logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy schemat czterocyfrowego kalkulatora na bramkach AND jest poprawny?

polluks1 09 Paź 2005 21:02 3037 7
REKLAMA
  • #1 1885943
    polluks1
    Poziom 10  
    Witam,

jestem początkującym elektronikiem, zafascynowałem się elektroniką cyfrową. Pozstanowiłem wymyśleć prosty układzik zbudowany na bramkach AND. Mój układ ma pełnić rolę prostego cztero cyfrowego kalkulatora. Niestety "kalkulator" ten potrafi tylko dodawać a wynik pokazuje na diodach LED...

Chciałbym zapytać się Was - doświadczonych elektroników czy schemat układu jest prawidłowy, bo szkoda by było wytrawiać płytkę na marno. Przedstawię schemat działania, jakie chcem uzyskać:

- przyciski: S1, S2, S3, S4 w stanie 0: diody LED w stanie 0;
    - przycisk: S1 w stanie 1, S2, S3, S4 w stanie 0: D0 w stanie 1, reszta w stanie 0;
    - przyciski: S1, S2 w stanie 1, S2, S3 w stanie 0: D0, D1, D3/2 w stanie 1, reszta w stanie 0;
    - itd...

Chodzi o to, że diody: D0, D1, D2, D3 (zielone) symbolizują wciśniętą liczbę, a diody: D3/2, D4, D5, D5/2, D6, D7 (czerwone) symbolizują wynik...

Bardzo proszę, przeanalizujcie mój schemat i powiedzcie, czy jest OK, oraz czy układ będzie działał zgodnie z moimi założeniami.

Z góry Wielkie Dzięki i Pozdrawiam...
    Załączniki:
    • Czy schemat czterocyfrowego kalkulatora na bramkach AND jest poprawny? Kalkulator.jpg (53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1886290
    polluks1
    Poziom 10  
    Poprawiłem nieco schemat...
    Załączniki:
    • Czy schemat czterocyfrowego kalkulatora na bramkach AND jest poprawny? Kalkulator.jpg (52.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1886311
    hunterhouse
    Poziom 26  
    Ocena: 3
    z elektrycznego punktu widzenia to jest ok
    można by jedyni zwiększyć rezystory do ledów bo układ cmos mają mały prąd wyjściowy
  • #4 1886332
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Następujące pytanie to czy jest sens (oprócz doświadczalnego) budowania takiego układu.
    Jeśli chcesz zrobić sobie kalkulator to może by wykorzystać do niego układ MC14007 (prod. Cemi) dostępny jeszcze w niektórych sklepach ?
  • REKLAMA
  • #5 1887194
    polluks1
    Poziom 10  
    Jest sens, ponieważ jest to mój pierwszy układ z wykorzystaniem bramek logicznych...

A od czegoś w końcu trzeba zacząć...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1887238
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Pod tym wzgledem oczywiście jest i nie ominąłem tego w swoim poprzednim poście.
  • #7 1889132
    Przemotv
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    popieram autora!
    teraz nastaly takie czasy ze wszyscy ida na latwizne - mlodzi ekektronicy poznają cyfrowke poprzez programowanie procesorow . Dostaja gotowy program (np Bascom ) w ktorym trzeba wpisac kilka linijek i po klopocie. A gdzie teczasy jak skladalo sie uklady logiczne na pojedynczych bramkach ? ba,nawet na pojedynczych tranzystorach ! pamietam przerzutniki scmitta zrobione z 2 tranzystorow czy przerzutniki monostabilne.zamki szyfrowe itp. czlowiek robil to i mial wielka satysfakcje. nie chodzi mi o to zeby sie cofac w rozwoju lecz o to aby poznawac wszystko faktycznie od podstaw
  • #8 1889139
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Najmocniej przepraszam, ale mnie też nie ominęły czasy gdy zegarki robiło się na UCY7490 a o prockach microchipa czy atmela, bascomach i picbasicach można było jedynie pomarzyć.
    Jeśli chodzi o bascoma (basic znałem jeszcze z C64), to rzeczywiście zaczynałem od niego przygodę z prockami ale po pewnym czasie zauważyłem, że niewiele można w nim zrobić i dopadł mnie asm dla pic'ów.
    Toteż życzę powodzenia autorowi tematu w zdobywaniu wiedzy nt. układów cyfrowych.

Podsumowanie tematu

✨ Początkujący elektronik zaprojektował prosty czterocyfrowy kalkulator oparty wyłącznie na bramkach AND, który dodaje liczby i wyświetla wynik na diodach LED. Schemat działania obejmuje sterowanie diodami D0-D3 (zielone) reprezentującymi wciśnięte cyfry oraz diodami D3/2, D4, D5, D5/2, D6, D7 (czerwone) pokazującymi wynik sumy. Schemat został oceniony jako poprawny z punktu widzenia elektrycznego, z sugestią zwiększenia rezystorów do LED ze względu na niski prąd wyjściowy układów CMOS. Dyskusja poruszyła także sens budowy takiego układu, podkreślając wartość edukacyjną i praktykę w układach logicznych bez użycia mikrokontrolerów. Zaproponowano alternatywę w postaci układu MC14007 firmy Cemi, dostępnego w sklepach, jako gotowe rozwiązanie do prostych kalkulatorów. Wątek zawiera refleksje na temat nauki elektroniki cyfrowej od podstaw, w kontraście do współczesnego programowania mikrokontrolerów w językach takich jak Bascom czy asembler.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA