logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor HP D2846 - brak reakcji po podłączeniu do komputera, schemat kabla?

slow30 09 Paź 2005 12:22 1251 5
REKLAMA
  • #1 1884552
    slow30
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Drodzy koledzy,dostałem od kumpla z firmy monitorek hp d2846.Po włączeniu do sieci świeci się dioda na zielono a po ok. pół minucie na żółto.Wygłądałoby ,że ok ale po podłączeniu do kompa kablem 1:1 jest brak reakcji.Przytrzymując przycisk na panelu (obojętnie jaki) na pare sekund słychać start zasilacza.Niewiem jaki powinien być kabel do niego bo może to jest przyczyna.Jeśli ktoś byłby tak miły udostępnić schemat tej "szafy" Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1886517
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6820
    Sony chasis N3 ( np. GDM-200PS ,GDM-400PS GDM-500PS )
    schemat
    http://ftp.malyjarda.cz/pub/ham/schema/monitory/sony/
    http://ftp.malyjarda.cz/pub/ham/schema/monitory/sony/GDM-400PS.ZIP
    lub Elektroda
    - naprawa od zasilacza
    -potem czoper i linia
    - jak juz bedzie obraz ... ale zniekształcony ,poducha, zła geometria ,drgania obrazu ....
    to zobacz ,że
    jest tam ten słynny synchroprocesor CXA2043Q.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1886642
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    wylacz calkiem
    wcisnij +
    wlacz trzymajac +
    powinienes miec na ekranie ktorys z dwoch testow wewnetrznych tego chassis - albo rgb, albo aging
    poeksperymentuj
    ponadto jesli przez 30s masz diode zielona to powinines ujzec piekny prostokacik z napisem no signal
  • REKLAMA
  • #4 2117222
    slow30
    Poziom 11  
    Jeszcze jakby mi ktoś wyjaśnił co to jest ABL PROTEKTOR ?Jest to model GDM-500PS i jeszcze jedno- jak wystartować zasilacz? Bo gdy go odepne zwtyczek to przypuszczam iż padnie ):
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2118077
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    ABL - Auto Brightness Limiter - układ ograniczający jaskrawość obrazu, w przypadku nadmiernego wzrostu prądu kineskopu.

Jeżeli odepniesz przetwornicę i wystartujesz ją bez obciążenia to padnie. Musisz odpiąć linię B+ (przed regulatorem B+) i wpiąć żarówkę 60W/230V. Jeżeli przetwornica wystartuje i napięcie na żarówce będzie ok. to przetwornica jest sprawna.

Szczęśliwego Nowego Roku
    Pozdrawiam.
  • #6 2122646
    slow30
    Poziom 11  
    Jak się okazało to wystarczyła ta chwila startu zasilacza przed zadziałaniem zabezpieczenia aby go przemieżyć -jest OK ale dokopałem sie do zwartego 2SC5047 na wysokim nap. Szukałem czegoś jeszcze sypniętego ale niebardzo umiałem znalezć i wsadziłem nowy 2sc nooo i też padło mu się ): Niewiem czy monitor można odpalić bezniego aby pomieżyć co jest? p.s.Jakoś straszna mi się wydaje ta szafa :) Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich!
REKLAMA