logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Indesit IWD 61051 buczy, nie pobiera wody - co sprawdzić?

robcook 10 Sie 2020 23:22 3336 13
REKLAMA
  • #1 18864148
    robcook
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Witam
    Pralka się uruchamia - blokada drzwi włączona (drzwi zablokowane), lecz nie rusza- nie pobiera wody. Tylko buczy.
    Pralka ma około 3 lat.
    Elektrozawór podmieniłem na identyczny - bez zmian.
    Hydrostat -dmuchałem i styka+drożne rurki.
    Co mogę jeszcze sprawdzić ? Co może być problemem?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18865870
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3688
    Oznaka ciagłej pracy pompy to wykryta awaria przez moduł sterujący.
    Nie pojawia się czasem jakiś błąd na wyświetlaczu?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 18866376
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3688
    Moduł z tyłu, ale nie koniecznie to on uległ awarii tylko tak został zaprogramowany by wykryć awarię na przykład: grzałki, silnika napędowego, hydrostatu, pompy spustowej itp.
    Akurat w Twoim przypadku pompa pracuje poprawnie, ale należy sprawdzić pozostałe elementy.
  • #7 18867162
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6896
    robcook napisał:
    Pralka się uruchamia - blokada drzwi włączona (drzwi zablokowane), lecz nie rusza- nie pobiera wody. Tylko buczy.
    Pralka ma około 3 lat.

Kenworth 18 napisał:
    Nie pojawia się czasem jakiś błąd na wyświetlaczu?

Musi się pojawić. Opis autora lakoniczny, niewiele wnoszący. Jeśli pralka nie ma wyświetlacza to błąd zgłosi kombinacją lampek. Bez kodu błędu i z tym opisem to można typować na wszystko.
  • #8 18869422
    robcook
    Poziom 13  
    mrice napisał:

Musi się pojawić. Opis autora lakoniczny, niewiele wnoszący. Jeśli pralka nie ma wyświetlacza to błąd zgłosi kombinacją lampek. Bez kodu błędu i z tym opisem to można typować na wszystko.

Brak błędów na wyświetlaczu. Świeci się blokada drzwi na czerwono + pierwsza lampka od góry na zielono.
  • #9 18869917
    mrice
    Moderator AGD
    W takim razie albo masz wysypany soft w module albo coś kręcisz :)
  • #10 18870418
    robcook
    Poziom 13  
    mrice napisał:
    W takim razie albo masz wysypany soft w module albo coś kręcisz :)
    W takim razie nakręciłem - oto film

Dokładam jeszcze zdjęcia modułu - może pomogą w diagnozie? Zapomniałem dodać, że po jakiś dwóch minutach, pompka przestaje chodzić na programie oczywiście (czas) upływa, lecz nic się nie dzieje. W ostatniej sekwencji (1 minuta) pralka napełnia wodę i pierze...
    Indesit IWD 61051 buczy, nie pobiera wody - co sprawdzić? Indesit IWD 61051 buczy, nie pobiera wody - co sprawdzić?
  • Pomocny post
    #11 18871676
    mrice
    Moderator AGD
    Uderz z tym modułem do lokalnego serwisu autoryzowanego Indesita, niech go zaprogramują na nowo.
  • #12 18872764
    robcook
    Poziom 13  
    mrice napisał:
    Uderz z tym modułem do lokalnego serwisu autoryzowanego Indesita, niech go zaprogramują na nowo.
    Dziękuję serdecznie. To może być to! Jaki jest może być powód "rozprogramowania" takiego modułu? Nawet nie wiedziałem, że może tak się stać...
  • Pomocny post
    #13 18875009
    mrice
    Moderator AGD
    robcook napisał:
    Jaki jest może być powód "rozprogramowania" takiego modułu?

IndeShit... Taki klimat Panie kolego, taki sprzęt... Ciśnie się mówić, że ile kosztowała tyle jest warta.
  • #14 18905465
    robcook
    Poziom 13  
    Już miałem dawać do zaprogramowania moduł, ale jednak pralka po przejściu całego błędnie programu. Jeden czy dwa razy zaczęła pracować normalnie i na razie pierze.

Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Indesit IWD 61051 nie pobiera wody i tylko buczy, mimo że blokada drzwi jest włączona. Użytkownik wymienił elektrozawór i sprawdził hydrostat, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że ciągła praca pompy może wskazywać na awarię modułu sterującego, który może być zaprogramowany do wykrywania problemów z innymi komponentami, takimi jak grzałka czy silnik. Użytkownik nie zauważył błędów na wyświetlaczu, co komplikuje diagnozę. Ostatecznie, po kilku próbach, pralka zaczęła działać normalnie, co może sugerować problem z oprogramowaniem modułu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA