logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mocne kierunkowe głośniki estradowe

Mono1313 18 Sie 2020 10:07 576 10
REKLAMA
  • #1 18875854
    Mono1313
    Poziom 5  
    Sznowni, szukałem na forum porady ale mnogość wątków przytłacza. Czy znalazłby się chętny aby udzielić wskazówek w następującej kwestii:
    Niestety mam sąsiada dwie działki dalej (jakieś 50m), który od rana do wieczora uszczęśliwia okolicę piszczanym na cały regulator radiem z reklamami itp. Żadne prośby nie pomagają. On słucha więc wszyscy w okolicy muszą również słuchać. Chciałbym więc przy użyciu mocnego głośnika kierunkowego i przy użyciu elektronicznego efektu opóźnienia (dla urozmaicenia) puścić mu jego ulubioną stację ale tak aby, jeśli to możliwe, nie zwiększyć znacząco hałasu na mojej działce. Może to ucywilizuje sąsiada? Czy mogę prosić o porady w kwestii głośnika (może jakaś autorska konstrukcja w stylu diy?) i paramerów wzmacniacza? Uprzedzając uwagi: nie chcę zatruwać życia sąsiadowi ale sprawić aby on przestał.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18879059
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1322
    Podrzuć mu do ogródka mini nadajnik FM nastrojony na częstotliwość jego ulubionego radia.
  • REKLAMA
  • #6 18882050
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1178
    Nie. Mini nadajnik nastawiony na tą samą częstotliwość na której sąsiad słucha ulubionej stacji. Czyli usłyszy samego siebie w swoim radiu. 😮
  • #7 18882118
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4313
    Mono1313 napisał:
    Niestety mam sąsiada dwie działki dalej (jakieś 50m), który od rana do wieczora uszczęśliwia okolicę...
    Co z działką pomiędzy twoją a sąsiada, niezamieszkana :?:
  • #8 18882379
    darts
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    A wiecie, że nadawanie na takich częstotliwościach jest nielegalne=karalne. To, że można takie pierdółki z chin kupić to nie znaczy, że można ich używać. Nie bierzcie mnie za takiego co to wszystkie przepisy przestrzega, ale jak ten sąsiad to odkryje to kolega będzie miał ciepło.
  • #9 18882435
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1322
    A kto udowodni że podrzucił to konkretny Kolega?
    Mało tego, jak sąsiad go oskarży, to mogą się kłócić do ust... Śmierci.
  • REKLAMA
  • #10 18883036
    Mono1313
    Poziom 5  
    Działka pośrodku jest pusta i min. dlatego tak dobrze słychać sąsiada. Czy dobrze rozumiem, że taki nadajnik może wywołać sprzężenie zwrotne?

Dodano po 2 [minuty]:

Podobny efekt osiągnąłbym puszczając to samo przez mocny głośnik z efektem delay. To mogłoby mu nieco zepsuć przyjemność słuchania. Tylko jaki głośnik zastosować...
  • #11 18884006
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6682
    Firmy ochroniarskie świadczą uslugi dezaktywacji takich upierdliwych glosników. W blokach, kamienicach

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na zminimalizowanie hałasu generowanego przez sąsiada, który głośno słucha radia. Proponowane rozwiązania obejmują użycie mocnych głośników kierunkowych oraz mini nadajnika FM, który mógłby nadawać tę samą stację, co sąsiad, co mogłoby wywołać efekt sprzężenia zwrotnego. Użytkownik rozważa również zastosowanie efektu opóźnienia w dźwięku, aby zniechęcić sąsiada do słuchania. W dyskusji poruszono również kwestie legalności nadawania na częstotliwościach radiowych oraz możliwość skorzystania z usług firm ochroniarskich w celu dezaktywacji uciążliwych głośników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA