Witam. Mam spory problem z moim komputerem stacjonarnym. Postanowiłem zbudować sam swoją własną jednostkę. Ma służyć głównie do celów "domowych" ale nie wykluczam montowania na nim materiałów wideo oraz obróbki dźwięku lub grania w jakieś gry typu: Wiedźmin lub GTA. Późniejszej rozbudowy, oraz podkręcenia OC i GPU oraz dołożenia kart rozszerzeń do obsługi miksera audio.
Problem tego zestawu jest następujący. Po paru minutach od uruchomienia ekran zawiesza się (pojawiają się białe paski) i nic już z tym nie można zrobić. Komputer nie zawiesza się całkowicie ponieważ dźwięk w tle nadal słychać. – zamieszczam zdjęcie:
Prawdopodobnie to błąd karty graficznej lub coś na linii zasilania. Powiedzcie mi moi drodzy co mam zrobić aby znaleźć źródło problemu ?
Specyfikacja mojej jednostki:
Obudowa - SilentiumPC Armis Ar3 TG TGB Czarna (SPC200)
Płyta Główna - MSI Ms-7728 2generacja (bios zaktualizowany do 3generacji)
Karta Graficzna - HD 7850 2BG OC Sapphire Edition
Zasilacz - Chieftec GPS-500AB-A 500W
Chłodzenie - SilentiumPC Spartan HE923
Dysk twardy - SSD GoodRAM 120GB CL100 2gen 285/380 7mm
Pamięć RAM - 2 x 4GB 1600MHz DDR3 Samsung PC3-128OOU 11-13-B1
Procesor - Intel Core i7 2600K 3.4GHz 8mb LGA 1155 OC
Modyfikacje Hardware:
+ dodano napęd DVD-RW LightScribe
+ dodano śledzia na dodatkowe porty USB 2.0
Modyfikacje Firmware:
+ aktualizacja BIOSu do wersji 3.0 w celu obsługi nowych kart graficznych 7xxx
Jestem w stanie wykonać testy jeżeli będziecie potrzebowali jakiś dodatkowych danych. Tylko napiszcie co chcecie więcej wiedzieć.
Moje przypuszczenia:
- za słaby zasilacz ? może wykonać test pod obciążeniem ?
- spartoliłem aktualizację biosu ? może zrobić ją jeszcze raz ?
- złe kości ramu ? płyta obsługuje ram ddr3 1333/1066 MHz a ja mam 1600MHz
- a może problemem jest "biurowa" płyta główna i może lepiej zmienić ją na coś lepszego co nie zaprzepaści potencjału podkręcenia OC odblokowanego mnożnika GPU i Procka.
Na próbę:
- na próbę przełożyłem tą kartę graficzną do całkowicie starego zakurzonego PC sprzed kilku er i o dziwo karta działa i wszystko gra jak ta lala.
- z tego starego bardzo zestawu włożyłem do nowego kompa starą bardzo starą kartę graficzną z pasywnym chłodzeniem AMD Ati Radeon HD6450 1GB HDMI NP i co ? Również działa!
Czekam na wasze pomysły i konkluzje. Bardzo przyda mi się wasza pomoc.
UWAGA ! : temat ten zamieściłem na kilku innych forach w fejsbukach i internetach ze względu na to że w każdej grupie społeczności są inni ludzie i każdy o innych poglądach. A tym przypadku przyda się spojrzenie na sytuację od kilku źródeł.
Więc jak już odpowiedziałeś w jednym z moich postów ale na innych forum zauważyłeś ten sam, to żeby nie robić zamętu trzymaj się jednego wątku w jednej dyskusji. No chyba że rozmowa i wasze rady będą kazały mi go polać benzyną (lub obsypać ryżem) i spalić albo co najgorzej włożyć do ryżu haha.
Z góry Dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam Serdecznie.
Problem tego zestawu jest następujący. Po paru minutach od uruchomienia ekran zawiesza się (pojawiają się białe paski) i nic już z tym nie można zrobić. Komputer nie zawiesza się całkowicie ponieważ dźwięk w tle nadal słychać. – zamieszczam zdjęcie:
Prawdopodobnie to błąd karty graficznej lub coś na linii zasilania. Powiedzcie mi moi drodzy co mam zrobić aby znaleźć źródło problemu ?
Specyfikacja mojej jednostki:
Obudowa - SilentiumPC Armis Ar3 TG TGB Czarna (SPC200)
Płyta Główna - MSI Ms-7728 2generacja (bios zaktualizowany do 3generacji)
Karta Graficzna - HD 7850 2BG OC Sapphire Edition
Zasilacz - Chieftec GPS-500AB-A 500W
Chłodzenie - SilentiumPC Spartan HE923
Dysk twardy - SSD GoodRAM 120GB CL100 2gen 285/380 7mm
Pamięć RAM - 2 x 4GB 1600MHz DDR3 Samsung PC3-128OOU 11-13-B1
Procesor - Intel Core i7 2600K 3.4GHz 8mb LGA 1155 OC
Modyfikacje Hardware:
+ dodano napęd DVD-RW LightScribe
+ dodano śledzia na dodatkowe porty USB 2.0
Modyfikacje Firmware:
+ aktualizacja BIOSu do wersji 3.0 w celu obsługi nowych kart graficznych 7xxx
Jestem w stanie wykonać testy jeżeli będziecie potrzebowali jakiś dodatkowych danych. Tylko napiszcie co chcecie więcej wiedzieć.
Moje przypuszczenia:
- za słaby zasilacz ? może wykonać test pod obciążeniem ?
- spartoliłem aktualizację biosu ? może zrobić ją jeszcze raz ?
- złe kości ramu ? płyta obsługuje ram ddr3 1333/1066 MHz a ja mam 1600MHz
- a może problemem jest "biurowa" płyta główna i może lepiej zmienić ją na coś lepszego co nie zaprzepaści potencjału podkręcenia OC odblokowanego mnożnika GPU i Procka.
Na próbę:
- na próbę przełożyłem tą kartę graficzną do całkowicie starego zakurzonego PC sprzed kilku er i o dziwo karta działa i wszystko gra jak ta lala.
- z tego starego bardzo zestawu włożyłem do nowego kompa starą bardzo starą kartę graficzną z pasywnym chłodzeniem AMD Ati Radeon HD6450 1GB HDMI NP i co ? Również działa!
Czekam na wasze pomysły i konkluzje. Bardzo przyda mi się wasza pomoc.
UWAGA ! : temat ten zamieściłem na kilku innych forach w fejsbukach i internetach ze względu na to że w każdej grupie społeczności są inni ludzie i każdy o innych poglądach. A tym przypadku przyda się spojrzenie na sytuację od kilku źródeł.
Więc jak już odpowiedziałeś w jednym z moich postów ale na innych forum zauważyłeś ten sam, to żeby nie robić zamętu trzymaj się jednego wątku w jednej dyskusji. No chyba że rozmowa i wasze rady będą kazały mi go polać benzyną (lub obsypać ryżem) i spalić albo co najgorzej włożyć do ryżu haha.
Z góry Dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam Serdecznie.