logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co jest powodem problemów z systemem Windows 10?

rmjjab1 05 Sie 2020 10:02 501 21
REKLAMA
  • #1 18855004
    rmjjab1
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam

Posiadam PC:
    Płyta główna Intel socket 1151 Gigabyte Z390 Gaming X DDR4 1151
    Dysk SSD M.2 NGFF Adata SSD XPG SX8200 PRO 512GB M.2
    Pamięć G.Skill Aegis DDR4 32GB (2x16GB) 3000MHz CL16 XMP2 F4-3000C16D-32GISB
    Procesor Intel Core i9-9900K Coffee Lake
    Chłodzenie procesora Chłodzenie procesora SilentiumPC Grandis 2
    Karta graficzna PCI-E MSI GeForce GTX 1660 Ti Gaming X 6GB GDDR6 192bit
    Zasilacz Seasonic FOCUS Plus Gold 650W

Problem polega na tym, że często wysypuje mi się system Windows 10. Wczoraj chciałem odpalić kalkulator i nie udało się Uruchomiłem ponownie system i już nie odpalił. Próba naprawy systemu i ponowne uruchomienie kompa i tak cały czas.

Sprawdzony RAM zero błędów tak samo dysk twardy bez błędów.

Od jakiegoś czasu zamula mi przeglądarkę zdjęć przy przeglądaniu zdjęć. Zawiesza aplikację.

Proszę o poradę co to może być?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18855048
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 337
    Na początek wykonaj skanowanie Dr.Web następnie skan Malwarebytes i na koniec Adwcleaner. Sprawdź czy coś się zmieniło.
  • #4 18855058
    rmjjab1
    Poziom 9  
    Dwa dni temu instalowałem nowy system. Wczoraj padł nie da się naprawić systemu. Muszę na nowo instalować system.

Często występuję ten problem.

Posiadam podpięty dysk HDD 2T myślałem że on jest problemem. Niestety dysk odpięty i wczoraj właśnie system ponownie nie wystartował.

PC czyszczone niedawno brak kurzu :-)
  • REKLAMA
  • #6 18855074
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 337
    Pokaż smart dysku SSD z CDI
  • #7 18855249
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Najlepszym rozwiązaniem problemu jest po prostu zmienić na Linuxa, albo po prostu wyłączyć Windows update. Często i gęsto jaja z działaniem Windowsa powodują nowe aktualizacje, ew. masz zawirusowany system.
  • #9 18855303
    rmjjab1
    Poziom 9  
    Linux odpada Mam oprogramowanie do obróbki video pod Windows.

Zainstaluję nowy system i wyłączę Windows update.

Wirusy hmm posiadam Kaspersky Internet Security Kolejna sprawa po dwóch dniach od instalacji nowego systemu zawirusowany komp ? Rozumiem może tak być ale Ja obecnie mało korzystam z PC jedynie po pracy sprawdzić maila i to wszystko.

Jak napisał Magic_moon test dysku może coś pokarze ale to wieczorem podeślę

Dodano po 8 [minuty]:

ITSpec. napisał:
    BIOS zresetuj.

Jakie błędy występują?
    https://www.instalki.pl/programy/download/Win.../testowanie_i_diagnostyka/BlueScreenView.html

Bez karty graficznej to samo?

Co do błędów to nie ma BlueScreen Wyłączam kompa chcę go ponownie uruchomić i odpala się informacja, że nie można uruchomić PC trwa naprawa komputera. PC uruchamia się ponownie i tak ponownie. Pozostaje format instalacja systemu ponowna. Działa kilka dni i znowu to samo.

Problem w ponownym uruchomieniu systemu po wyłączeniu systemu poprzez ZAMKNIJ system.

Sprawdzę bez karty graficznej i reset BIOS
  • #10 18855723
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Dobrze byłoby tak samo spr. smart dysku i przeskanowac go programem Victoria albo MHDD... Jeżeli masz takie akcje, że systematycznie wywala Ci system to najszybciej obstawiałbym dysk, albo ew. problem faktycznie z aktualizacjami, chociaż ja też mam 10, aktualizuję go na bieząco i robię backup żeby w razie czego móc łatwo odtworzyć stan pierwotny i nie mam problemów, ale wiadomo - komp kompowi nie równy i jest możliwość że na jednym problemu nie bedzie a na drugim padnie.
  • #13 18856157
    rmjjab1
    Poziom 9  
    ITSpec. napisał:
    Objawy podobne do tych z niesprawnego dysku. SX8200 awaryjne. Dobrze by było sprawdzić na innym, skoro na czystym systemie to samo.

Czym aktualizujesz sterowniki?

Dysk M.2 Adata wymontowany zamontowany SSD GOODRAM

Co jest powodem problemów z systemem Windows 10?

Będę testował na tym dysku zobaczymy Dam znać

Co do sterowników to nie aktualizuję ich Wydaje mi się, że Windows Update to robi Ja instaluję stery z płyty DVD które otrzymałem do płyty głównej
  • #15 18856187
    Piotr160292
    Poziom 38  
    ITSpec. napisał:
    Po instalacji pobierz sterowniki chipsetu ze strony producenta płyty głównej (resztę też możesz).

Nie pobiera się ze strony producenta płyty tylko układu - tak jest najpewniej, ponieważ producenci płyt nie zawsze aktualizują sterowniki na bieżąco...
  • #16 18856409
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 741
    Nie ma znaczenia, czy sterownik będzie z początku czy z połowy roku. Najważniejsze to mieć pewność, że jest kompatybilny. Nie musi być najnowszy.

Akurat do Gaming X jest z czerwca.
    https://www.gigabyte.com/Motherboard/Z390-GAMING-X-rev-10/support#support-dl
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • #17 18856505
    rmjjab1
    Poziom 9  
    A czy jest możliwość sprawdzenia w warunkach domowych czy faktycznie uszkodzony jest dysk SSD M.2 ? Chcę być pewny przed wysłaniem go do naprawy gwarancyjnej

Jaki polecacie nowy dysk SSD M.2 512GB ? mniej awaryjny :-)
  • #19 18856549
    rmjjab1
    Poziom 9  
    ITSpec. napisał:
    Pobierz Adata toolbox, tam możesz przeskanować dysk.
    Najlepszym sposobem będzie sprawdzenie działania na innym dysku.

Plextor M9PeGN na przykład.

Ok dzięki. PC od wczoraj pracuje na innym dysku SSD jak na razie ok :-) okaże się w najbliższym czasie Dam znać czy to był dysk.

A jak na razie dziękuję wszystkim za pomoc i poświęcony czas :-)
  • REKLAMA
  • #21 18856563
    rmjjab1
    Poziom 9  
    ITSpec. napisał:
    Pobrałeś cały Windows Update?
    Sterowniki możesz ze strony producenta płyty głównej, będą na pewno lepsze od tych Windowsowskich.

Wczoraj jedynie format, instalacja nowego systemu i instalacja sterowników bezpośrednio z płyty DVD od producenta.

Windows Update - nie pobierałem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z systemem Windows 10, który często się zawiesza i nie uruchamia się poprawnie. Posiada komputer z płytą główną Gigabyte Z390 Gaming X, procesorem Intel Core i9-9900K, dyskiem SSD Adata XPG SX8200 PRO oraz kartą graficzną MSI GeForce GTX 1660 Ti. Problemy występują mimo braku błędów w pamięci RAM i dysku twardym. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym skanowania na obecność wirusów oraz czyszczenia komputera. Po odłączeniu dysku HDD i zainstalowaniu nowego systemu problemy nadal występują. Użytkownicy sugerują sprawdzenie zasilania, reset BIOS, a także testowanie dysku SSD. Po wymianie dysku na GOODRAM, użytkownik zauważa poprawę działania systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA