Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Electrolux EW6F448BUP - pralka nie startuje. Jak uruchomić tryb serwisowy?

Thibkywhinky 25 Aug 2020 10:06 2940 22
    Thibkywhinky
    Level 5  
    Pralka po ostatnim załadunku nie skończyła prania. W ostatnim tygodniu jej chodzenia po zakończonym praniu już się nie wyłączyła tylko ponownie ustawiała się do uruchomienia programu na którym wcześniej prała. Wtedy jeszcze prała. A po ostatnim nieskończonym praniu blokada drzwiczek już nie działała. Wyciągnęłam pranie i spuściłam wodę przez filtr. Sprawdziłam wszystkie węże odpływowe. Zrobiłam reset (wyłączyłam z prądu) i nic. Wyświetlacz świeci ale żaden program nie wchodzi. Próbowałam na podstawie opisów znalezionych tutaj na forum wprowadzić pralkę w tryb serwisowy ale żadna kombinacja klawiatury nie powoduje wywołania kodu błędu. Parę razy uderzyłam ją z góry i wtedy czasami jakby chciała ruszyć, włączyła się na sekundę blokada drzwiczek ale zaraz odbijała z powrotem i dalej nie chodziła. Nie wiem czy kalkuluje się naprawić czy kupić nową pralkę. Może uda się ją jeszcze uratować. Dlatego chciałam ustalić kod błędu. W pralce 4 miesiące temu skończyła się gwarancja. Proszę o pomoc
    4jerry
    Level 28  
    Skoro wyrażała chęć współpracy po potraktowaniu jej siłą, można by podejrzewać zimny lut na płycie sterującej lub jakieś luźne złącze. No ale sama pewnie sobie nie poradzisz z tym zagadnieniem. (Chyba).
    Thibkywhinky
    Level 5  
    Kenworth 18 wrote:
    Tu jest pokazane jak to zrobić w przypadku panelu z klawiszami dotykowymi: https://youtu.be/-VCUfimMQr8
    Widziałam wcześniej ten film, wprowadzałam tą kombinację klawiszy kilka razy, ale bez rezultatu. Może faktycznie winny jest jakiś lut. Muszę ściągnąć jakiegoś elektronika bo sama sobie z tym nie poradzę. Ale dziękuję za podpowiedź.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Jeśli jest Pani w stanie to proszę odłączyć wszystkie przewody od grzałki i je zabezpieczyć choćby taśmą by nie zetknęły się że sobą, następnie spróbować włączyć pralkę na program wirowanie. Napisać o rezultatach. Jeśli nie czuje się Pani jednak na siłach to wezwać serwisanta.
    Thibkywhinky
    Level 5  
    Kenworth 18 wrote:
    Jeśli jest Pani w stanie to proszę odłączyć wszystkie przewody od grzałki i je zabezpieczyć choćby taśmą by nie zetknęły się że sobą, następnie spróbować włączyć pralkę na program wirowanie. Napisać o rezultatach. Jeśli nie czuje się Pani jednak na siłach to wezwać serwisanta.

Z braku wolnych fachowców postanowiłam sama odkręciłam tylną pokrywę i zajrzeć do środka. W końcu co miałam do stracenia? To że jestem kobietą i na codzień zajmuję się papierami nie oznacza, że mam nic nie potrafię więcej zarobić. Fachowiec to taki sam czlowiek jak każdy, tyle że czasami posiada jakiś zakres wiedzy. Mając tak dokładną instrukcję od Pana niczym nie ryzykowałam. Na szczęście kable przy grzałce są na takie plastikowe wtyczki i nie musiałam niczego izolować (Ale byłam przygotowana na taką sytuację) Zrobiłam zdjęcie przed odpięciem wtyczek żeby potem tak samo podłączyć. Zrobiłam tak jak Pan napisał. Włączyłam pralkę na program odpomp/wirowanie. Pralka normalnie ruszyła. Najpierw nabrała trochę wody, potem bęben zaczął się obracać, trwało to dłuższą chwilę, nie widziałam żeby czas się zmniejszał na zegarze. W końcu zaczęła wirować i zegar zaczął zmniejszać ilość minut do końca programu. W końcu normalnie go zakończyła. Jest tylko jedno ake, po zakończeniu programu i wyzerowaniu programu, włącza się kontrolka od dodatkowego płukania, nie przypominam sobie żeby wcześniej tak robiła. Być może zadam głupie pytanie, skoro pralka działa bez podpiętej grzalki to może oznaczać, że należy grzałkę wymienić? Czy raczej to coś więcej?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Dokładnie, grzałka wymaga wymiany. Jeżeli ma Pani instalację elektryczną na 3 przewody to pralką wykryła uszkodzenie grzałki. Nową można zakupić choćby tutaj: https://north.pl/karta/grzalka-z-czujnikiem-do-pralki-electrolux-ew6f448bup,QT5-DA-C2M2-XV9.html
    To powinno pomóc w wymianie: https://youtu.be/iKoNJMPvSCo
    Proszę założyć do nowej grzałki czujnik temperatury z uszkodzonej grzałki.
    Thibkywhinky
    Level 5  
    Kenworth 18 wrote:
    Dokładnie, grzałka wymaga wymiany. Jeżeli ma Pani instalację elektryczną na 3 przewody to pralką wykryła uszkodzenie grzałki. Nową można zakupić choćby tutaj: https://north.pl/karta/grzalka-z-czujnikiem-do-pralki-electrolux-ew6f448bup,QT5-DA-C2M2-XV9.html
    To powinno pomóc w wymianie: https://youtu.be/iKoNJMPvSCo
    Proszę założyć do nowej grzałki czujnik temperatury z uszkodzonej grzałki.

Przed chwilą kupiłam grzałkę z podanego linku. Mam pytanie, ta grzałką już posiada czujnik, czy mimo to mam go zamienić na ten stary ? Czy to jest jakoś programowane ?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Tylko przełożyć. To aluminiowa tuleja z plastikowym zakończeniem i stykami. Po wyjęciu starej grzałki wycisnąć go palcami i włożyć do nowej grzałki. Chodzi tu o to, że fabryczny czujnik jest dopasowany do elektroniki pralki i wymienia się go tylko gdy się uszkodzi a to się zdarza bardzo rzadko.
    Thibkywhinky
    Level 5  
    Kenworth 18 wrote:
    Tylko przełożyć. To aluminiowa tuleja z plastikowym zakończeniem i stykami. Po wyjęciu starej grzałki wycisnąć go palcami i włożyć do nowej grzałki. Chodzi tu o to, że fabryczny czujnik jest dopasowany do elektroniki pralki i wymienia się go tylko gdy się uszkodzi a to się zdarza bardzo rzadko.

Ok, zrobię tak jak Pan napisał.
    Ale to pewnie nastąpi na początku przyszłego tygodnia, jak dojdzie przesyłka z nową grzałką . Wtedy się odezwę czy udało się pralkę uruchomić.
    Na razie dziękuję za pokierowanie w drodze do usunięcia awarii mojej pralki.
    Thibkywhinky
    Level 5  
    No i wzięłam się za wymianę grzalki. I nic nie wyszło z wymiany. Grzałka, którą kupiłam z przesłanego linku jest za długa! Stara ma długość 16 cm A nowa 21,5 i się nie mieści. Muszę odesłać i wymienić na krótszą.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Bardzo Panią przepraszam bo nie przypuszczałem, że firma handlująca od lat częściami do AGD ma bałagan w katalogach części. Oczywiście bardzo mi przykro, ale to nie moja wina tak naprawdę. Proszę ich poinformować o bałaganie i proszę się domagać zwrotu pieniędzy za przesyłkę zwrotną. Zrobimy jeszcze tak, że sprawdzimy dostępność grzałki poprzez numer producenta. Proszę podać numer PNC 9.................
    Po to podałem Pani link do grzałki by oszczędzić Pani biegania po sklepach z częściami do AGD, ale widzę, że to by było lepsze rozwiązanie.
    Najbardziej zbliżona najprawdopodobniej by była ta grzałka: https://www.agdmaster.com/products/grzalka-indesit-pwc7125weu,453240?gclid=Cj0KCQjwv7L6BRDxARIsAGj-34pqSNlO1V8V4Us6D1s02pLQ_ScDbCeB6WiGnJZPOQzjXicUTODisAUaAvQVEALw_wcB
    Lub ta: https://www.klinikaagd.pl/czesci-agd/0-Grza%C5%82ka+1700W+do+pralki+i+pralko-suszarki-%7C0;KL2S1A9/?cclick=1&utm_source=ceneo&utm_medium=referral
    Jeśli sklep North nie będzie mógł znaleźć pasującego zamiennika to proszę z uszkodzoną grzałką podejść do dobrze zaopatrzonego sklepu z częściami do AGD i tam powinni dobrać pasujący zamiennik.
    Jeśli zamiennik miałby nieco inną moc grzejną to proszę się tym nie przejmować. Pralką będzie pracować prawidłowo pomimo tego.
    Thibkywhinky
    Level 5  
    Szanowny Panie, proszę nie robić sobie wyrzutów. Nie mam do Pana pretensji.
    To dzięki Panu odważyłam się samodzielnie naprawić pralkę. Nie sądziłam, że w tym miejscu znajdę taki śmietnik. Poprzednie zdjęcie nie oddaje tego bo ją trochę wyczyscilam. Różne rzeczy zdarzało mi się naprawiać ale wymiany grzalki jeszcze nie robiłam. Co z tej proby naprawy wyjdzie zobaczymy. Tamtą grzałkę juz spakowalam i ododsyłam. Wypelnilam druk zwrotu online i sprawa prawie załatwiona. Jak to się mówi pierwsze koty za płoty. W międzyczasie zaczęłam szukać tej grzalki sugerując się danymi z jej nasady .
    No i znalazłam....... za wschodnią granicą u nas takiej już nie produkują. Więc postanowiłam poszukać czegoś na zamianę. No i znalazłam od pralki Indesit. Z opisu wynika że powinna pasować. A co będzie to się dopiero okaże. Jak nie bedzie pasować to ją też zwrócę i wtedy ponownie skorzystam z przesłanych przez Pana linków. Jak dalej jej nie uruchomię to wtedy dopiero powiem pass i kupię nową pralkę . Jezeli chodzi o dane mojej pralki to jest to pralka Elektrolux EW6F448BUP, PLT123400
    W załączeniu to co zamówiłam sama.
    Zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Napisałem Pani, że najlepszy sposób to podejść do sklepu z częściami do AGD w mieście gdzie Pani mieszka i czy sprzedawca poda Pani grzałkę do Whirlpool, Indesit, Ariston czy innej marki to jeden czort byle by grzałka pasowała wymiarami. Teraz znowu może być problem jeśli druga zakupiona grzałka nie będzie pasować bo to oznacza kolejny zwrot, ale oczywiście nie życzę Pani by tak się stało.
    Prosiłem o numer PNC i nalegam by go Pani podała. Proszę zerknąć na przykładzie tego linku jak wygląda numer PNC: https://north.pl/czesci-do-pralek/czesci-electrolux/czesci-do-ew6f448bup-pralki-electrolux,0,EW6F448BUP,m3103656.html
    PS. Już po wszystkim jeśli pralka zacznie pracować poprawnie proszę "wygotować" pralkę bez wsadu na najwyższej dostępnej temperaturze na najdłuższym programie z dodatkiem środka czyszczącego do pralek lub przy użyciu 2 kapsułek do zmywarki.
    Thibkywhinky
    Level 5  
    Dobrze dostosuje się do wytycznych.
    Nie byłam pewna co to za numer ten ONC, no to u mnie będzie 914917427 .
    Chociaż nie widzę aby to było tak oznakowane na mojej prakce, nie ma skrotu PNC , ale innych numeracji już na niej nie widzę.
    Thibkywhinky
    Level 5  
    Jeszcze raz na spokojnie sprawdziłam link do grzałek, które Pan przesłał. Tam są 4 grzałki do tego modelu pralki. Jedna już odpada bo po sprawdzeniu indeksu wiem, że jest tą którą dzisiaj odsyłam (jest za długa). Druga w tej samej cenie jest długości (jak wynika z opisu) zbliżonej do tej co nie pasuje - 22 cm, no i tu nasuwa się pytanie, o jakiej długości mówimy. Ja mierzyłam od nasady grzałki, czyli chyba mówi się na to część zanurzeniowa (?). Ta po 92,90 zł jest takiej samej długości jak ta którą kupiłam za pierwszym razem, a ta najdroższa w ogóle nie ma w opisie takiej informacji. Dlatego miałam wczoraj taki dylemat, która jest właściwa. A Pana zdaniem którą z tych grzałek na stronie north.p oprócz tej z indeksem: QT5-DA-C2M2-XV9 powinnam kupić ? Bo ja nie jestem do końca pewna.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Myślę, że ta którą Pani wybrała do pralki Indesit będzie ok, ale na 100% okaże się gdy przyjdzie. Jeśli chce Pani dobrą grzalkę to dodałem Pani link ze strony producenta Electrolux i tą proszę zakupić następnym razem gdy zajdzie konieczność. Proszę sobie wpisać numer PNC w odpowiednią rubrykę z linku a zobaczy Pani, że grzałka jest na 100% przeznaczona do Pani modelu. Jak sama Pani widzi na stronie North panuje bałagan i szkoda czasu i pieniędzy na kupowanie u nich. Grzałka, którą Pani kupiła jest w na tyle dobrej cenie, że nawet jeśli posłuży tylko rok lub dwa i to i tak warto bo za cenę oryginału ma Pani 6 zamienników grzałek nie licząc oczywiście kosztów przesyłki.
    Thibkywhinky
    Level 5  
    Melduję, że druga grzałką jest ok. Chociaż o ok 1,5 cm krótsza, pasuje idealnie na uszczelce. Akurat uruchomiłam ją tak jak Pan mówił ma najdłuższym programie, z najwyższą temperaturą i środkiem czyszczącym. Mam nadzieję, że teraz pralka będzie chodzic bez niespodzianek . A jeżeli znów z czymś będę miała problem to zamelduje się na tum forum. Na razie dziękuję za pomoc i cenne wskazówki. Jestem bogatsza o kolejne doświadczenie i kolejne umiejętności. Pozdrawiam .
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Krótsza może być, byle nie za długa o czym zdążyła się Pani przekonać na własnej skórze.
    Cieszę się że mogłem pomóc i gratuluję zdolności manualnych bo bądź co bądź jest Pani kobietą i według krążących stereotypów w pewnych dziedzinach kobiety sobie nie radzą, ale jak widać na Pani przykładzie to tylko mit.
    PS. Proszę w razie konieczności poszukiwać części po numerze PNC bo to bardzo wszystko ułatwia i ma się pewność, że część będzie pasować. W razie potrzeby oczywiście zawsze warto poprosić o pomoc na forum Elektroda.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Jeśli często korzysta Pani z programów z niskimi temperaturami a tym bardziej z programów krótkich to proszę oczyszczać pralkę conajmniej raz na 2 miesiące.
    Pozdrawiam.
    Thibkywhinky
    Level 5  
    Problem rozwiązałam dzięki pomocy Pana o nicku Kenworth 18.