logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować dwa niezależne DHCP na routerze z WiFi do podziału sieci domowej?

djwheele 04 Wrz 2020 11:41 813 21
REKLAMA
  • #1 18906045
    djwheele
    Poziom 13  
    Ocena: 58
    Cześć
    Potrzebuję rozdzielić w domu sieć na dwie niezależne podsieci. W jaki sposób zrobić to w najlepszy i zarazem najtańszy sposób?
    mam stałe łącze kończące się kabelkiem RJ45. Szukam sprzętu (najlepiej routera z wifi), który umożliwi mi zrobienie dwóch adresacji DHCP. Jednej do użytku dla mnie, drugiej powiedzmy do dla sprzętu RTV. Chodzi dokładnie o to, by ktoś kto będzie wpięty z sieć dla sprzętu nie miał dostępu do sieci domowej i odwrotnie.
    W jaki najprostszy sposób osiągnąć taki stan? Czy są na rynku sprzęty oferujące dwa niezależne DHCP, które pójdą np. po portach Lan z czego jedna sieć także po wifi?
    Pomóżcie proszę z doborem.
  • REKLAMA
  • #3 18906057
    djwheele
    Poziom 13  
    Tak, ale sieć gościa nie pójdzie mi na kablu. W większości jest to tylko po wifi, chyba, że znasz taki model, który pozwoli na przekierowanie jakimś cudem sieci gościa na konkretny port LAN
  • #5 18906156
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 745
    Każdy router który pozwala zainstalować Tomato Link to wykona pomijając już bardziej zaawansowany sprzęt jak MT czy EDGERouter.
  • REKLAMA
  • #6 18906179
    djwheele
    Poziom 13  
    hermes-80 napisał:
    Każdy router który pozwala zainstalować Tomato Link to wykona pomijając już bardziej zaawansowany sprzęt jak MT czy EDGERouter.

A który z tej listy mógłbyś polecić?
  • #7 18906201
    hermes-80
    Poziom 43  
    To zależy jaką masz przepustowość od ISP
  • #8 18906205
    djwheele
    Poziom 13  
    O przepustowość bym się nie martwił. Aktualnie jest jakieś 30Mbits / 15Mbits ale za niedługo będzie światło.
    Bardziej interesuje mnie rozsądny stosunek JAKOŚĆ-MOŻLIWOŚCI / CENA
    Nie chciałbym wydawać jakiegoś majątku na to, dlatego zapytałem, by nie strzelić źle.
  • #9 18906219
    hermes-80
    Poziom 43  
    Jeżeli nie dobierzesz mocy routera (za tym idzie cena sprzętu) pod względem przepustowości to możesz zapomnieć o pełnej przepustowości od ISP - to jest najważniejsze wybierając router.
  • REKLAMA
  • #10 18906221
    djwheele
    Poziom 13  
    ok, to poleć coś pod radio linie 30/15 oraz cos pod swiatlo 100/20
  • #11 18906223
    hermes-80
    Poziom 43  
    Jaka cena i radio wystarczy 2,4 czy wraz z 5GHz.
  • #12 18906255
    djwheele
    Poziom 13  
    poleć proszę coś z samym 2,4
    oraz coś co ma i 5 i 2,4
    Cena - tutaj jest tak jak mówilem, chcialbym najlepszy stosunek jakosci do ceny.
    Jak mozesz podaj cos z dolnej polki, cos ze sredniej i cos naprawde fajnego.
  • REKLAMA
  • #13 18906329
    pitron
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    Z Mikrotika mogę polecić:

RB951G 2HND

RB962UiGS-5HacT2HnT

Zrobisz wszystko o co pytałeś i cokolwiek wymyślisz jeżeli ma to sens w dziedzinie sieci.

"Brakuje im tylko zewnętrznych anten"

A jak chcesz zaszaleć to: RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN
  • #14 18906761
    hermes-80
    Poziom 43  
    Minimum to RT-N18U
    Ja jestem zawsze za opcją osobno router bez wifi, a osobno AP
    MT, EDGE to sprzęt warty zastanowienia się ale konfig jest dosyć trudny dla laika - Tomato masz banalny i intuicyjny interfejs.
  • #15 18906797
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 18907187
    djwheele
    Poziom 13  
    Dom to stara kamienica - parter, piętro i poddasze. Łącze oczywiście wchodzi na parter i tam będzie router. Na parterze musze mieć dwa AP bo jest dość duża powierzchnia i mimo ze to kamienica to postawiony router w jednym końcu nie pokrywa zasięgiem drugiego rogu w innym pokoju. Na parterze wystarczy jedynie wifi domowa. Po kablach musze mieć domowa siec i ta dla sprzętu.
    Na pierwszym pietrze tez musze mieć siec domowa wifi i kable oraz jakby się dało to wifi dla sprzętu tez. Na poddaszu jedynie siec dla sprzętu i wifi dla sprzętu jak sie da. Tam domowej nie potrzebuje.
    Stropy w kamienicy są drewniane.

Jakie AP polecacie by np zrobić pokrycie całej kamienicy tym samym ssid. By była jedna siec i by telefon się mogl przełączać np pomiędzy góra a dołem ewentualnie przechodząc ze skrajnego pokoju do skrajnego? Okablowanie mam położone we wszystkich pokojach wiec jest gdzie podłączać sprzet.

Jaki router i jakie AP polecicie?
  • #17 18907224
    hermes-80
    Poziom 43  
    AP unifi AP AC Lite - minimum Fajne kompaktowe z dużym potencjałem są routery EDGERouter ale niestety vlany trzeba by było ustawiać z CLI lub Config Tree - nie jest to prosta sprawa.
    Do vlanów jeśłi masz dużo zakończeń klienckich to potrzebny ci jest switch zarządzany.
  • #18 18907241
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 18907653
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 18907771
    djwheele
    Poziom 13  
    radek900 napisał:

Dodatkowo ja u siebie problem "zasięgu" rozwiązałem tak, że mam 2-3 AP na piętro z celowo ustawioną niską mocą nadawania, a nie 1 AP, który sieje na max, częściowo nie pokryje jednego poziomu, a do tego przez 2 ściany już sygnał jest kiepski.

Mógłbyś mi napisać jakim sprzętem u siebie to rozwiązałeś? Jaki masz router i jakie access pointy? Możesz podać modele?
    Czy masz możliwość stworzenia dwóch podsieci / vlan z osobnymi adresacjami?

Dodano po 1 [minuty]:

Erbit napisał:

Ja bym oparł sieć o Mikrotik + AP (taniej od proponowanego Ubiquiti) konfigurowane przez CAPsMAN i nie koniecznie VLAN choć to oczywiście skutecznie oddzieliłoby dwie sieci.

Bardzo dziękuje za sugestie! Możesz mi polecić model Model Mikrotika i Konkretne modele AP?
  • #21 18907869
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 18907876
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na skonfigurowanie dwóch niezależnych podsieci DHCP w domu, aby oddzielić sieć domową od sieci dla sprzętu RTV. W odpowiedziach sugerowane są routery obsługujące VLAN, takie jak MikroTik RouterBOARD RB960PGS oraz modele z możliwością instalacji Tomato. Użytkownicy podkreślają znaczenie doboru odpowiedniego sprzętu w zależności od przepustowości łącza internetowego oraz zasięgu sieci. Rekomendowane są także access pointy, takie jak MikroTik cAP AC, oraz switch zarządzany dla lepszej kontroli nad siecią. Wskazówki dotyczą również umiejscowienia routera i AP w celu optymalizacji zasięgu w budynku o drewnianych stropach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA