logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Man TGA 440 - Błąd EDC 03082-00 po wymianie czujnika ciśnienia oleju

kotmira 28 Lip 2020 12:36 4725 9
REKLAMA
  • #1 18841982
    kotmira
    Poziom 5  
    Cześć, w moim Mańku pojawił się kolejny problem z którym sobie nie radzę i może mi pomożecie. Przy hamowaniu i gdy zgaszę silnik i na ciepłym odpalę to na desce wyskakuje błąd EDC 03082-00 a czasami 03082-03. Wyszukałem że może to być czujnik ciśnienia oleju. Wymieniłem czujnik byłem na serwisie, podpięli komputer i niby wszystko ok. Pierwsze mocniejsze hamowanie i błąd się pojawia w danych pojazdu ciśnienie oleju cały czas wskazuje 6 bar, na zimnym i na ciepłym silniku. Czytałem na forum, że wymiana oleju pomagała, u mnie niestety po wymianie błąd nadal się pokazuje. Ktoś przerabiał temat?
  • REKLAMA
  • #2 18842610
    Chavez
    Poziom 25  
    Ocena: 294
    Cały czas pokazuje sztywno 6 bar?
  • REKLAMA
  • #3 18843548
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1276
    Cześć, pod obudową filtra oleju masz czujnik ciśnienia - wykrec go i podłącz manometr jeżeli wskaże inną wartość niż 6 bar - będziesz wiedział czy masz problem mechaniczny czy strikte elektryczny.
  • #4 18844832
    kotmira
    Poziom 5  
    Tak zrobię jak radzisz. Tak komputer sztywno wskazuje 6 bar nie zależnie czy silnik pracuje czy jest zimny. Logicznym jest że to pewnie czujnik, ale czujnik został wymieniony na nowy oryginał.
  • REKLAMA
  • #5 18844915
    Chavez
    Poziom 25  
    Sprawdź instalację elektryczną.
  • #6 18849970
    Chavez
    Poziom 25  
    Cały czas pokazuje sztywno 6 bar?
  • REKLAMA
  • #7 18849995
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1427
    Czy ten silnik ma tylko jeden czujnik cisnienia oleju ??
  • #9 18919744
    Grzegorzgarage
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Standardowy problem w TGX pokazuje 6bar sztywno bo to jest maksymalna wartość jaka może pokazac albo pozakuze za niskie ciśnienie. Jeśli podpiołes zegar mechaniczny i ciśnienie oleju jest w normie to wina leży wyłącznie w instalacji zazwyczaj pęka w miejscu przełamania kabiny.
  • #10 18920305
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1714
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2189941.html
    Silnik gdy jest wyłączony system kontroluje czy ciśnienie oleju znajduje się poniżej zadanego progu lub czy ciśnienie spada...
    kiedy silnik jest właczony i rozgrzany system kontroluje czy dwie różne prędkości silnika powodują dwie różne wartości ciśnienia oleju.. inaczej gdy jest powstaje usterka.
    Grzegorzgarage napisał:
    Jeśli podpiołes zegar mechaniczny i ciśnienie oleju jest w normie to wina leży wyłącznie w instalacji zazwyczaj pęka w miejscu przełamania kabiny.

Tak Tak.... na pewno.....

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem błędu EDC 03082-00 w ciągniku siodłowym Man TGA 440, który występuje po wymianie czujnika ciśnienia oleju. Użytkownik zauważył, że ciśnienie oleju wskazuje sztywno 6 bar, niezależnie od stanu silnika. Uczestnicy forum sugerują sprawdzenie instalacji elektrycznej oraz podłączenie manometru do czujnika, aby zweryfikować rzeczywiste ciśnienie oleju. Wskazano, że problem może leżeć w uszkodzeniu instalacji, szczególnie w miejscach przełamania kabiny. Dodatkowo, podkreślono, że standardowe problemy w modelach TGX mogą objawiać się podobnymi błędami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA