logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka Electrolux ESL67040R - błąd i30 sucho, pompa chodzi nawet po wyłączeniu

adam_3 23 Sie 2020 18:29 4749 8
REKLAMA
  • #1 18885213
    adam_3
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Zmywarka Electrolux ESL67040R PNC: 911434003/07, chronologicznie:
    Wyłączona zmywarka zaczęła pompować wodę. Przestawała tylko po wyłączeniu zasilania (wyjęcie wtyczki). Nie zgłaszała żadnego błędu. Po kilku godzinach od wyłączenia w zmywarce (w środku) pojawiła się woda.

Po włączeniu zasilania pompa opróżniła zmywarkę i dalej chodziła. Tym razem po włączeniu włącznikiem na panelu po chwili zgłosiła błąd i30. Sprawdziłam tacę pod zmywarką - pojawiła się woda (stąd chyba błąd i30). Po dokładnym osuszeniu i wypompowaniu wody w dalszym ciągu pompa pracuje i wyświetla błąd i30. Pojawienie się wody w wyłączonej zmywarce ma przyczynę w tym, że elektrozawór na wężu zasilającym nie trzyma (sączy się woda). Czy to mogło powodować samoistne pompowanie, zalanie i błąd i30? Którędy mogła pociec na tacę woda? Nie widać miejsca przecieku.

Planuję wymienić wąż zasilający z elektrozaworem. Czy słusznie i czy to może być jedyną przyczyną ww problemów?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18885809
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6921
    adam_3 napisał:
    Czy to mogło powodować samoistne pompowanie, zalanie i błąd i30?

Dokładnie tak, wąż do wymiany.

adam_3 napisał:
    Którędy mogła pociec na tacę woda? Nie widać miejsca przecieku.

Przelało się z komory zmywania.

adam_3 napisał:
    Planuję wymienić wąż zasilający z elektrozaworem. Czy słusznie i czy to może być jedyną przyczyną ww problemów?

Prawdopodobnie tak, ostatecznie się przekonasz po wymianie.
  • #3 18885943
    adam_3
    Poziom 10  
    Dziękuję za informację. Zamawiam wąż.
  • REKLAMA
  • #4 18892234
    adam_3
    Poziom 10  
    Niestety wymiana węża nie rozwiązała problemu. W dalszym ciągu pompa opróżniająca chodzi natychmiast po włączeniu zasilania. Po włączeniu włącznikiem po około 5 s pojawia się błąd i30. Zmywarka (taca) sucha. Proszę o pomoc.

Dodano po 2 [godziny] 58 [minuty]:

Dalsze, bardziej szczegółowe badanie wykazało jeszcze spalony/zwarty mikroprzełącznik z czujnika zalania.
    Zamówiłem i czekam na dostawę. Mam nadzieję, że to załatwi ostatecznie temat.

Zmywarka Electrolux ESL67040R - błąd i30 sucho, pompa chodzi nawet po wyłączeniu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18892685
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6921
    Zbyt długo zmywarka pracowała na załączonym czujniku przeciwzalaniowym. Zamówiłeś sam wyłącznik, czy cały układ przeciwzalaniowy z pływakiem ?
  • REKLAMA
  • #6 18892742
    adam_3
    Poziom 10  
    Zamówiłem sam przełącznik. Cały układ to kształtka styropianowa i ramka/pudełko mieszczące przełącznik. Łatwo rozbieralne elementy.
  • #7 18893280
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    To nie jest obojętnie jaki przełącznik, musi być z odpowiednią siła nacisku jak dasz za twardy to przestanie działać układ autostop i w przyszłości możesz zalać sobie całe mieszkanie.
  • #8 18895792
    adam_3
    Poziom 10  
    Zamówiłem identyczny jak uszkodzony, więc mam nadzieję, że zadziała.
  • #9 20102779
    adam_3
    Poziom 10  
    Dla formalności zamykam wątek. Wymiana przełącznika rozwiązała problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zmywarką Electrolux ESL67040R, która po wyłączeniu zaczęła pompować wodę, a po włączeniu zasilania wyświetlała błąd i30. Przyczyną problemu mogło być nieszczelne elektrozawór na wężu zasilającym, co prowadziło do zalania tacy pod zmywarką. Po wymianie węża problem nie ustąpił, a dalsze badania ujawniły uszkodzony mikroprzełącznik czujnika zalania. Po jego wymianie problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA