logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP D2842A obraz żółto-zielony,brak regulacji niebieskiego

petermar 26 Gru 2007 03:15 1308 2
REKLAMA
  • #1 4624158
    petermar
    Poziom 11  
    Witam, wiem, że już nie raz było o żółtym monitorze i przyznam, że nie przetrząsnąłem wszystkich tematów ale zdaje się, że nie ma nigdzie takiego przypadku, jeśli tak to nie bijcie :> mianowicie:
    pewnego razu na moich oczach obraz zaczął pulsująco stawać się żółty, potem minęło, potem znów żółty, po jakimś czasie niepracy było jakby ok po czym 15min.pracy i znowu. Nie ma regulacji koloru niebieskiego, ani na monitorze ani z poziomu karty graficznej, natomiast samo menu OSD jest tak jak było idealnie białe, kabel sprawdzony,jest OK. jakieś pukanie w monitor, poruszanie k.graf. nic nie daje. Niebardzo mam w tej chwili możliwość zamian, monitora czy k.graf. dlatego piszę, może ktoś się z tym zetknął. Czy da się jednoznacznie stwierdzić po tym czy to monitor czy karta, ew. co to może być?
    Zaznaczam, że jestem amatorem, bez wykształcenia elektronicznego dlatego proszę o zrozumiałe zwroty nie skróty i slang
    aha, nie wiem czy to ma związek ale ostatnio zmieniałem procesor i od jakoś się zbiega w czasie to, że czasem się komp. nie odpala od razu, zmieniłem Durona 1.8 na semprona 3000+Barton 2.0, może się przyzwyczaił do starych ustawień, nie wiem, ale czasem trzeba resetować zanim pójdzie , bo jest tylko bip głośnika ale nie załącza sie monitor nawet, tyle, ze ostatnio komp. poszedł a monitor został, załączył się dopiero jak było logo windy. Wcześniej z kolei był halt i monit, że niby hardware monitor coś tam, MB to Asus a7600-x, do tej pory idealnie wszystko działało. Myślicie, że to monitor czy karta? Czy nieodalanie się kompa od razu (wszystko się kręci, tyle, że nie włącza się monitor, nie ma postu, nie śłychać, żeby hdd szły dalej) może być spowodowane k.graf? i czy ta żółtość może się z tym łączyć?
  • REKLAMA
  • #2 4624294
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6821
    Cytat:
    Czy da się jednoznacznie stwierdzić po tym czy to monitor czy karta, ew. co to może być?

- wychodzi,że monitor

dla pewnosci wez kompa (jest lżejszy niż monitor) i idz do kolegi
    podłacz śię pod jego monitor i zobacz co masz na ekranie
    jesi dalej zółto to karta
    *sprawdz potem czy się nie wysunęła ze złacza

**/ jak nie to Twój monitor jest uszkodz.

p.s
    we wnetrzu jest LG + kinol Hitachi
    FCC Bejcb910
    chasis CA-64 (synchoproc. uPC1884)
  • #3 4625187
    petermar
    Poziom 11  
    Dzięki za zainteresowanie.
    Jest właśnie tylko problemik na razie, bo pisząc
    Cytat:
    Niebardzo mam w tej chwili możliwość zamian, monitora czy k.graf.
    miałem na myśli, że nie bardzo mogę teraz sprawdzić to podpinając albo inny monitor albo kartę. Mam coś w rodzaju serwera dlatego chciałem najpierw ustalić coś jeśli to możliwe, bez wyłączania sprzętu. I tu mam pytanie - czy można zamienić monitor bez wyłączania komputera, czy coś się może stać?
    Po 2 - skoro OSD monitora jest takie jak zawsze,znaczy biel jest idealnie biała, to czy nie oznacza to, że można wykluczyć monitor?

aha no i kartę sprawdzałem, dotykałem, nic się nie wysunęło. No wiem, że tam jest w środku LG, kiedyś zaglądałem.

Tak przy okazji to chciałem zapytać, jeśli można, choć to średnio może z tematem, bo odkąd go kupiłem przy wyświetlaniu okna jednego z programów monitor delikatnie piszczał na wysokich częstotliwościach, czy to nie powinno być niepokojące? po prostu taki delikatny,cichy ale dla mnie słyszalny dźwięk jak dla mnie to chyba >10kHz, może 12,15...

i właśnie przed chwilą znowu zaczął siępojawiać biały, od razu sprawdziłem, że wróciła regulacja niebieskiego, ale chwilami zanika, czyli achowuje się tak jakby nie było niebieskiego koloru, albo tak jak jest gdy wezmę na 0, czyli widać jakiśproblem z niebieskim tylko czy skoro OSD pozostaje bez zmian to czy to i tak może być wina monitora?
REKLAMA