Cześć
Od czasu do czasu piszę proste programy w BASCOM, jednak moja stara płyta testowa (robiona jeszcze markerem) wołała już o pomstę do nieba, więc postanowiłam wykonać nową, a że nie lubię gotowych płyt, bo w nich niema żadnych możliwości zmian, a podłączanie wszystkiego czego tam niema na kabelkach, czy taśmach jest nie wygodne - stąd pomysł na "klocki".
Płyta "matka" zawiera tylko siatkę połączeń +5 V, +V (regulowane), GND i... napięcie podświetlania (ale o tym później).

Rozstaw złącz pozwala na montaż modułów o znormalizowanych przeze mnie wymiarach, połączeń pomiędzy klockami dokonuję przez złącza BLS a zasilanie prowadzone jest ścieżkami w płycie matce.
Płytka np. mostka DC posiada zworkę, którą można przełączać napięcie na silnik 5V/regulowane.
Na początek najpotrzebniejsze moduły to:
1. Moduł 4 przycisków

2. Moduł 8 LED

3. Moduł wyświetlacza LED

4. Moduł wyświetlacza LCD

5. Moduł Impulsatora

6. Moduł Beat_Extractor

7. Moduł mostka dla dwóch silników DC, lub jednego krokowego

8. Moduł DIP SWITCH
(nie mam fotki)
i oczywiście adapter pod uC, m.in Atmega8 i pochodne, Attiny13/45/85, i Attiny2313/4313

W planach jest jeszcze m.in:
-moduł 75176 DMX.
-moduł LED RGB
-moduł potencjometru
-...
i co się tylko zamarzy, a konfigurację i miejsca modułów można zmieniać według własnego widzimisię.
Elementy mechanicznie to kilka tulejek z POM, śrubki i spienione PVC.

Wspominałam wcześniej o podświetlaniu; otóż pod spodem poprowadzone są ścieżki pod LED SMD, rezystory i diody LL4148, pod każdym klockiem znajduje się taki zestaw.
Każdy klocek zawiera po dwa złącza masy; jedno połączone z GND, a drugie z LED na płycie.
Włożenie klocka na miejsce powoduje podświetlenie go od spodu, oczywiście pod warunkiem obecności napięcia na szynie podświetlania (ma to służyć do prac w nocy).
Wszystkie płytki wykonałam termotransferem.
Koszt materiałów to koszt laminatu, kwasu i złącz Goldpin, cała reszta to graty z roboty i szuflady.
Cool? Ranking DIY