logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 - "Program przestał działać" w grach

Criner 20 Wrz 2017 22:20 3969 9
REKLAMA
  • #1 16711040
    Criner
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam forumowiczów,

Od dłuższego czasu borykam się z irytującym problemem. Mianowicie chodzi o to, że nieważne w jakiej grze i w różnym czasie od jej włączenia wyskoczy mi komunikat, że program przestał działać i gra się zamyka. Może to być kilka minut od włączenia, a może być i po 2 godzinach. Poniżej moja specyfikacja:
    - i5-4690k, podkręcony do 4,5GHz
    - MSI GTX 1080 Gaming X+
    - Gigabyte Z97X Gaming 3, REV 1.1, BIOS wersja F7
    - Kingston SV300S37A120G (system), Seagate Barracuda ST1000MD003-1B102 (gry)
    - G.Skill TridentX DDR3 2x8GB 2400MHz, F3-2400C10D-16GTX
    - Windows 10 PRO 64bit
    - PSU: RADIX VII AG 600
    - Antywirus Norton Security

Oto co już w tej sprawie zrobiłem:
    - Sprawdzałem problemy od strony systemu. Czy nie brakuje jakichś komponentów do gier, sterowników i bibliotek. Ostatecznie jednak zrobiłem format, a problem pozostał. Nie wiem na ile to użyteczna informacja ale system mam z uczelni. Możemy pobierać legalnie instalatory z kluczami. Przy dwóch instalacjach pobierałem system 2x w razie gdyby coś miało być nie tak z pobranym obrazem.
    - Karta graficzna była jakiś czas temu wymieniana. Korzystałem z MSI GTX 970. Nie zauważyłem poprawy sytuacji w tej sprawie po zmianie karty. - Zasilacz był wymieniany wcześniej - tutaj miałem podejrzenie uszkodzenia ale znajomy w sklepie gdzie go kupowałem po prostu mi go wymienił i tamten wziął do testów. Dla świętego spokoju testowałem miernikiem napięcia tego nowego zasilacza i mieszczą się w normach. Tzn. wszędzie jest mniej niż 5% odchylenia od normy.
    - Korzystam z OC na procesorze i profilu XMP do obsługi tego RAMu. Oczywiście sprawdzałem jak wszystko działa bez żadnego OC i w tej konfiguracji też występował problem, także wczytałem ponownie profil OC i teraz z niego korzystam.
    - Robiłem stress test procesora różnymi programami np. LinXem. Podczas testów komputer nie zawieszał się i nie resetował. Testowałem go tak około 10 minut. To samo z kartą graficzną.
    - RAMy testowałem Memtestem całą noc i nie wykryto żadnego błędu. Wyciągałem je, zamieniałem miejscami, wkładałem w drugi kanał, a obecnie mam włożoną tylko jedną kość (nie chciało już mi się po prostu ostatnio wkładać tej drugiej)
    - Temperatury wyglądają mi w porządku. Grafika po obciążeniem nie przekraczała 70 stopni. Procesor pracuje w stresie przy około 60 stopniach. Pasta na procesorze była ostatnio wymieniana. Korzystałem z programów do monitorowania temperatury, a obecnie mam zamontowany kontroler obrotów do dodatkowych wentylatorów na którym tez mam odczyt z czujek.
    - Dyski sprawdzałem przez chkdsk. SSD mam na system, a HDD to dysk z grami.
    - Słyszałem że coś takiego w windows 7 mogło być spowodowane złą częstotliwością dźwięku we właściwościach ale już to sprawdzałem.
    - Za ekran służy mi telewizor podłączony przez HDMI. Zmieniałem też dla testu kabel HDMI na krótszy.
    - Próbowałem korzystać bez antywirusa.

Zastanawia mnie tylko taka rzecz. Te RAMy przy 2400MHz powinny pracować z napięciem 1.65V. XMP automatycznie ustawia mi 1.66V, a ręcznie nie mogę ustawić wartości 1.65V. Najbliższe jakie mam do wyboru to 1.64V i 1.66V. Nie wiem czy ma to większe znaczenie. W specyfikacji tej płyty głównej nie ma tych modelu RAM jakie ja posiadam, natomiast w specyfikacji tego RAM'u już jest wymieniona ta płyta główna.

Chyba niczego nie pominąłem, najwyżej dopiszę w trakcie. Jeśli są potrzebne jakieś logi z czegoś to po prostu dajcie znać. Zawsze po zamknięciu każdej z gier sprawdzałem logi w dzienniku systemowym ale nie ma tam nic bo by mnie mogło nakierować co dalej robić. Mogę ewentualnie pożyczyć najzwyklejsze DDR3 bez żadnego OC i sprawdzić jak się na nich pracuje, obecnie nic innego już mi do głowy nie przychodzi. Jeśli macie jakieś pomysły to jestem otwarty na sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 16711085
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Napięcie 1,64 czy 1,66V to bez znaczenia no ale skoro coś wym zakresie podejrzewasz usta 1,68V ;) Z tym OC procesora to dziwna sprawa - ja nie mam nic do OC ale lepiej to jednak ręcznie robić.
    Testy CPU i GPU na stabilność to powinny trwać bardziej 203 godziny (są tacy co po 12h testują) ale 10 minut to żaden test.
    Jeśli już chcesz robić test szybki na stabilność to IntelBurnTest zwykle szybko zwraca błąd. Ale niesamowicie grzeje CPU więc trzeba uważać na temperatury. 10 przebiegów na standard to już przesłanka do stabilności.

PS wywala tylko z gier? Żadne inne programy nie czy p prostu nic innego nie używasz na tym PC?
  • REKLAMA
  • #3 16711119
    Criner
    Poziom 9  
    Windows 10 - "Program przestał działać" w grach

Z tego co widzę, to wszystko gra. Widziałem YT i czytałem fora na temat podkręcania tego procesora i nikt nie testował go dłużej jak 10 minut, stąd ten czas. Poza tym jak coś było źle to przeważnie wywalało mi BSOD w ciągu minuty.

Generalnie składałem tego PC tylko do grania, bo do pracy mam laptopa ale czasem też na nim pracuję, robię połączenia zdalne, przeglądam coś, filmy oglądam. Takie tam zwyczajne domowe rzeczy. Tylko w grach jest taki problem.

Jutro nim coś na nim będę robił to przestawię RAM na 1.68V tak jak radzisz i sprawdzę jak to wygląda.

Dodam tylko, że mam wrażenie, że im bardziej wymagająca gra tym szybciej mi ją wywala.
  • #4 16711250
    310artur
    Poziom 43  
    To zrób jeszcze taki test. Zainstaluj HWiNFO i uruchom w trybie sensor only.
    Zrób 15 minut tstu power supply w OCCT. Po teście daj screen z HWiNFO wszystkiego co monitoruje.
  • REKLAMA
  • #5 16712624
    Criner
    Poziom 9  
    Proszę bardzo. Przestawiłem RAM na 1,68V. Obecnie mam włożoną jedną kostkę 8GB.

Windows 10 - "Program przestał działać" w grachWindows 10 - "Program przestał działać" w grachWindows 10 - "Program przestał działać" w grachWindows 10 - "Program przestał działać" w grach
  • #6 16713030
    310artur
    Poziom 43  
    Wygląda dobrze. Zasilacz pomierz dla pewności miernikiem bo pod pełnym obciążeniem mocno siada 12V wedle programu. Po tym zasilaczu więcej bym oczekiwał. Ponad 0,4V spadku to może już świadczyć że w tle są pulsacje. Ta maszyna to jedna troszkę prądu potrzebuje.
    Masz obudowę z zasilaczem na górze czy dole?
  • #7 16713248
    Criner
    Poziom 9  
    Mierzyłem już ten zasilacz wg tego poradnika: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    Nigdzie odchylenia nie zbliżają się nawet do 4%.
    Poza podzespołami mam zamontowane jeszcze: http://www.aerocool.us/peripheral/touch2100.htm oraz 5x: http://www.aerocool.us/accessory/shark_r12.html

Zasilacz mam montowany na dole obudowy.

Zrobiłem teraz jedną rzecz. Pożyczyłem od kolegi 2x DDR3 1333MHz. Przez 2 godziny wygląda jakby problemu nie było, aczkolwiek będę testował do końca tygodnia żeby mieć pewność.

Słyszałem z wnętrza obudowy taki dziwny dźwięk, jakby coś cicho brzęczało. Nie mogłem do końca namierzyć źródła ale mam wrażenie że to z okolic bardziej grafiki. Wcześniej nie zwróciłem uwagi bo wentylatory są głośniejsze i nie miałem zdjętej obudowy. Dźwięk pojawia po włączeniu gry jak już załadują się jakieś tekstury. Z tego co wyczytałem i patrzyłem to pewnie sprawa cewek. To raczej normalne czy zapowiedź czegoś większego? Można coś z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #8 16713298
    310artur
    Poziom 43  
    Nie musi to o niczym świadczyć. Nic z tym nie zrobisz raczej - jeśli nie jest uciążliwe lepiej nie tykać.
    Co do napięć. Masz oscyloskop? Pewnie nie - więc pomiar robisz siłą rzeczy przybliżony (uśrednione napięcie z 1 sekundy). Ja też nie mam oscyloskopu i dlatego nie lubię jak napięcie waha się o więcej niż 0.25V (odczyt miernikiem) bo już takie 0.25V pozwala sądzić że realnie wahania są większe (tylko szybkie). Co więcej pomiar należy robić 2x. Raz w spoczynku raz w pełnym obciążeniu (np. test power supply) i dedukować na podstawie różnicy wartości.
  • #9 16713318
    Criner
    Poziom 9  
    Nie mam oscyloskopu niestety. Mierzyłem w spoczynku i obciążeniu i z tego co pamiętam wyniki były podobne ale zapodziałem kartkę na której sobie spisywałem wartości żeby to potwierdzić. Tak czy owak, jeśli na tych RAMach co teraz mam nadal będzie źle, to ponownie przyniosę miernik i sprawdzę.
  • #10 16728564
    Criner
    Poziom 9  
    Witam ponownie,

Problemem okazał się RAM ale udało się też problem rozwiązać bez reklamacji, także dla potomnych:
    W UEFI należy wyłączyć profil XMP i ręcznie ustawić następujące wartości:
    CL: 10
    tRCD: 12
    tRP: 12
    tRAS: 31
    CR: 1T
    Taktowanie: x24
    Napięcie: 1.66V

Dziękuję zainteresowanym za pomoc, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik forum zgłasza problem z grami na systemie Windows 10, gdzie pojawia się komunikat "program przestał działać". Specyfikacja sprzętowa obejmuje procesor i5-4690k, kartę graficzną MSI GTX 1080, płytę główną Gigabyte Z97X, dyski Kingston i Seagate oraz pamięć RAM G.Skill TridentX. Po przeprowadzeniu różnych testów, w tym zmiany napięcia pamięci RAM oraz testów stabilności, problem został zidentyfikowany jako związany z ustawieniami pamięci. Użytkownik wyłączył profil XMP w UEFI i ręcznie ustawił wartości CL, tRCD, tRP, tRAS, CR, taktowanie oraz napięcie, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA