logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podtrzymać zasilanie filtra 15W przez 12h? UPS czy inne rozwiązanie?

rafo 10 Paź 2005 15:23 1368 5
REKLAMA
  • #1 1887602
    rafo
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    hi!
    potrzebuje czasami podtrzymywac urzadzenie 15w (flitry w akwarium) przez jakies 12h (wylaczaja prad).

zaproponowano mi takie rozwiazania:

ups + aku zelowy 50ah, ale tu sie nasuwaja watpliwosci odnosnie: jaki ups? czy da rade doladowywac akumulator? jesli kupilbym ups bez akumulatorow, to musze dokupic 2 aku po 12V? co do ups to jest jeszcze 1na watpliwosc, niektore z automatu wylaczaja sie po 30min

ladowarka aku zelowego, akumulator zelowy, przetwornica napiecia im mniejsza moc tym lepiej, np http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67448583 (ale czy to nie wyglada zbyt badziewnie?)

i teraz co wybrac, zeby bylo taniej?

o ile ups jest jakos zautomatyzowany, o tyle nie wiem, jak mialoby wygladac automatyczne przelaczanie sie na prace z akumulatora w 2gim wariancie? moznaby podlaczyc bezposrednio zasilanie z ladowarki pod akumulator i przetwornice, ale wolalbym, zeby przetwornica nie chodzila caly czas...

prosze o podpowiedzi i przepraszam za lamerstwo, ale to zupelnie nie moja dziedzina
  • REKLAMA
  • #2 1887750
    TakiTamJeden
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Prawdopodobnie chodzi Ci, nie o filtry, a pompy wody zasilającej filtry. Jeśli to są silniki jednofazowe, małej mocy, to przy zastosowaniu UPS-a będą się mocno grzały. UPS daje napięcie prostokątne, (nie wszystkie). Jeśli to pompy na elektromagnesach to nie powinno być problemu. Musisz podać nieco więcej informacji.
  • REKLAMA
  • #3 1887790
    rafo
    Poziom 11  
    mam 2 filtry tzw kubelkowe, ktore stoja pod akwarium; fluval 204 (6w) oraz eheim 2222 (8w); dzialaja one na zasadzie pompowania wody do akwarium, a woda z akwa sila grawitacji wlewa sie na m-ce wypompowanej do filtra; jakie tam sa silniczki to nie mam pojecia. dodam jeszcze, ze przeplywy wody to odpowiednio 680l/h oraz 500l/h.
    [ot] przerwa w zasilaniu powoduje, ze bakterie nitryfikacyjne (odpowiadaja za u3manie rownowagi biol w akwa, niweluja azotany) gina z powodu braku przeplywu wody i tlenu... po czym robi sie syf... [ot]
  • REKLAMA
  • #4 1888148
    TakiTamJeden
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Hmm... Chyba się nie rozumiemy. Wiem jak działa pompa grawitacyjna, ale w takim razie, po kigo diabła potrzebne do tego zasilanie? A skoro jest, to coś robi? Tylko co?
  • REKLAMA
  • #5 1888192
    rafo
    Poziom 11  
    rafo napisał:
    hi!
    potrzebuje czasami podtrzymywac urzadzenie 15w (flitry w akwarium) przez jakies 12h (wylaczaja prad).

TakiTamJeden napisał:
    Wiem jak działa pompa grawitacyjna, ale w takim razie, po kigo diabła potrzebne do tego zasilanie? A skoro jest, to coś robi? Tylko co?

to chyba ty tu czegos nie rozumiesz tylko czego? czy ja cos pisalem o pompach grawitacyjnych? :) ja chce zasilac FILTRY :)
    nie rozumiesz, ze filtr dziala na prad? ze czasami wylaczaja prad, a ja chce, zeby filtry pracowaly non stop?
    czy jednak nie rozumiesz, jak dziala taki filtr? ale to nie powinno ciebie juz zajmowac, podalem moce silnikow i tyle :)
  • #6 1924834
    S25
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    rafo napisał:
    hi!
    ...
    ups + aku zelowy 50ah, ale tu sie nasuwaja watpliwosci odnosnie: jaki ups? czy da rade doladowywac akumulator? jesli kupilbym ups bez akumulatorow, to musze dokupic 2 aku po 12V? co do ups to jest jeszcze 1na watpliwosc, niektore z automatu wylaczaja sie po 30min
    ...

Dla 15W przez 12h i uwzględnieniu niskiej sprawności dla UPS z:
    1 baterią w szeregu - pojemność 24Ah/12V
    2 bateriami w szeregu - pojemność 12Ah/12V

Czy UPS naładuje?
    Jeżeli pojemność nowych aku. nie będzie większa niż 2-3 razy
    od standardowej, można założyć że naładuje - standardowy czas ładowania UPS ok. 10h.
    Czas ładowania przedłuży się o stosunek zwiększonej pojemności.
    (jeżeli oryginalnie było 7Ah a włożysz 24Ah => ok. 3,5x czyli czas ładowania ponad 35h!)

Pozdrawiam
REKLAMA