logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł + sterownik tech ST-976 przy grzaniu wody kaloryfery gorące

akajarz 06 Wrz 2020 20:53 5889 4
  • #1 18910432
    akajarz
    Poziom 23  
    Ocena: 94
    Witam,
    problem jest następujący. Sterownik Tech ST-976 pracuje z kotłem na pellet Kamen. Sterownik współpracuje też z regulatorem pokojowym dwustanowym ST-292.
    Sterownik ustawiony w trybie priorytet bojlera, pokój jest dogrzany, C.W.U się grzeje w bojlerze, jak dotąd wszystko działa. W momencie kiedy temperatura wody w bojlerze osiągnie docelową wartość, kocioł przechodzi w tryb czuwania a sterownik otwiera zawór 4d, który puszcza ciepło na kaloryfery wychładzając kocioł. Dzieje się tak pomimo, że dom jest dogrzany regulator pokojowy nie daje sygnału że jest zimno. W efekcie mam w domu za ciepło a za godzinę jak potrzebuję więcej C.W.U. kocioł się włącza i najpierw sam nagrzewa a dopiero później wodę więc mam niepotrzebne straty.
    Nie jest to awaryjne chłodzenie kotła bo to mam ustawione na 90+ stopni. a rzecz dzieje się przy temperaturze nastawionej kotła 70 stopni.
    Czy to jest "ficzer" zaimplementowany domyślnie przez producenta i tak ma być?
    W trybie letnim wszystko działa poprawnie, pompa C.O. i zawór jest zamknięty cały czas ale w okresie przejściowym takim jak teraz przydało by się żeby mi kocioł chodził w automacie czyli grzał wodę kiedy potrzeba i grzał dom kiedy potrzeba.
    Jakieś pomysły?
  • #3 18910796
    akajarz
    Poziom 23  
    Nargo napisał:
    Zawór zwrotny za pompą jest, Czy "grawitacja" działa?

To akurat jest nieistotne, to nie jakieś grawitacyjne działanie. Pompa CO (poweyżej zadaniej temp.) działa cały czas ale to sterownik otwiera zawór 4d w momencie dogrzania CWU i puszcza ciepło na CO. Dwa razy siedziałem przy kotle żeby się upewnić.
  • #4 18912009
    Nargo
    Poziom 23  
    Ocena: 202
    Ustaw proszę Tryb Pracy: Tryb letni I daj znać co się dzieje.

wydaje mi się, że te sterowniki mimo "sygnału dogrzania" i tak po wejściu w tryb CO robią przebieg zaworem 0%-100%-0%

Edit: Możesz jeszcze ustawić mu TRYB ECO i zobaczyć jak zadziała.
  • #5 18912483
    akajarz
    Poziom 23  
    Napisałem przecież, że w trybie letnim wszystko działa poprawnie, czyli zawór 4d zamknięty, pompa CO nie pracuje.
    Sprawa dotyczy kotła na na pellet więc sterownik _jest_ w trybie EKO, nie chcę żeby mi niepotrzebnie podtrzymywał temperaturę na kotle.
    Nie jest to "przebieg zaworem 0%-100%-0%" ponieważ zawór otwiera się krokami na około 50%, zawsze po wygaszeniu kotła.
    Z dzisiejszych obserwacji, temperatura na kotle 68C, zadana 70C. CWU dogrzana więc kocioł się wygasza w tym momencie pomimo nie osiągnięcia temperatury zadanej. Z chwilą wygaszenia kotła zawór 4d zaczyna się otwierać 5% co 30s aż do 50%. Kiedy temperatura na kotle spadnie do około 50C zawór zaczyna się zamykać.
REKLAMA