logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nice Shel 75 nie działa - słychać tylko pstryk/przekaźnik

kaeres123 31 Lip 2020 08:21 3288 11
  • #1 18846838
    kaeres123
    Poziom 10  
    Witam,
    Nie znam się kompletnie więc będę używał pojęć pierwotnych :)
    Wymieniłem żarówkę oświetleniową w napędzie Shel 75 firmy Nice.
    Pierwsza próba światełka i brama działa więc zostawiłem uznając, że znów jestem bohaterem w domu wymieniając żarówkę.
    Później chcąc wyjechać z garażu zaczęły się problemy. Próba otworzenia bramy jak co dzień, rozpoczęła niestety reakcję łańcuchową.
    Odpaliłem z pilota jak zwykle i światełko się zaświeciło ale brama nie ruszyła. Nagle światełko zaczęło migotać. Nagle światełko zgasło.
    No i tak jest do teraz.
    Nie wiem czy żarówka się zjarała czy spowodowała spięcie. Wyjąłem aby nie narobić większych szkód.

Odłączam napęd od prądu, podłączam na nowo. Czerwona dioda na centrali miga jak zawsze (chyba stan gotowości to oznacza).
    Próba otworzenia z pilota, następuje "pstryknięcie" w cetrali i dioda czerwona przechodzi w tryb pokazywania błędu.
    3 migania - przerwa - 3 migania ... i tak już cały czas.
    W instrukcji oznacza to, że brama natrafiła na jakąś przeszkodę i się zatrzymała w trakcie pracy. Bzdura, przecież żadnej pracy nie było.

Czy sterownik do wymiany czy można to ratować nie posiadając narzędzi (lutownic, wiedzy) ?
    Ew. co siadło to dałbym ogarniętemu elektronikowi i powiedział co ma zrobić za Waszymi poradami.

Pozostaję w nadziei, że nie zostawicie mnie na pastwę serwisu, który wymieni sterownik i będzie bohaterem w moim domu zamiast mnie.

Pozdrawiam.
  • #2 18846881
    jurmun
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Czy napęd jest wyposażony w fotokomórki?
  • #3 18846897
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6443
    kaeres123 napisał:
    Odpaliłem z pilota jak zwykle i światełko się zaświeciło ale brama nie ruszyła. Nagle światełko zaczęło migotać. Nagle światełko zgasło.
    Takie coś oznacza awaryjne zatrzymanie (zablokowanie) bramy.

Żarówka jest zasilana 12 V, sprawdziłbym czy linia 12 V na płycie, rzeczywiście ma 12 V... czy żarówka po wymianie nie świeciła jakoś podejrzanie jasno?

kaeres123 napisał:
    Ew. co siadło to dałbym ogarniętemu elektronikowi i powiedział co ma zrobić za Waszymi poradami.
    Ogarnięty elektronik sam ustali gdzie tkwi problem i nie trzeba mu przedstawiać swoich domysłów.
  • #4 18847010
    kaeres123
    Poziom 10  
    tzok napisał:
    kaeres123 napisał:
    Takie coś oznacza awaryjne zatrzymanie (zablokowanie) bramy.

Żarówka jest zasilana 12 V, sprawdziłbym czy linia 12 V na płycie, rzeczywiście ma 12 V... czy żarówka po wymianie nie świeciła jakoś podejrzanie jasno?

kaeres123 napisał:
    Ogarnięty elektronik sam ustali gdzie tkwi problem i nie trzeba mu przedstawiać swoich domysłów.

Tak, wydawało mi się że zaświeciła bardzo jasno.

Serwis NICE nie naprawia. Od razu wydali wyrok, że tam nie ma żadnych sterowników, włączników. To prosty system i ma działać.
    Jak się coś wali to od razu centralka do wymiany.
    Koszt 500zł.
    Ja pier*** takie jednorazówki.
  • #5 18847071
    lamerb
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    kaeres123 napisał:
    Serwis NICE nie naprawia

Dziwne. Może automat nie pochodzi z sieci sprzedaży Nice Polska? BO normalnie naprawiają.
  • #6 18847092
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6443
    Sam raczej tego nie naprawisz... choć prawdopodobnie szkody nie są zbyt wielkie. Zapewne stabilizator 12 V (to była pierwotna przyczyna i powód przepalenia się żarówki) i teraz doszedł wzmacniacz/komparator w torze pomiaru prądu napędu.
  • #7 18847095
    kaeres123
    Poziom 10  
    lamerb napisał:
    kaeres123 napisał:
    Serwis NICE nie naprawia

Dziwne. Może automat nie pochodzi z sieci sprzedaży Nice Polska? BO normalnie naprawiają.

Może inaczej.
    Naprawiają ale już mnie ostrzegają, że wysyłka do Nice (chyba Włochy), koszt naprawy to 300-350zł, a czasami i tak odpowiadają, że nie opłacalne i zalecają wymianę (a koszty przesyłki już pokrywasz).
    Ja wiem, że to jest celowe działanie serwisów ale CO IM MOGĘ POWIEDZIEĆ ?
    Już z dwoma rozmawiałem i ta sama śpiewka.
    Czy takie coś się naprawia czy faktycznie wymiana centralki ?
  • #8 18847127
    lamerb
    Poziom 25  
    kaeres123 napisał:
    Naprawiają ale już mnie ostrzegają, że wysyłka do Nice (chyba Włochy), koszt naprawy to 300-350zł, a czasami i tak odpowiadają, że nie opłacalne i zalecają wymianę (a koszty przesyłki już pokrywasz).
    Ja wiem, że to jest celowe działanie serwisów ale CO IM MOGĘ POWIEDZIEĆ ?
    Już z dwoma rozmawiałem i ta sama śpiewka.

Nie wiem z kim ty rozmawiasz ale chyba nie z serwisem NICE POLSKA.
    Wysyłka do Pruszkowa to 15zł... Naprawiają w Polsce.
    www.nice.pl
  • #9 18847184
    kaeres123
    Poziom 10  
    Ok, ostatecznie wyślę to sam do serwisu NICE w Pruszkowie.
    Obawiam się jednak, że to jednorazówka :/
    Dziękuję i pozdrawiam.[/quote]
  • #10 18847831
    lamerb
    Poziom 25  
    kaeres123 napisał:
    Obawiam się jednak, że to jednorazówka :/

Nice w przeciwieństwie do wielu innych firm oferuje części zamienne i potrafi naprawiać elektronikę. Więc twoje obawy są zbędne.
  • #11 18939122
    Kamil7945
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam. Również mam problem z tym napędem. W moim przypadku automat nie zatrzymuje się pcha na siłę w jedna i drugą stronę. Po skasowaniu pamięci całkowitej i po ponownej próbie wczytania pozycji końcowych zamknięcia i otwarcia nadal to samo się dzieje.
  • #12 18939168
    lamerb
    Poziom 25  
    Najwyraźniej nie działa amperometryka.
    Rada jak dla kolegi powyżej (serwis NICE).

Swoją drogą to jak skończyła się twoja sprawa kolego "kaeres123"?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z napędem bramy Nice Shel 75 po wymianie żarówki. Po pierwszej próbie brama działała, ale później zaczęła migać dioda i brama nie otworzyła się. Użytkownik podejrzewa, że żarówka mogła spowodować spięcie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie zasilania 12 V oraz informują, że serwis Nice nie naprawia tych urządzeń, a wymiana centralki kosztuje około 500 zł. Pojawiają się również wątpliwości co do możliwości naprawy w Polsce, gdzie niektórzy użytkownicy twierdzą, że serwis Nice oferuje części zamienne i naprawy. W końcu użytkownik decyduje się na wysłanie urządzenia do serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA