logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BSOD - Ciągłe crashe, freezy, bsody i restarty. Nowy komputer!

Perzovsky 22 Sty 2019 17:40 546 7
  • #1 17721294
    Perzovsky
    Poziom 6  
    Witam serdecznie. Mam problem z nowym komputerem oto specyfikacja:
    CPU - Ryzen 5 2600
    CPU FAN - Fera 3 v2
    GPU - RX 590 XFX
    RAM - HyperX Predator 2x4GB DDR4 3000 MHz (XPM)
    SSD - Crucial MX500
    MOBO - AsRock B450 PRO4
    PSU - SilentiumPC Vero M2 600W
    CASE - SilentiumPC Armis AR3
    Windows 10 1803

Komputer posiadam lekko ponad tydzień i od samego początku borykam się z ciągłymi crashami, freezami, bsodami i restartami. Pojawiają się oczywiście podczas gry w niespodziewanym momencie.
    Dodam, że system i sterowniki są aktualne, a przynajmniej tak pokazują wszystkie programy włącznie z jakimś Driver Boosterami.. Najczęściej występują Blue Screeny albo twarde restarty. Wiele razy próbowałem już przeinstalowywać sterowniki ale to nic nie daję.

Kody BSOD:
    PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
    plik atikmdag.sys
    On pojawia się najczęściej.

SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION
    plik win32kfull.sys
    Pojawił się raz.

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
    Ten sprzed chwili.

Dodam jeszcze, że wczoraj po włączeniu komputera monitor nie dostał żadnego sygnału, a wentylatory ruszyły z pełną mocą. Nie wiem dokładnie które. Po restarcie wszystko wróciło do normy.
    A przy podkręcanie CPU co prawda przez AMD Ryzen Master do 4GHz przy 1.3375V czujnik TMPIN5 pokazał 110°C. Było to przed aktualizacją BIOSU bo z tego co widzę pojawił się jakiś nowy czujnik CPUTIN. Bez OC problem również występuję.

Ma ktoś jakiś pomysł gdzie może leżeć winowajca? Wszystkie te błędy prowadzą do sterowników ale te sprawdzałem już milion razy.
  • #3 17721314
    buliyo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Nie za słaby ten Twój zasilacz?
    Zrobiłbym stres test procesora na początek, później samej grafiki, na końcu razem.
    Obserwuj jak zachowują się napięcia i temperatury. Na koniec redukuj ram do jednej kości, później podmień ją z inną.
    Tutaj może być tylko zasilanie, temperatura lub kwestia wady fabrycznej jakiegoś podzespołu.
  • #4 17721450
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Na moje RAM, albo zasilacz za słaby.
  • #5 17721615
    Perzovsky
    Poziom 6  
    enhanced napisał:
    Grafika nowa? Przydałoby się podmienić na inną.

Zapuść OCCT power supply na naście minut i niech sobie chodzi.

Wszystko ma tydzień. Nie mam drugiej niestety.
    Zaraz zrobię test.

buliyo napisał:
    Nie za słaby ten Twój zasilacz?
    Zrobiłbym stres test procesora na początek, później samej grafiki, na końcu razem.
    Obserwuj jak zachowują się napięcia i temperatury. Na koniec redukuj ram do jednej kości, później podmień ją z inną.
    Tutaj może być tylko zasilanie, temperatura lub kwestia wady fabrycznej jakiegoś podzespołu.

Za słaby? Jest to w pełni polecany zestaw przez Liptona na jego stronie, wątpię żeby tak obyta w temacie osoba wsadziła za słaby zasilacz.
    Zaraz biorę się za testy, właśnie kończę Prime95 Blend

Piotr160292 napisał:
    Na moje RAM, albo zasilacz za słaby.

Zasilacz powinien być okey. Wszystkie "kalkulatory" poboru mocy mówią, że powinien być wykorzystywany w maksymalnie 60%.
    Też uważam, że to może być ram.
  • #6 17721636
    Eidems
    Poziom 29  
    Ocena: 251
    Memtest i sprawdź ram.
  • #7 17721823
    Perzovsky
    Poziom 6  
    Eidems napisał:
    Memtest i sprawdź ram.

Nie mogę uruchomić Memtestu, zrobiłem bootowalny pendrive i nic. Oczywiscie w biosie wybrane bootowanie z USB
  • #8 17721922
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Pamięc jestt najlepiej podmienić nie testować memtestem. Miałem dwa przypadki, że się przejechałem i memtest przepuścił mi uwalone pamięci i od tamtej pory uważam, że testowanie programowae j pamięci jest jak sprawdzenie alternatora w aucie na oko,bez rozkręcania, zamiast rozkręcić, ew. zrobić pomiary elektryczne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z nowym komputerem, który doświadcza ciągłych crashy, freezów, BSOD-ów oraz restartów, szczególnie podczas gier. Specyfikacja sprzętu obejmuje procesor Ryzen 5 2600, kartę graficzną RX 590 XFX, pamięć RAM HyperX Predator 2x4GB DDR4 3000 MHz, SSD Crucial MX500, płytę główną AsRock B450 PRO4 oraz zasilacz SilentiumPC Vero M2 600W. Problemy występują mimo aktualnych sterowników i systemu Windows 10. Użytkownik otrzymuje sugestie dotyczące przeprowadzenia testów obciążeniowych zasilacza i procesora, a także sprawdzenia pamięci RAM. Wskazano na możliwość wad fabrycznych komponentów oraz konieczność wymiany pamięci RAM, ponieważ testy programowe mogą nie wykrywać uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA