logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LED+Zasilacz-REALNY pobór prądu. Zielona w temacie prosi o poradę

PieknyK 01 Paź 2020 13:14 8157 14
REKLAMA
  • #1 18953080
    PieknyK
    Poziom 4  
    Ocena: 22
    Witam, nie wiem nawet czy umieściłam wątek w dobrym miejscu. Z góry mówię że nie znam się w ogóle na tych sprawach, co chciałabym zmienić. Pragnę samodzielnie wykonać proste oświetlenia do moich akwariów. Doszłam do wniosku(nie wiem czy jest prawdziwy) że z moimi umiejętnościami(tzn brakiem) najlepiej będzie kupić gotowe taśmy led jakiejś nowszej generacji (przy okazji może ktoś poleci, które są warte uwagi?) Po prostu nie jestem w stanie z obecną wiedzą robić od podstaw, lutować itp.
    Dlatego chciałam kupić coś co będę w stanie sama zrobić bez większej ingerencji typu lutowanie. Do tej pory zrobiłąm eksperymentalnie taki wynalazek: żarówka led smd 230v 2,2W(kanlux remi gu10 smd-cw) i zwykły kabel z wtyczką, połączyłam to kostką. Wszystko byłoby w porządku gdyby nie fakt, że lampka o tak małym poborze prądu kosmicznie się nagrzewa-po ok 10sek nie można utrzymać w dłoni. Z moją wiedzą godną miana szpeca ; ) doszłam do tego, że brak rezystora powoduje przegrzanie (?!), jednak nie wiem czy jest to wyjaśnienie zważając na to że ma tak mały pobór prądu. Chciałam zrobić takie światła do pozostałych akwariów, w sensie kilka żarówek led podłączonych do siebie za pomocą kostek, jednak zniechęciło mnie przegrzewanie. Ponadto paski lepiej doświetliłyby akwaria niż żarówki.

Do rzeczy, na razie mam jedno najważniejsze pytanie: (tylko wyrozumiałości dla osoby która średnio ogarnia te sprawy)

Jaka jest realna żarłoczność takiego oświetlenia biorąc pod uwagę fakt że zasilacze zmieniające prąd 12V na 230V mają duży pobór? Przykład: mam taśmę LED pobierającą 18W, kupuję zasilacz np 36W. W takim razie oświetlenie nie będzie pobierało 18W ponieważ jest zasilacz. I właśnie to jest moje pytanie, ile taki zasilacz będzie w tym wypadku prądu pobierał? 36W czy zupełnie inne wartości?

Jeśli ktoś miałby chęć mi dać poradę zgodną z rzeczywistością to dzięki z góry i wtedy będę mieć jeszcze jakieś 2 skromne pytania.

DZIĘKI!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18953101
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Zasilacz 230V -> 12V 36W jest w stanie dostarczyć taką moc o takim napięciu, to ile on pobiera z sieci jest inną sprawą która zależy też od jego sprawności. Będzie pobierał pewnie mniej ... Zasilacz należy kupować z pewnym zapasem, żeby nie pracował na pełni swoich możliwości.

Jeżeli podłączysz oświetlenie pobierające 18W do zasilacza który może dostarczyć 36W, to pobierze ono 18W ale z zasilacza, z gniazdka będzie to pewnie mniej. Ile to trzeba by sprawdzić licznikiem których pełno np na allegro.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18953131
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 531
    PieknyK napisał:
    Wszystko byłoby w porządku gdyby nie fakt, że lampka o tak małym poborze prądu kosmicznie się nagrzewa-po ok 10sek nie można utrzymać w dłoni.

To dziwne że lampa LED tak szybko się nagrzewa. W specyfikacji ma 2,2W. Są gotowe zestawy taśm które można odcinać nożyczkami w zależności od potrzebnej długości. Wpisz hasło do wyszukiwarki "taśma led +zasilacz bez lutowania". ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18953132
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    PieknyK napisał:
    mam taśmę LED pobierającą 18W, kupuję zasilacz np 36W. W takim razie oświetlenie nie będzie pobierało 18W ponieważ jest zasilacz. I właśnie to jest moje pytanie, ile taki zasilacz będzie w tym wypadku prądu pobierał? 36W czy zupełnie inne wartości?

W zasilaczu istotne są : napiecie, prąd i moc . Dla listwy LED zasilacz może mieć określony niekiedy tylko prąd i moc. Jeżeli zasilacz tak jak podałaś ma moc 36W a listwa LED 18 W , to z sieci ( gniazdka 230 V) bedzie pobierana moc około 18 W.
  • Pomocny post
    #5 18953147
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    badboy84 napisał:
    z gniazdka będzie to pewnie mniej

raczej więcej

36 W to jest max, ledy wezmą 18W na straty w zasilaczu pójdzie jakieś 2W, więc wyjdzie ~20W
  • #6 18953149
    PieknyK
    Poziom 4  
    badboy84 napisał:
    Zasilacz 230V -> 12V 36W jest w stanie dostarczyć taką moc o takim napięciu, to ile on pobiera z sieci jest inną sprawą która zależy też od jego sprawności. Będzie pobierał pewnie mniej ... Zasilacz należy kupować z pewnym zapasem, żeby nie pracował na pełni swoich możliwości.

Jeżeli podłączysz oświetlenie pobierające 18W do zasilacza który może dostarczyć 36W, to pobierze ono 18W ale z zasilacza, z gniazdka będzie to pewnie mniej. Ile to trzeba by sprawdzić licznikiem których pełno np na allegro.

Sęk w tym że nie chcę robić tego oświetlenia jeśli zasilacz ma pożerać 2 razy więcej. Wolę już wtedy te nieszczęsne żarówki led pod 230v (o ile się nie okaże, że one również pobierają 2 razy więcej prądu ?! niż jest napisane na żarówce)
    Dlatego nie chcę kupować wszystkiego tylko po to aby samemu to zmierzyć.

Sądzę że są osoby które same mierzyły tego typu wartości i byłyby w stanie powiedzieć, ile orientacyjnie taki zasilacz pobiera abym wiedziała czego się spodziewać. 36W to tylko przykład który dałam.

Może więc ktoś byłby w stanie mi mniej więcej to przybliżyć, bo bez tego nic je jestem w stanie zrobić a zależy mi na jak największej oszczędności prądu.
    Spotkałam się z informacją że zasilacz pobiera minimalne ilości prądu, ale ani nie wiem czy to prawda, ani czy w ogóle dobrze zrozumiałam.

Dzięki, pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #7 18953154
    kaz69
    Poziom 37  
    To może być pomocne w wyborze listew podświetlenia.
    https://www.zarowka-led.com/blog/oswietlenie-...laczyc-tasme-led-przydatne-porady-i-wskazowki

A przy doborze zasilacz to masz wskazówki jw. Fizyki nie przeskoczysz. Te małe LEDY też maja zasilacz w środku i czy ich sprawność jest lepsza niż dedykowany zasilacz do listew to bym dyskutował.
  • #8 18953281
    PieknyK
    Poziom 4  
    brofran napisał:
    PieknyK napisał:
    mam taśmę LED pobierającą 18W, kupuję zasilacz np 36W. W takim razie oświetlenie nie będzie pobierało 18W ponieważ jest zasilacz. I właśnie to jest moje pytanie, ile taki zasilacz będzie w tym wypadku prądu pobierał? 36W czy zupełnie inne wartości?

W zasilaczu istotne są : napiecie, prąd i moc . Dla listwy LED zasilacz może mieć określony niekiedy tylko prąd i moc. Jeżeli zasilacz tak jak podałaś ma moc 36W a listwa LED 18 W , to z sieci ( gniazdka 230 V) bedzie pobierana moc około 18 W.

lukiiiii napisał:
    badboy84 napisał:
    z gniazdka będzie to pewnie mniej

raczej więcej

36 W to jest max, ledy wezmą 18W na straty w zasilaczu pójdzie jakieś 2W, więc wyjdzie ~20W

Dzięki za konkrety. Czyli w takim razie wniosek jest taki iż zasilacz pobiera minimalne ilości prądu?
    Chcę zrobić 3 oświetlenia, pierwsze będzie miało ok 16-18W, drugie ok 10-12W a trzecie ok 5W. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, jakie ilości prądu zasilacz/e będą pobierać w tych przypadkach?

I od razu nasuwa się inne ważne pytanie, jakiej mocy należy kupić zasilacz aby pobierał tego prądu jak najmniej?
    Oraz czy lepiej kupić jeden zasilacz do tych trzech świateł aby podłączyć do jednego, czy lepiej do każdego światła z osobna kupić osobny zasilacz? Wiadomo że wtedy wyszłoby dużo drożej(kupno 3ch zasilaczy zamiast 1) ale w jakim wypadku będzie bardziej energooszczędnie?

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #9 18953300
    kaz69
    Poziom 37  
    badboy84 opisał całą sytuację ze stratami i mocy na zasilaczach. Dobór sposobu zasilania też jest ważny.
    Przy zasilaniu z jednego zasilacza będziesz musiała dać grubsze przewody i im krótsze tym lepiej(straty na przewodach przy zasilaniu 12V -napięcie bezpieczne). Lepsza sprawność zasilacza.
    Natomiast przy zasilaniu z kilku źródeł masz mniej strat na przewodach ale za to mniejszą sprawność na zasilaczach.
    Jeżeli masz te akwaria obok siebie i oświetlają je jednocześnie zo zastanów się nad droższym zasilaczem z zapasem energetycznym.
  • Pomocny post
    #10 18953551
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3775
    Do akwariów doskonale sprawdzają się gotowe oprawy oświetleniowe z elementem w postaci listewki "LED". Koszt jest niewielki, nie ma tez problemów z koniecznością dokupywania zasilacza. Kolejna propozycja to oprawa oświetleniowa dla świetlówek, w którą możesz włożyć elementy LED jednostronnie zasilane lub obustronnie zasilane (zależnie od konstrukcji oprawy). Także w tym wypadku nie będzie konieczności dobierania zasilacza. Co ważne, a także dostępne obudowy hermetyczne. W obu rozwiązaniach wydzielanie się ciepła jest znikome, a pobór energii niewielki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 18955048
    PieknyK
    Poziom 4  
    kaz69 napisał:
    badboy84 opisał całą sytuację ze stratami i mocy na zasilaczach. Dobór sposobu zasilania też jest ważny.
    Przy zasilaniu z jednego zasilacza będziesz musiała dać grubsze przewody i im krótsze tym lepiej(straty na przewodach przy zasilaniu 12V -napięcie bezpieczne). Lepsza sprawność zasilacza.
    Natomiast przy zasilaniu z kilku źródeł masz mniej strat na przewodach ale za to mniejszą sprawność na zasilaczach.
    Jeżeli masz te akwaria obok siebie i oświetlają je jednocześnie zo zastanów się nad droższym zasilaczem z zapasem energetycznym.

Sytuacja została opisana na przykładzie 18W ledów oraz 36W zasilacza. A ja chciałabym wiedzieć jeszcze ile zasilacz będzie pobierał przy pozostałych oświetleniach o których napisałam czyli ok 10-12W oraz ok 5-6W.
    Wiem że dla wielu jest to oczywiste, ale dla osoby która świeżo wchodzi w ten temat to już gorzej.

Niestety też nikt nie napisał, jakiej mocy kupić zasilacze do oświetlenia led o mocy ok 16-18W, 10-12W oraz 5-6W , tak aby pobierały jak najmniej prądu.

Akwaria są blisko siebie. Niestety wciąż nie rozumiem, czy bardziej opłaca się (w kwestii poboru prądu przez zasilacz) kupić jeden większy zasilacz czy 3 małe?

Mobali napisał:
    Do akwariów doskonale sprawdzają się gotowe oprawy oświetleniowe z elementem w postaci listewki "LED". Koszt jest niewielki, nie ma tez problemów z koniecznością dokupywania zasilacza. Kolejna propozycja to oprawa oświetleniowa dla świetlówek, w którą możesz włożyć elementy LED jednostronnie zasilane lub obustronnie zasilane (zależnie od konstrukcji oprawy). Także w tym wypadku nie będzie konieczności dobierania zasilacza. Co ważne, a także dostępne obudowy hermetyczne. W obu rozwiązaniach wydzielanie się ciepła jest znikome, a pobór energii niewielki.

Dzięki za podrzucenie pomysłu. Czy możesz mi dać po jednym przykładzie takiego oświetlenia, abym wiedziała czego dokładnie szukać?
  • Pomocny post
    #12 18955133
    Mobali
    Poziom 43  
    PieknyK napisał:
    Niestety wciąż nie rozumiem, czy bardziej opłaca się (w kwestii poboru prądu przez zasilacz) kupić jeden większy zasilacz czy 3 małe?
    Nie wiem czy w tej sytuacji naprawdę konieczne jest obniżanie napięcia, skoro są dostępne proste rozwiązania z możliwością bezpośredniego zasilania z sieci 230V. W tym konkretnym wypadku zasilacze mają naprawdę sporo wad:
    - ograniczona sprawność tanich zasilaczy i wynikające stąd straty energii,
    - zbędne wydzielanie się ciepła,
    - spora ilość emitowanych zakłóceń (szczególnie w przypadku zasilaczy impulsowych!),
    - uciążliwe brzęczenie (znów zasilacze impulsowe!),
    - zbędna komplikacja układu poprzez zwiększanie ilości kabli, złącz, gniazd, itp.
    - zbędne obniżanie niezawodności układu i wyższe ryzyko awarii (im więcej zasilaczy tym bardziej prawdopodobne).
    - zawyżone koszty rozwiązania opartego na kilku zasilaczach.

W przypadku zestawu ustawionych blisko siebie akwariów zastosowałbym kilka hermetycznych opraw z jednostronnie zasilanymi wkładami LED. Sądzę, że doskonale sprawdzi się w tej roli podwójna oprawa oświetleniowa na wkłady 8W (około 60 cm), gdzie w zależności od potrzeb można zainstalować jeden lub dwa wkłady LED. Są dostępne także oprawy większe, na przykład 120 cm.

Sama oprawa jest urządzeniem praktycznie całkowicie bezawaryjnym, a okablowanie układu jest proste i niezawodne. Jedynym elementem ulegającym normalnemu zużyciu jest wkład LED, ale ze względu na niską cenę można po prostu utrzymywać na przykład dwie sztuki w zapasie (zupełnie jak kiedyś zapasowe żarówki). Tak wygląda przykładowa oprawa hermetyczna:
    LED+Zasilacz-REALNY pobór prądu. Zielona w temacie prosi o poradęOprawa her...na LED.jpg (36.07 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

To naprawdę proste, tanie, bezpieczne i bardzo niezawodne rozwiązanie. I co ważne - także estetyczne, bo pozwala uniknąć kupy zasilaczy i kłębowiska kabli
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #13 18955246
    viertnik
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Mobali napisał:
    PieknyK napisał:
    Niestety wciąż nie rozumiem, czy bardziej opłaca się (w kwestii poboru prądu przez zasilacz) kupić jeden większy zasilacz czy 3 małe?
    Nie wiem czy w tej sytuacji naprawdę konieczne jest obniżanie napięcia, skoro są dostępne proste rozwiązania z możliwością bezpośredniego zasilania z sieci 230V. W tym konkretnym wypadku zasilacze mają naprawdę sporo wad:
    - ograniczona sprawność tanich zasilaczy i wynikające stąd straty energii,
    - zbędne wydzielanie się ciepła,
    - spora ilość emitowanych zakłóceń (szczególnie w przypadku zasilaczy impulsowych!),
    - uciążliwe brzęczenie (znów zasilacze impulsowe!),
    - zbędna komplikacja układu poprzez zwiększanie ilości kabli, złącz, gniazd, itp.
    - zbędne obniżanie niezawodności układu i wyższe ryzyko awarii (im więcej zasilaczy tym bardziej prawdopodobne).
    - zawyżone koszty rozwiązania opartego na kilku zasilaczach.

Hmm. Czy uważasz, że w Twoim rozwiązaniu nie występuję obniżenie napięcia poprzez przetwornicę impulsową?

Wracając do tematu, jako że autor faktycznie nie ma za bardzo pojęcia. Jeżeli wybierzesz opcje z zasilaczem i taśmą LED
    W dużym uproszczeniu moc zasilacza nie oznacza, że tyle samo mocy jest pobierane z sieci. Moc będzie zależeć od obciążenia, które jest podpięte do tego zasilacza.

Wstępnie wg Ciebie będziesz potrzebował 36W (pierwsze będzie miało ok 16-18W, drugie ok 10-12W a trzecie ok 5W)
    Zrób to na jednym zasilaczu, dobranym tak żeby pracował na ≈70% procentach swojej max mocy czyli dla Ciebie zasilacz 50W
    Wybierz zasilacz który posiada dużą sprawność, bez problemu znajdziesz ≈ 90%

Koszty eksploatacji
    36W + 4W(straty)
    Przy założeniu, że 1kWh ≈ 50gr
    40W x 8h/dzień x 30 dni = 5,00 zł
  • Pomocny post
    #14 18955499
    Mobali
    Poziom 43  
    viertnik napisał:
    Hmm. Czy uważasz, że w Twoim rozwiązaniu nie występuję obniżenie napięcia poprzez przetwornicę impulsową?
    Ewentualnie na tej samej zasadzie, jak LEDowa "żarówka" wkręcana w sufitową oprawę. Faktem jest, że oba urządzenia są zasilane BEZPOŚREDNIO z sieci 220V, nie występują tam osobne zasilacze, kable, itp. Natomiast oprawa hermetyczna, którą wskazuję wyżej, nie posiada jakiegokolwiek zasilacza czy też przetwornicy impulsowej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej zakupu i podłączenia oświetlenia LED do akwariów, preferując rozwiązania bez lutowania. Zauważa, że żarówka LED o mocy 2,2W (Kanlux Remi GU10 SMD-CW) nagrzewa się nadmiernie, co sugeruje problemy z doborem zasilacza. W dyskusji poruszane są kwestie dotyczące mocy zasilaczy, ich sprawności oraz strat energii. Użytkownik rozważa, czy lepiej kupić jeden zasilacz do trzech źródeł światła (16-18W, 10-12W, 5-6W) czy trzy oddzielne zasilacze. Ostatecznie zaleca się wybór zasilacza o mocy 50W, aby pracował na poziomie 70% swojej maksymalnej mocy, co zminimalizuje straty energii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA