logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić tanie czujniki ruchu PIR? Szukam porad i schematów DIY

Tanaka_san 08 Paź 2005 11:52 2534 6
  • #1 1882241
    Tanaka_san
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Musze nabyć (zrobić) 8 niezależnych czujników ruchu (myślałem o pasywnych czujnikach PIR), niemuszą być super czułe, problem polega na tym że układu te są drogie - mówie o gotowych (a może ktoś zna tanie), dlatego też myśle o zmajstrowaniu samemu takich układów niewiem jednak jak a elektroda jest dosyć obszernym miejscem. Prosze o pomoc i rade w tej sprawie.
  • #2 1882890
    matidanko6
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    możesz zastosowac czujniki wiązki podczerwieni
  • #3 1883681
    LucasKrakow
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    skoro w gre w chodza czujniki PIR to nie rozumiem jak mozna taniej zbudowac czujke od gotowej skoro tania czujka to koszt okolo 35zl a podzespoly wyjda w podobnej cenie gdyz sam element PIR jest dosc drogi
    jestem za tym by kupic tanie czujki PIR i z nimi sie pomeczyc
  • #4 1884589
    Tanaka_san
    Poziom 14  
    Świetnie ale gdzie kupić takie czujki? tzn jaka stronka netowa może natkneliście się na coś ciekawego, ja niestety niewiem a szukania byłoby na 5 lat...
  • #5 1884627
    krzys-iek
    Poziom 20  
    Ocena: 83
    allgro zobacz, zrobienie tego samemu, no wybacz ale gadasz jak poltuczony :-) Obudowe od ciasteczek dasz, zrobisz plytki i wyjdzie taniej niz 50zl? Zart.
  • #7 1887422
    Tanaka_san
    Poziom 14  
    Chyba należy sprecyzować mój problem, wybaczcie że niezrobiłem tego od razu...

Zadanie polega na sterowaniu kamerą osadzoną na silniku sterowaną za pomocą mikroprocesora, problem polega na tym jak wykryć ruch dziejący się wokół kamery, tzn gdy czlowiek przechodzi obok urządzenia układ niejako musi wiedzieć w którym miejscu znajduje się ów osobnik, w tym momencie pojawiają się czujniki ruchu, będą umieszczone wokoło tak iż w momencie wykrycia ruchu wyślą sygnał w którym to miejscu i dzięki temu silnik za pośrednictwem procesora obróci kamere w pożądene miejsce...Tyle tytułem wyjaśnienia...

W tym momencie należy rozpatrzyć co zastosować, według analizy dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie czujnika PIR (inne czujniki oparte na mikrofalach czy ultradźwiękach są nieekonomiczne). Potrzebuje czegoś małego prostego i taniego co może wykrywać ruch niekoniecznie bardzo odległy od czujnika.

Natknołem się na taki układ tu adres http://www.edw.com.pl/pdf/K19/81_51.pdf, zwykłą dioda podczerwona jako nadajnik i optotranzystor - odbiornik. Co wy na to?? Może ktoś już napotkał na ten układ lub podobne? Prosze o opinie...

PS. Polecam strone www.edw.com.pl duża liczba schematów pomoże nie jednemu w budowie wymarzonego urządzenia... Pozdrawiam...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Temat dotyczy budowy tanich, niezależnych czujników ruchu opartych na pasywnych czujnikach PIR do sterowania kamerą na silniku za pomocą mikroprocesora. Autor poszukuje prostych i ekonomicznych rozwiązań DIY, gdyż gotowe czujniki PIR są stosunkowo drogie (około 35 zł za sztukę). W dyskusji pojawiły się sugestie, że samodzielne wykonanie układu może nie być tańsze ze względu na koszt samego elementu PIR oraz konieczność wykonania obudowy i płytek drukowanych. Proponowano alternatywne rozwiązania, takie jak czujniki wiązki podczerwieni, jednak autor preferuje PIR ze względu na prostotę i ekonomię w porównaniu do czujników mikrofalowych czy ultradźwiękowych. Wskazano również na aukcje internetowe (np. Allegro) jako źródło tanich gotowych czujników. Autor dodatkowo sprecyzował, że czujniki mają wykrywać ruch w określonych sektorach wokół kamery, co pozwoli na precyzyjne sterowanie jej pozycją. W dyskusji pojawił się link do dokumentacji układu opartego na mikrokontrolerze 8051, który może służyć jako baza do realizacji projektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA