logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 6311 ST - diody migają, TV nie reaguje, podejrzenie zwarcia elektrolitu

misiekdg 08 Paź 2005 20:51 1958 9
REKLAMA
  • #1 1883394
    misiekdg
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Podczas włączenia do sieci zapala się na ułamek sekundy czerwona dioda i gaśnie. Telewizor nie reaguje, podczas wyłączenia napięcia zapala się na ułamek sekundy zielona dioda. Podczas wielokrotnego włączania tv czasem zaskoczy i się uruchomi (pojawi się obraz i głos - tak raz na 50 prób) ale nie reaguje na żaden "przycisk". Napięcia wszystkie są ok. Nie znalazłem żadnych zimnych lutów. Podejrzewam że to może jakiś elektrolit robi zwarcie ale mam nie kompletny schemat i nie wiem gdzie szukać usterki??
  • REKLAMA
  • #2 1883403
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3386
    Witam
    Pierwsze w tym przypadku to wymiana elek po stronie pierwotnej przetwornicy. Podstaw i odpisz.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1883418
    ziutek2002
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Zacznij od wymiany elek przy przetwornicy po stronie pierwotnej i wtórnej. Nie potrzebny Ci do tego schemat. Podmień wszystkie i już, to nie są duże koszty, a jeżeli problem nie zniknie to przynajmniej wykluczysz jedno z prawdopodobieństw Twojego problemu. Tak zaczyna się większość napraw OTV. Osobiście uważam, że masz jakiś wyschnięty elektrolit po stronie pierwotnej.
    Powodzenia...
  • #4 1886334
    misiekdg
    Poziom 13  
    Zacząłem dokładnie mierzyć napięcia i to co się z nimi dzieje, bo usterka po stronie pierwotnej wydawała mi się raczej nie możliwa. Dotarłem do stabilizatora LM317 który nie dawał napięcia wyjściowego mimo prawidłowego napięcia na wejściu. Pierwsze co to postanowiłem sprawdzić pojemność, wymieniłem ją na nową ale nie dało to efektu. Sprawdziłem też wszystkie opory wokół. Coś mnie korciło aby wymontować nowo wstawioną pojemność C582. O dziwo tv się włączył, faktem było że głośniki trochę trzeszczały itp ale to pewnie przez brak stabilizacji napięcia. Więc czy w tym przypadku mogę być w 100% pewny że to LM317?? czy może na to mieć wpływ jeszcze coś innego?? a i na tranzystorze widnieje trochę inne oznaczenie GL317 - to chyba jakiś zamiennik??
  • #5 1887282
    witt69
    Poziom 23  
    Ocena: 92
    LM317T sterowany jest układem standby i wytwarza on napięcie 12V w przypadku gdy na bazie tranzystora T507 pojawi się stan niski, w pierwszym poście napisałeś że TV nie działa nawet w trybie czuwania, gaśnie czerwony led, więc niema to narazie zwiąku z LM317T, jakie Masz pozostałe napięcia a zwłaszcza +5V zas. procesora...
    GL317=LM317, żeby na wyjściu LM... pojawiło się 12V, na pin.1 tego stabilizatora musisz mieć 10,6V.
  • REKLAMA
  • #6 1889009
    misiekdg
    Poziom 13  
    Faktycznie problem tkwi w zasilaniu procesora. Napięcie na wejściu zamiast 5 V wynosi 3,8 a na wejściu do US505 (UL7505G) ma wartość 5,4 V. Po wymontowaniu C553 tv zaczął się za każdym razem włączać, ale po wmontowaniu nowej pojemności problem występuje nadal i napięcie jest nadal za niskie.
  • #7 1889437
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Nie słuchasz podpowiedzi.
    Wymień wszystkie elektrolity w zasilaniu +5V, +12V, elki po pierwotnej stronie(47uF, 1uF), 2x100pF w TXT i OZS na szynie I2C i musi działać. Wszystkie elki na 105°C.
  • REKLAMA
  • #8 1893573
    Kerad
    Poziom 15  
    uszkodzony jest kondensator 100µF po stronie wtórnej na zasilaniu 5V. jezeli są wątpliwości to wymień gałęzi 5V i 12V.
  • #9 1896890
    misiekdg
    Poziom 13  
    Uszkodzony był US505, dzieki wszystkim za pomoc, tv po wymianie stabilizatora jest cały sprawny.
  • #10 1955715
    witt69
    Poziom 23  
    Ocena: 92
    Kerad napisał:
    uszkodzony jest kondensator 100µF po stronie wtórnej na zasilaniu 5V. jezeli są wątpliwości to wymień gałęzi 5V i 12V.

to żeź wymyślił chłopie.......

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Elemis 6311 ST podczas włączenia wykazuje migające diody (czerwona i zielona) i rzadko uruchamia się poprawnie, lecz nie reaguje na przyciski. Pomimo prawidłowych napięć i braku zimnych lutów, podejrzewano zwarcie elektrolitu. Zalecano wymianę wszystkich kondensatorów elektrolitycznych po stronie pierwotnej i wtórnej przetwornicy, zwłaszcza w zasilaniu +5V i +12V, bez konieczności posiadania pełnego schematu. Szczególną uwagę zwrócono na stabilizator LM317 (oznaczony także jako GL317), który nie dostarczał napięcia wyjściowego. Po wymontowaniu kondensatora C582 telewizor zaczął się włączać, co wskazywało na problem z układem stabilizacji napięcia. Dalsze pomiary wykazały nieprawidłowe napięcia na wejściu procesora i uszkodzenie układu US505 (UL7505G). Po wymianie stabilizatora US505 telewizor działał poprawnie. Wskazano również na konieczność stosowania kondensatorów elektrolitycznych o wysokiej temperaturze pracy (105°C) oraz wymianę kondensatorów 100µF na zasilaniu 5V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA