Chyba należy sprecyzować mój problem, wybaczcie że niezrobiłem tego od razu...
Zadanie polega na sterowaniu kamerą osadzoną na silniku sterowaną za pomocą mikroprocesora, problem polega na tym jak wykryć ruch dziejący się wokół kamery, tzn gdy czlowiek przechodzi obok urządzenia układ niejako musi wiedzieć w którym miejscu znajduje się ów osobnik, w tym momencie pojawiają się czujniki ruchu, będą umieszczone wokoło tak iż w momencie wykrycia ruchu wyślą sygnał w którym to miejscu i dzięki temu silnik za pośrednictwem procesora obróci kamere w pożądene miejsce...Tyle tytułem wyjaśnienia...
W tym momencie należy rozpatrzyć co zastosować, według analizy dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie czujnika PIR (inne czujniki oparte na mikrofalach czy ultradźwiękach są nieekonomiczne). Potrzebuje czegoś małego prostego i taniego co może wykrywać ruch niekoniecznie bardzo odległy od czujnika.
Natknołem się na taki układ tu adres
http://www.edw.com.pl/pdf/K19/81_51.pdf, zwykłą dioda podczerwona jako nadajnik i optotranzystor - odbiornik. Co wy na to?? Może ktoś już napotkał na ten układ lub podobne? Prosze o opinie...
PS. Polecam strone www.edw.com.pl duża liczba schematów pomoże nie jednemu w budowie wymarzonego urządzenia... Pozdrawiam...