logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresor długo nabija-traci powietrze podczas pompowania

Boge 29 Sie 2020 19:41 15708 4
REKLAMA
  • #1 18895375
    Boge
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam problem z kompresorem, ponieważ bardzo długo nabija. Dzieje się tak ponieważ prawdopodobnie otwiera się jakiś zawór i część powietrza ucieka. Na początku myślałem że to zawór bezpieczeństwa ale załóżmy że zawór bezpieczeństwa otwiera się przy 8 barach, kompresor jest mocny i mimo tego dobija do 10. W takim przypadku ciśnienie znów spadło by do 8 i dopiero wtedy wadliwy zawór bezpieczeństwa by się zamknął. Tak się jednak nie dzieje. Gdy tylko kompresor dobija do 10 i się wyłącza, zawór wypuszczający powietrze również się zamyka i ciśnienie stabilnie pozostaje na 10. Zawór jest otwarty tylko gdy silnik pracuje. Załączam 2 zdjęcia. Otwór z którego wylatuje powietrze jest zaznaczony strzałką. Prowadzi do niego czarny wężyk. Właściwie nwm po co ten wężyk tam jest, bo z tego co mi wiadomo inne kompresory nie mają takiego połączenia. Może tak musi być? Wydaje mi się jednak że to usterka, jednak nie mam pomysłu co z nią zrobić. Pozdrawiam Kompresor długo nabija-traci powietrze podczas pompowania Kompresor długo nabija-traci powietrze podczas pompowania Kompresor długo nabija-traci powietrze podczas pompowania Kompresor długo nabija-traci powietrze podczas pompowania
  • REKLAMA
  • #2 18896233
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3603
    W wyłączniku ciśnieniowym jest zawór, który ma za zadanie "zrzucić" powietrze z kompresora po jego wyłączeniu, tak aby nie startował pod ciśnieniem, na butli jest zawór jednokierunkowy do którego prowadzi ten czarny wężyk. Jeśli cały czas przez ten otwór wydostaje się powietrze, to zawór jest uszkodzony
  • REKLAMA
  • #3 19818177
    STAN_BW
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Czy ktoś mi pomoże. Mam zrobioną sprężarkę z agregatu lodówki. Sprawdzam już 3 presostat. Wciąż mam tę samą usterkę. Podczas pompowania powietrza całe powietrze wylatuje mi tym otworem rozprężnika, który pokazał na zdjęciu powyżej kolega Boge. Nie mogę napompować zbiornika. Może ktoś mi powie jak dokładnie działa ten zawór rozprężający w presostacie. Czy podczas pompowania ten zawór powinien być zamknięty i tym otworem nie powinno wylatywać żadne powietrze? Czy on się ma otworzyć tylko po wyłączeniu sprężąrki i spuścić tylko powietrze ze sprężąrki i instalacji do zaworu zwrotnego? Mam zamontowany zawór zwrotny z wyjściem 1/8 cala, które jest połączone rurką do wejścia w presostacie (tak jak na zdjęciu u kolegi Boge). I właśnie podczas pompowania całe powietrze zamiast trafiać do zbiornika wylatuje tą rurką do presostatu i wylatuje tym wcześniej wspomnianym otworem. Będę bardzo wdzięczny jeśli mi ktoś wytłumaczy jak to powinno prawidłowo działać.
  • REKLAMA
  • #4 19822316
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3603
    Podejrzewam, że wina leży po stronie kompresora, a konkretnie jego małej wydajności. Zaślep po prostu ten wężyk i zobacz jak zachowuje się kompresor, powinien startować "pod ciśnieniem"
  • #5 19822634
    STAN_BW
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jeśli odłączę wężyk i zaślepię wyjście 1/8 cala z zaworu zwrotnego wszystko działa prawidłowo. Sprężarka jednak nie startuje pod ciśnieniem. Dlatego chciałem się dowiedzieć na jakiej zasadzie działa ten zawór rozprężający i jak ewentualnie spróbować coś poprawić.
REKLAMA