logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko RCNA406E63ZXBN - zmiana strony otwierania drzwi lodówki

precik19 18 Sie 2020 22:51 38424 13
REKLAMA
  • #1 18877161
    precik19
    Poziom 2  
    Ocena: 10
    Mam problem, kupiłem lodówkę Beko RCNA406E63ZXBN i drzwi są otwierane w prawo. Natomiast ja, a raczej żona :) potrzebuję aby otwierały się w lewo. Wszystko poszłoby gładko gdyby nie górny zawias przykryty osłoną z plastiku, która nie chce zejść. Na siłę nie chcę jej ruszać, bo lodówka nowa i w razie uszkodzenia nawet gwarancja tego nie obejmie.
    Proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • Beko RCNA406E63ZXBN - zmiana strony otwierania drzwi lodówki IMG_20200818_223326.jpg (585.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18877195
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2053
    Zadzwoń do serwisu czy nie wykonują takiej usługi. Ja tak zrobiłem bo nigdzie nie mogłem zdobyć lewego zawiasu a był potrzebny bo był lustrzany odbiciem prawego (serwis miał je).
  • REKLAMA
  • #3 18877218
    precik19
    Poziom 2  
    Serwis właśnie chciałem ominąć, bo koszty spore.
    Nie jest tak, że z prawej przekładamy zawias na lewą i resztę i już po sprawie?
  • #4 18877238
    ta_tar
    Poziom 41  
    Nie w każdej lodówce tak jest. Sprawdź w instrukcji co piszę na ten temat (zmiana kierunku otwierania drzwi). Jednak jeszcze dopytam czy posiada ona wyświetlacz na drzwiach?
  • #5 18877250
    precik19
    Poziom 2  
    W instrukcji to jest tylko żeby zgłosić się do serwisu.
    Ma wyświetlacz w drzwiach, przewód wyprowadzony z obu stron.
  • REKLAMA
  • #6 18877263
    ta_tar
    Poziom 41  
    precik19 napisał:
    Ma wyświetlacz w drzwiach, przewód wyprowadzony z obu stron.
    Co znaczy "przewód wyprowadzony z obu stron". Mnie powiedzieli że dlatego że przez zawias przechodzą przewody do wyświetlacza (też mam na drzwiach) to "nie pozwalają" samemu zmieniać kierunku otwierania drzwi.
  • REKLAMA
  • #7 18877411
    precik19
    Poziom 2  
    Tzn., że jest przewód z kostką i po lewej i po prawej.
  • #8 18902275
    Luda
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Mam ten sam problem.

Przewód z kostką jest po obu stronach drzwi, ale lodówka ma przewód z jednej strony i chyba potrzeba zdemontować plastikową listwę u góry lodówki aby go przełożyć.

Tylko nie wiem jak zdemontować tą listwę.

Ktoś podpowie ?
  • #9 18902321
    ta_tar
    Poziom 41  
    Luda napisał:
    Tylko nie wiem jak zdemontować tą listwę.
    Nie mam co prawda lodówki Beko ale w mojej są zaślepione śrubki w górnym części drzwi. Po odkręceniu, schodzi cały plastik. Problem jest tylko w tym że (przejrzałem kilka instrukcji Beko) w instrukcjach pokazane jest że należy wymienić górny zawias na nowy (odpowiedni do kierunku otwierania). I druga sprawa. Należy upewnić się czy zmiana (osobiście) kierunku otwierania drzwi w nowej lodówce nie spowoduje utraty gwarancji (moja taki zapis miała).
  • #10 18902362
    Luda
    Poziom 11  
    Tak własnie jest, tylko te zaślepki wyglądały tak jakby musiały być wyłamane i dlatego się bałem.
    Postanowiłem zaryzykować i nożykiem delikatnie wyskoczyły i były 2 śrubki :-)

Już skończone, ale dzięki za podpowiedź.

Pozdrawiam.
  • #11 18902414
    ta_tar
    Poziom 41  
    Luda napisał:
    Już skończone, ale dzięki za podpowiedź.
    Że zapytam. Czy ty zmieniałeś kierunek otwierania drzwi? I ci się udało? Bo autor już milczy od dłuższego czasu.
  • #12 18902695
    Luda
    Poziom 11  
    Tak, dzisiaj przyjechała i tego posta pisałem w trakcie zmiany kierunku otwierania drzwi.
    Wszystko przebiegło bez większych problemów lodówka już włączona chłodzi, a wyświetlacz pracuje normalnie.
    Są pewne problemy z otworami na śruby od góry i dołu lodówki, są jak gdyby zaślepione "plastikiem", ale delikatnie nawierciłem i poszło.

W temacie posta jest Beko RCNA406E63ZXBN, a mój model to RCNA406E60ZXBHN ale różnice są minimalne.
  • #13 18902757
    ta_tar
    Poziom 41  
    Czyli obyło się bez zakupu nowych zawiasów?
  • #14 18902855
    Luda
    Poziom 11  
    Wczoraj kupiłem, dzisiaj przywiozłem i w komplecie były "zawiaski" i chyba 2 małe i 2 duże te górne dodatkowe zaślepki więc nic nie trzeba kupować.
    Pytałem Pana w sklepie czy mogę sam zmieniać, to tak a propos gwarancji, kazał zapytać serwis.
    Zadzwoniłem w sklepie na infolinię Beko i powiedzieli że jak nic nie uszkodzę to mogę sam, natomiast w instrukcji jest napisane że robi to serwis.

Poszło gładko, chodzi, chłodzi pięknie świeci oby tak dalej :-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z lodówką Beko RCNA406E63ZXBN, której drzwi otwierają się w prawo, podczas gdy potrzebne jest otwieranie w lewo. W trakcie dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące kontaktu z serwisem, jednak użytkownik chciał uniknąć kosztów. Wskazano, że zmiana kierunku otwierania drzwi może być skomplikowana z powodu przewodów do wyświetlacza, które przechodzą przez zawiasy. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, sugerując, że demontaż plastikowej osłony górnego zawiasu może być konieczny, a także że w niektórych przypadkach wymagana jest wymiana zawiasu. Ostatecznie, jeden z użytkowników z powodzeniem zmienił kierunek otwierania drzwi, nie kupując nowych zawiasów, a jedynie demontując osłonę i nawiercając otwory na śruby.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA