieniu pracuje równo. Użytkownik podejrzewa również problemy z przepustnicą, która nie reaguje prawidłowo na dodawanie gazu. Wymiana sondy lambda nie rozwiązała problemu, a dalsze diagnozy sugerują możliwość uszkodzenia ECU lub czujnika wałka. Po wymianie czujnika temperatury zauważono poprawę, ale spalanie pozostało wysokie. Użytkownik rozważa dalsze kroki diagnostyczne, w tym sprawdzenie instalacji elektrycznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA