logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak utworzyć stałe hiperłącza w Excelu do plików na dysku sieciowym?

skubi2004 26 Sie 2020 15:08 5016 2
REKLAMA
  • #1 18889974
    skubi2004
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Witam.
    Sprawa dotyczy pakietu Office 2016

W pliku excela .xlsm w niektórych komórkach umieszczam linki do innych plików które znajdują się na zmapowanym dysku sieciowym np. \\server\zasob\folder\plik.pdf

Problem polega na tym że gdy przekopiuje główny plik excela do innej lokalizacji to linki zmieniają się na C:\Users\nazwa_uzytkownika\Roaming\Microsoft\plik.pdf

z tego co zaobserwowałem dzieje się tak ponieważ excel podczas tworzenia linków a opcji Wstaw-Link tworzy względne ścieżki zamiast bezwzględnych.

Czy jest jakiś sposób żeby dodawać link do zewnętrznych zasobów sieciowych w formie ścieżki bezwzględnej która po zmianie lokalizacji pliku głównego poprawnie zmapuje link.

Znalazłem makro za pomocą którego można naprawić takie linki masowo w całym arkuszu ale mi chodzi bardziej o samo tworzenie linków móc swobodne przenosić pliki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18891136
    s36725
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Czołem.
    Co prawda jestem użytkownikiem Office2013, ale pozwolę sobie przedstawić jak to działa w tej wersji, bo ten temat przewija się w Office od zarania dziejów :)
    Już od wersji Office 2000 trickiem rozwiązującym problem braku łącz bezwzględnych było ustawienie punktu odniesienia dla łącz w dokumencie. Pomiędzy wersjami trochę różniła się ścieżka dostępu do tego ustawienia. W 2013 jest to plik -> Informacje -> Właściwości -> Właściwości zaawansowane -> Podsumowanie -> Baza hiperłącza
    Wpisanie jakiejkolwiek wartości w tym polu spowoduje konwersję linków na względne do tej ścieżki.

Jak utworzyć stałe hiperłącza w Excelu do plików na dysku sieciowym? Jak utworzyć stałe hiperłącza w Excelu do plików na dysku sieciowym?

Dodatkowo pojawiło się ustawienie "zapisywania wartości łączy zewnętrznych" (Plik -> Opcje -> Zaawansowane) które, gdy jest włączone (domyślnie), podczas zapisu dokumentu zamienia łącza osadzone w dokumencie na wartości względne

Jak utworzyć stałe hiperłącza w Excelu do plików na dysku sieciowym? Jak utworzyć stałe hiperłącza w Excelu do plików na dysku sieciowym?

Odhaczenie tej opcji powinno zniechęcić Excel do konwersji linków na względne.

Tak jak wspomniałem we wstępie, ilustracje wyprodukowano w oparciu o użytkowany przeze mnie O2013, ale może się przydadzą.
  • #3 18898352
    skubi2004
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Witam,

Przepraszam że tak późno odpisuję. Bardzo dziękuję za konkretny opis faktycznie po zmianie tych ustawień ścieżki użyte w hiperłączach nie konwertują się na względne i działają także po przeniesieniu pliku.

Na plikach wk których excel zdarzył juz namieszać użyłem makra do masowej zmiany lokalizacji dla hiperłączy.

Jeszcze raz wielkie dzięki.
REKLAMA