logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczne przełączanie ujęć wody: studnia i wodociąg

matzy 21 Sie 2020 08:10 2607 9
REKLAMA
  • #1 18881187
    matzy
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witajcie,

Sytuacja wygląda następująco: mam dwa ujęcia wody: studnia głębinowa (aktualne) oraz woda z wodociągu (wykonywany przyłącz). Aktualnie woda pompowana jest ze strudni głębinowej do zbiornika z wyłącznikiem ciśnieniowym. Potrzebuję przerobić instalację w taki sposób, aby pobierać wodę z jednego i drugiego ujęcia - nie chcę zlikwidować studni. Chcę uniknąć również konieczności ręcznego przełączania ujęcia na zaworach.

Najlepiej, jeżeli automatyka cyklicznie przełączałaby wykorzystywane ujęcie co określoną ilość czasu z możliwością ręcznego przełączenia (np. w przypadku jeżeli na którymś ujęciu będzie brakowało wody - a zdarza się to). Myślałem o jakimś zaworze 3-drogowym z dedykowanym sterownikiem, ewentualnie o dwóch elektrozaworach + centralka do tego.

Być może ktoś spotkał się już z takim problemem i mógłby polecić jakieś sprawdzone rozwiązania? Ewentualnie może jesteście w stanie nakierować mnie na jakie centrale/zawory/podzespoły warto popatrzeć?

Pozdrawiam
    Mateusz
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18881442
    matzy
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź. Jeżeli chodzi o przekaźnik to wyszukałem taki z ZAMELa: ZCM-12

Czy mógłbyś mi pomóc jeszcze dobrać elektrozawory pod ten przekaźnik? Zawory będą montowane na standardowej rurze PCV do wody 3/4''.
  • #4 18881456
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    nie jest to do końca zgodne z prawem, chyba, że będziesz miał własną stację uzdatniania wody, która spełni wymagania stawiane przez dostawcę wody z wodociagu
  • REKLAMA
  • #5 18881523
    matzy
    Poziom 2  
    Maly napisał:
    nie jest to do końca zgodne z prawem, chyba, że będziesz miał własną stację uzdatniania wody, która spełni wymagania stawiane przez dostawcę wody z wodociagu

Czy mógłbyś rozwinąć ten temat? Nie spotkałem się z tym, nawet dostawca nie wspominał o tym jak mu mówiłem jak chcę rozwiązać kwestię przyłącza...
  • #6 18881541
    Maly
    Poziom 33  
    Wyobraź sobie, że pada sieć wodociągowa, ty masz większe ciśnienie u siebie i "pchasz" swoją wodę w sieć - niedopuszczalne, bo nie masz swojej stacji uzdatniania wody. Chyba, że zrobisz, ale to duże koszty. Dziwne, że ktoś z wodociągów Ci tego nie zakwestionował.

Ewentualnie możesz mieć dwa obiegi wody - jeden z wodociągów a drugi swój - też duże koszty. Najlepiej podzielić odbiory - wodociąg na dom, a swoją na działkę.

Są co prawda systemy/zawory które nie dopuszczają "swojej" wody w sieć, ale na to nikt z wodociągów się nie zgodzi - przynajmniej u mnie
  • #7 18881581
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 734
    Zawór antyskażeniowy powinien załatwić sprawę.
  • REKLAMA
  • #8 18881635
    matzy
    Poziom 2  
    Ok, porozmawiam o tym jeszcze ze swoim instalatorem. Natomiast jeżeli faktycznie zawór antyskażeniowy rozwiązywałby tą sprawę, to jakie elektrozawory powinienem zastosować do tego przekaźnika? Czy możecie mi coś w tym temacie podpowiedzieć?
  • #9 18882506
    Maly
    Poziom 33  
    palmus napisał:
    Zawór antyskażeniowy powinien załatwić sprawę.

Dokładnie tak, zawór antyskażeniowy - tak to się nazywa, ale to też trzeba zgłosić dostawcy wody, i on musi wyrazić pozwolenie - żeby było zgodne z prawem.

Pozdrawiam
  • #10 18909278
    m.zych
    Poziom 9  
    Dzięki wszystkim za pomoc. Temat został rozwiązany poprzez montaż dwóch elektrozaworów (jeden NO drugi NC) i wysterowanie ich przez programator czasowy ZAMEL ZCM-12. Do tego na ujęciu z wodociągu założony zawór antyskażeniowy. Wszystko działa jak należy! :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał rozwiązania do automatycznego przełączania ujęć wody pomiędzy studnią głębinową a wodociągiem, z możliwością ręcznego przełączenia w przypadku braku wody. Proponowane rozwiązania obejmowały zastosowanie dwóch elektrozaworów (jeden Normalnie Otwarty, drugi Normalnie Zamknięty) sterowanych przez programator czasowy ZAMEL ZCM-12 oraz zawór antyskażeniowy na ujęciu wodociągowym. Użytkownik został poinformowany o konieczności zgłoszenia instalacji dostawcy wody, aby spełniała wymogi prawne. Ostatecznie, po wdrożeniu, system działał zgodnie z oczekiwaniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA