logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Problem z nowym PC. Czasami samoczynnie się restartuje

mati.ros 27 Wrz 2020 12:57 798 25
REKLAMA
  • #1 18945424
    mati.ros
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Dzień dobry,

Mam problem ze swoim nowym zestawem komputerowym:

ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4
    AMD Ryzen 5 3600
    ADATA 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 XPG Gammix D10 (aktualnie pracują na 2666 MhZ)
    Zasilacz SilentiumPC Supremo FM2 650W
    Gigabyte Gaming OC GTX 1660 Super
    Obudowa Phanteks Eclipse P300
    2x wentylator beQuiet 140mm Pure Wings 2 + 1x 120mm Phanteks 120mm

Po zbudowaniu komputera zauważyłem problem, że co jakiś czas (średnio 2 razy na godzinę) komputer uruchamiał się ponownie ale bez ekranu w Windowsie "Ponowne uruchamianie" tylko nagle pokazywał się czarny ekran, wentylatory pracowały na 100% i wyświetlał się ekran AsRocka (gdzie można wejść w BIOS itp. Dodam,że z instalacją Windowsa też były nie małe problemy przez te ponowne uruchamianie) i komputer normalnie się uruchomił. Zmieniłem BIOS na najnowszą wersję i problem ustał ale dzisiaj nagle komputer się w powyższy sposób uruchomił się ponownie.

Sprawdzałem temperatury procesora, są prawidłowe. Nie mam pojęcia co to może jeszcze być.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18945772
    Asus_777
    Poziom 9  
    Temperatury sprawdzałeś przy 100% obciążonym procesorze? jaką pastę masz nałożoną ? komputer masz nowy w sensie nowe części ze sklepu czy używane ale nowy bo nowo złożony ?
  • REKLAMA
  • #3 18945823
    mati.ros
    Poziom 5  
    Pasta termoprzewodząca była już nałożona przez AMD do coolera. Testy wykonywane przy pełnym obciążeniu. Komputer z nowych części, składany samodzielnie.
  • #4 18945934
    Asus_777
    Poziom 9  
    W trybie awaryjnym też taki problem wystąpi ? jeżeli nie oznaczało by to winę sterownika , natomiast jeżeli to nie sterownik to próbował bym podmienić zasilacz na mocniejszy bo Twoja karta graficzna jest bardzo prądożerna.
  • #5 18945979
    mati.ros
    Poziom 5  
    Z trybem awaryjnym muszę sprawdzić, bo ten problem występuje losowo (przez miesiąc było dobrze a teraz się pojawiło).

Dodano po 1 [minuty]:

Znalazłem filmik w internecie z podobnym problemem (https://www.youtube.com/watch?v=QDPPlUAomCE) tak u mnie mniej więcej wygląda problem
  • REKLAMA
  • #6 18947383
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 750
    Stawiam na zasilacz. Musisz najlepiej podmienić na inny, sprawdzić. Takie restarty uwalają powoli komputer.
  • #7 18947417
    Asus_777
    Poziom 9  
    Pisałeś że wiatrak chodził na maxa który te w środku czy ten od zasilacza jeżeli od zasilacza to zgadzam się z tym że zasilacz jest tu winowajcą .
  • #8 18947877
    mati.ros
    Poziom 5  
    Dzisiaj sytuacja wyglada trochę inaczej komputer uruchomił się ponownie w ten sposób kilka razy pod rząd ale już obraz nie jest wyświetlany. Karta wifi USB również nie powiadamia o pracy wiec najwidoczniej nawet nie wchodzi w system. Dysk ok bo przełożyłem do starego PC i działa.
  • REKLAMA
  • #9 18947889
    Asus_777
    Poziom 9  
    Zostaw jakiś stary dysk w nowym kompie bo takie nagłe wyłączanie Ci komputera spowoduje pojawienie się bad sektorów, a szkoda nowego dysku .Widać że to nie jest sterownik karty graficznej czyli masz problem z zasilaczem który najprawdopodobniej nie daje rady przy tej karcie bez podmianki zasilacza na mocniejszy nie dowiesz się co jest grane .
  • #10 18947948
    mati.ros
    Poziom 5  
    Dysku innego nie mam (tylko nowy). Tak jak napisałem nowy dysk jest w starym komputerze. Nowy komputer odłożyłem i używam starego PCta z tym dyskiem z nowego komputera.
  • #11 18947959
    Asus_777
    Poziom 9  
    Masz możliwość podmienienia karty graficznej ? jak byś do nowego zamontował słabszą i było by wszystko ok, to byś wiedział wtedy, że zasilacz ma za małą moc, aby udźwignąć nową kartę
  • #12 18947981
    mati.ros
    Poziom 5  
    Ale wg wszystkich kalkulatorów i moich wyliczeń zestaw w 100% obciążenia osiągnie około ,450W więc raczej przyczyną nie jest zbyt niska moc zasilacza.
  • #13 18948004
    Asus_777
    Poziom 9  
    Mi pokazywało że sama ta karta potrzebuje min .450
  • #14 18948007
    mati.ros
    Poziom 5  
    Wszystkie testy mówią co innego
  • #15 18948036
    Asus_777
    Poziom 9  
    Jeden facet stawiał tu na zasilacz ja też na to stawiam tym bardziej że nie jest to wina systemu bo ta usterka występowała też przy instalacji również ram to też nie jest bo jedna uszkodzona kość mogła by resetować kompa ale wtedy wiatraki by nie wyły.... więc jedyne co można zrobić czy wiatrakiem który wyje jest ten od wentylatora i jeżeli tak to trzeba kombinować podmiankę bo inaczej temat nie ruszy z miejsca obecnie najbardziej oczywiste by się wydawało że zasilacz może być za słaby...
  • #16 18948058
    użytkownik9
    Poziom 13  
    Ocena: 36
    hajka. Po pierwsze posiadanie w tych czasach jednego dysku to szukanie problemów.
    Chcesz czy nie chcesz po prostu musisz posiadać 2 dyski bo inaczej prędzej czy później obudzisz sie z ręką w nocniku gdy ten ci padnie i wraz z nim wszystkie dane które na nim miałeś.
    Także radze kupić nawet jakąś używkę aby trzymać na niej najważniejsze dane. Mam chociaż nadzieje że dysk ten jest podzielny na partycje i nie trzymasz danych na partycji systemowej.
    Jeśli nie masz dysku to przeskanuj ten dysk chociaż jakimś programem do dysków. najlepiej pod biosem lub chociaz HDDScan i SMARTa przy okazji sprawdzisz.
    Chociaż w sumie gdyby to był bad sector na systemie to wyskakiwały by jakieś windowsowe errory.
    Artefaktów zdaje sie nie masz na ekranie więc to raczej nie wina samej grafiki i jej chłodzenia.
    Najprędzej obstawiałbym więc chłodzenie procka ale mówisz ze temperatury sie zgadzają.

Pozostaje zasilacz.
    DO OBEZNANYCH: Ten SilentiumPC Supremo to zasilacz z białej czy czarnej listy zasilaczy? Może to on nie trzyma napięć i mocy.

Niestety bez podmiany części ciężko będzie wyeliminować problem bo jak widzisz robi sie to za pomocą testów i eliminacji.
    Napięć na zasilaczu nie sprawdzisz za pomocą żadnego softu a bios podaje zwykle mylne więc trzeba ręcznie za pomocą mierników.
  • #17 18948063
    Asus_777
    Poziom 9  
    Zasilacz jest z białej listy i jest polecany ale jest podejrzenie że przy tej grafice może być za słaby.
  • #18 18949474
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 18949583
    Asus_777
    Poziom 9  
    Autor wątku napisał że już aktualizował BIOS, na samym początku w pierwszych zdaniach.
  • #20 18949644
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 18949828
    Asus_777
    Poziom 9  
    Idąc przez chwilę tropem BIOSU to autor go aktualizuje i jest chwile wszystko ok, po czym problem sam z siebie znowu się pojawia pytanie dlaczego ? i skąd to buczenie na maxa wentylatorów ?

Nie mówię że ten trop nie jest dobry ale nie widać tu logiki , chyba że autor zaktualizował BIOS a potem sam jeszcze coś w nim zmieniał i stąd powrót awarii. Kontroler dysku to raczej nie jest więc , jeżeli zakładasz, że winny jest BIOS to co mogło w nim paść ?
  • #22 18949894
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 18949899
    Asus_777
    Poziom 9  
    Autor miał już z tym problem podczas instalacji systemu instalował go na raty, szybciej już bym obstawiał to że jakaś aktualizacja mu psuje w systemie coś ale znów nie do końca jest to logiczne bo po aktualizacji biosu przez chwilę było wszystko ok.
  • #24 18951758
    aachi
    Poziom 24  
    Ocena: 46
    Dla pewności wyłącz "Automatyczny restart" po wykryciu błędu. Instrukcja np. https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1033586/.

Najprawdopodobniej problemem jest zasilanie, czyli zasilacz komputera (nowe markowe zasilacze też się czasami psują!), albo listwa do której podłączyłeś komputer jest uszkodzona, albo wtyczka kabla źle styka w zasilaczu, albo wtyczki do płyty nie są odpowiednio dociśnięte.

Inną dużo rzadszą przyczyną są uszkodzone peryferia jak klawiatura, myszka itd.
    Może przycisk resetujący w obudowie jest uszkodzony i czasami zwiera?

Aktualizacja BIOSu przy takim problemie to wyraz dużej odwagi i głupoty. Jeśli w trakcie aktualizacji komputer by Ci się zresetował to już by Ci się nie uruchomił.

Ponieważ sam składałeś komputer to istnieje podejrzenie, że zrobiłeś coś nie tak. Może źle docisnąłeś jakieś wtyczki lub karty? Sprawdź wszystko jeszcze raz.
    Jeśli chodzi o wentylatory to często normalne, że po resecie wchodzą na chwilę na pełne obroty.

Jeśli wszystko jest dobrze podłączone to należałoby podmienić zasilacz na inny, by wykluczyć jego uszkodzenie.
  • #25 18972744
    mati.ros
    Poziom 5  
    Oddałem PC do serwisu. Najprawdopodbniej przyczyną jest uszkodzenie fabryczne procesora. Zasilacz, płyta główna oraz karta graficzna są sprawne.
  • #26 19136845
    mati.ros
    Poziom 5  
    Problemem była wada fabryczna procesora. Trafił się egzemplarz z niedorobionym pinem. Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nowym komputerem, który samoczynnie się restartuje, co objawia się czarnym ekranem i wentylatorami pracującymi na maksymalnych obrotach. Komputer zbudowany jest z nowych komponentów, w tym płyty głównej ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4, procesora AMD Ryzen 5 3600, pamięci RAM ADATA 16GB 3200MHz, zasilacza SilentiumPC Supremo FM2 650W oraz karty graficznej Gigabyte Gaming OC GTX 1660 Super. Po aktualizacji BIOS problem ustąpił, ale powrócił. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie zasilacza, ponieważ karta graficzna może wymagać więcej mocy, a także zalecali testowanie w trybie awaryjnym oraz sprawdzenie dziennika zdarzeń systemu. Ostatecznie problem okazał się wynikać z wady fabrycznej procesora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA