logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak poprawnie podłączyć domofon 6-żyłowy? Model PA456 marki Proel

Micsuj 02 Wrz 2020 12:13 2367 9
REKLAMA
  • #1 18902347
    Micsuj
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Dzień dobry, zakupiłem ostatnio słuchawkę do domofonu tak aby wymienić stary popsuty model, okazało się jednak ze montaż sprawił mi niespodziewane problemy, żadna z konfiguracji kabli które odnalazłem w internecie nie skutkuje pełnym działaniem. Nie znam się na podłączaniu domofonów, jestem totalnym laikiem. Proszę o pomoc

Jest to domofon domowy, mam dostęp do obu elementów. Dolny domofon służący do dzwonienia do drzwi jest stary ale działa, załączam jego układ kabli (jeśli trzeba mogę go konfigurować). Druga cześć domofonu ze słuchawką znajdująca się w domu wyglada następująco (załączam zdjęcie). Bardzo proszę o wskazanie mi właściwej kombinacji połączenia tak aby domofon jako całość sprawnie działał

Aparat w domu to analogowy model PA456 marki Proel. Danych domofonu zewnetrznego nie posiadam.

Skróty jakie widnieją na domofonie zewnętrznym to kolejno od lewej GND, P, MCC, GL, SYG, I, II

Jak poprawnie podłączyć domofon 6-żyłowy? Model PA456 marki Proel Jak poprawnie podłączyć domofon 6-żyłowy? Model PA456 marki Proel
  • REKLAMA
  • #2 18902406
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2035
    Micsuj napisał:
    Aparat w domu to analogowy model PA456 marki Proel.
    To jest stary unifon a nowy jaki zakupiłeś?
  • #3 18902411
    Micsuj
    Poziom 5  
    ta_tar napisał:
    Micsuj napisał:
    Aparat w domu to analogowy model PA456 marki Proel.
    To jest stary unifon a nowy jaki zakupiłeś?

Nowo zakupiony aparat to analogowy aparat PA456 możliwy do podłączenia od 2 do 6 kablowego
  • REKLAMA
  • #4 18902417
    ta_tar
    Poziom 41  
    Micsuj napisał:
    Nowo zakupiony aparat to analogowy aparat PA456 możliwy do podłączenia od 2 do 6 kablowego
    W takim razie jaki był stary unifon?
  • REKLAMA
  • #5 18902423
    Micsuj
    Poziom 5  
    [quote="ta_tar"]
    Micsuj napisał:
    W takim razie jaki był stary aparat?

Załączam zdjęcie
    Jak poprawnie podłączyć domofon 6-żyłowy? Model PA456 marki Proel Jak poprawnie podłączyć domofon 6-żyłowy? Model PA456 marki Proel
  • REKLAMA
  • #6 18902446
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Demontując stary unifon należało sobie zapisać jakie kolory kabelków były podłączone pod poszczególne zaciski, albo zrobić zdjęcie. Potem tylko spojrzeć do tabeli zamienników i po problemie.
    Zdjęcie panelu zewnętrznego niczego nie wnosi. Po drodze jest jeszcze zasilacz (centralka) i tamte podłączenia są bardziej istotne. Nie mniej jednak popełniłeś błąd przy odłączaniu starej Tesli, no chyba że masz jakieś notatki, to napisz lub wstaw zdjęcie starego podłączenia.
  • #7 18902451
    Micsuj
    Poziom 5  
    zybex napisał:
    Demontując stary unifon należało sobie zapisać jakie kolory kabelków były podłączone pod poszczególne zaciski, albo zrobić zdjęcie. Potem tylko spojrzeć do tabeli zamienników i po problemie.

Niestety stary unifon był już częściowo poodpinany, jedyna działająca w nim funkcja to był sygnał dzwonka i to tez analogicznie podłączyłem do nowego, natomiast chciałbym uzyskać dostęp do pozostałych funkcji, czy jest to możliwe w jakiś sposób?
  • Pomocny post
    #8 18902461
    ta_tar
    Poziom 41  
    Na elektroda.pl jest kilka tematów o wyminie Tesli na inny unifon. Poszukaj, poczytaj.
  • Pomocny post
    #9 18902463
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Twój panel to "Impuls". Jeżeli masz też centralkę tej samej firmy co panel, to tu masz rozpiskę poszczególnych zacisków.

Jak poprawnie podłączyć domofon 6-żyłowy? Model PA456 marki Proel

Opis Proela posiadasz, zatem sprawdź jakie kolory kabelków za co odpowiadają i tak je podłącz.
  • #10 18902479
    Micsuj
    Poziom 5  
    Dziękuje bardzo! Mam nadzieje że to pomoże mi rozwiązać problem :)

Dodano po 2 [minuty]:

Dzięki świadomości znaczeń poszczególnych podpiec, metodą prób i błędów można zażegnać problem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy z podłączeniem nowego domofonu analogowego PA456 marki Proel, który ma być zamiennikiem starego unifonu. W trakcie dyskusji pojawiły się pytania o szczegóły dotyczące starego urządzenia oraz jego podłączenia. Użytkownik nie miał pełnych informacji o starym unifonie, co utrudniało prawidłowe podłączenie nowego modelu. Udzielono wskazówek dotyczących identyfikacji kolorów kabli oraz konieczności sprawdzenia schematów podłączeń. Zasugerowano również poszukiwanie informacji na temat wymiany unifonów na forum elektroda.pl. Użytkownik wyraził nadzieję, że uzyskane informacje pomogą w rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA