logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompatybilność podzespołów do PC: Gigabyte B450 AORUS, Ryzen 5 2600, SilentiumPC Fera 3 RGB

Użytkownik01 30 Wrz 2020 23:32 303 1
REKLAMA
  • #1 18952428
    Użytkownik01
    Poziom 1  
    Witam
    Otóż będę składał swój pierwszy komputer. Chciałbym zapytać się czy podzespoły jakie wybrałem będą pasowały do innych podzespołów i czy nie będzie jakiegoś problemu podczas składania komputera.

Moje podzespoły do komputera to:

- płyta główna Gigabyte B450 AORUS ELITE AM4

- procesor AMD procesor Ryzen 5 2600

- chłodzenie procesora SilentiumPC Fera 3 RGB HE1224

- pamięć RAM Pamięć RAM G.Skill Aegis 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz

- Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1660 OC 6GB

- Dysk SSD SAMSUNG 860 EVO 1TB

- Zasilacz Silentium Vero L2 600W

- Obudowa SILENTIUM PC Signum SG1 TG

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś napisał że coś jest nie tak, ale mam nadzieję że wszystko jest w porządku i że z złożeniem komputera nie będzie żadnego problemu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18952489
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8257
    Witaj.
    Jeśli chcesz przyzwoitą płytę B450, to zapomnij o Gigabyte. Generalnie poza kilkoma płytami kosztującymi o wiele za dużo nie wyprodukowali żadnej ciekawej płyty B450 w rozsądnej cenie. B450M Aorus Elite dzieli sporą część sekcji zasilania procesora z modelami biurowymi - B450M-DS3H czy B450M-S2H. Te nawet po pomalowaniu na ładniejsze kolory i po przyklejeniu większego radiatora na VRM dalej będą słabymi płytami.

Chcesz przyzwoitą płytę B450 - weź MSI B450 Tomahawk MAX, ewentualnie B450M Mortar MAX, jeśli będzie tańsza. Chcesz jeszcze tańszą - weź MSI B450 Gaming PLUS MAX (tylko nie pomyl go z B450M Gaming Plus MAX, bo oprócz rozmiaru płyta ma kilka innych istotnych różnic), albo MSI B450 A-PRO MAX. Jeśli jeszcze taniej to weź Asrocka B450 PRO4, lub jeśli starczy Ci wersja micro to B450M PRO4. To ogólnie w miarę sensowne płyty AM4 z serii 400. Ewentualnie można popatrzeć na B550, ale pewnie będą droższe, nie zawsze wiele lepsze.

Procesor OK (chociaż warto Ryzena 5 3600 kupić, jeśli dasz radę dołożyć - co prawda teraz kosztuje on sporo za dużo.

W cenie tego chłodzenia można wziąć lepsze - Fortis 3 bez LEDów. Ledy nic nie dają. Większe chłodzenie owszem. Ewentualnie możesz schować 50 złotych do kieszeni biorąc Ferę bez dopisku RGB.

Pamięć wybierz szybszą, nie najtańszą. 50 złotych zaoszczędzone na niepotrzebnych LEDach dołóż do pamięci RAM - z najtańszych można wziąć też G.Skill, ale inny model - Ripjaws V i DDR4-3200.

Karta graficzna jak dla mnie ma mały sens, chyba że jest w cenie 1650 Super - bo wydajnośc ma na jej poziomie. Warto wziąć do tego sprzętu 1660 super DDR6 (około 1000zł). Ewentualnie zamiast 1660 wybrać 1650 super DDR6 - powinna być tańsza, podobna wydajność.

Dysk drogi, dobry, ale nieco wolny. Po co ładować dysk SATA mogąc skorzystać z NVMe? Tanio - Kingston A2000 1TB (wyjdzie taniej i szybciej niż ten Samsung). Jak chcesz droższy - to Samsungi EVO NVMe są w dobrych cenach: https://www.ceneo.pl/63960907. Do ogólnego użytku i gier brałbym tanie A2000. I tak będzie szybkie. Szybsze od Satowego Samsunga 860 EVO.

Zasilacz wybierz w wersji L3, możesz wybrać 500W, ten zestaw nawet nie zbliży się do 300W jeśli chodzi o pobór mocy. 500 będzie z dużą górką.

Co do obudowy SG1 to nie przepadam, ale to kwestia gustu. Ja bym wybrał Modecom Oberona PRO Silent (nie PRO, PRO GLASS, PRO LE, tylko i wyłącznie PRO SILENT). Jest to dość masywna obudowa, rozsądnie rozplanowana, mająca według mnie bardzo dobry panel przedni (i w miejscu, które mi odpowiada). Do tego ma trzy wentylatory (zupełnie przyzwoite). A najlepsze jest to, że ma maty wygłuszające. Powinna być cichsza niż SG1 z sitem na froncie. Chłodzenie zapewnia zupełnie rozsądne. Nie ma okna ani innych agrotuningowych akcentów. Po prostu całkiem funkcjonalna obudowa.
REKLAMA