logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa karty graficznej GTX 1050 2GB Low Profile - brak obrazu i przegrzewanie

DazziMoon 01 Paź 2020 22:18 1839 3
REKLAMA
  • #1 18954217
    DazziMoon
    Poziom 2  
    Cześć!
    Potrzebuje pomocy jak naprawić kartę graficzną gtx 1050 2gb low profile, która przestała działać, po tym jak próbowałem naprawić wentylator do karty graficznej, ponieważ przestał działać i zaczął się nagrzewać do 96'C. Wyjmowałem kartę wiele razy i wkładałem ponownie jak również wyjmowałem różne podzespoły karty i działał bez działającego Wentylatora, lecz pewnego dnia wyjąłem kartę, i do teraz karta nie działa, nie wyświetla obrazu ani się nie nagrzewa. Przyczyną jest na pewno karta graficzna, gdyż wkładałem w ten sam slot inną kartę i normalnie wyświetlał obraz. Dodatkowo dodam, że miałem problemy już wcześniej z kartą graficzną, podczas grania odczuwałem mocne spadki fps, nawet na mało wymagających grach, musiałem grać na niskich wymaganiach. Od razu po zakupie komputera odpaliłem gry na wysokich wymaganiach takie jak: GTA 5, Rise of the Tomb Raider.

Sprzęt:
    Processor: intel(R) Core(TM) i5-3570 CPU @ 3.40GHz
    RAM: 16.0 GB
    Zasilacz: 250W Zasilacz H250AD-00 - Dell OptiPlex
    Płyta główna: Dell 0YXT71
    Karta graficzna: GeForce® GTX 1050 Low Profile 2G

z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18954451
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Temat kart to bardzo trudny temat... Obejrzyj płytkę czy nic nie jest oderwane np. Malutki kondensatorek i tak dalej. Tak na prawdę chcesz odpowiedzi na temat tak skomplikowany że nikt nie zgadnie nie mając przed sobą tej karty.
  • REKLAMA
  • #4 18954782
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    DazziMoon napisał:
    karta nie działa, nie wyświetla obrazu ani się nie nagrzewa. Przyczyną jest na pewno karta graficzna

Pozostaje wymiana uszkodzonego sprzętu.
    Jeśli karta nie wyświetla obrazu (pomijam poprawność podłączenia itd) i kodu błędu w menedżerze urządzeń , gdyż w ogóle nie działa (nawet z inną kartą by odczytać) to jest uszkodzona. Co jest uszkodzone pozostaje zdiagnozować, sekcja zasilania, GPU, kontroler pamięci - też GPU, moduł pamięci czy coś innego. Naprawa w serwisie praktycznie nieopłacalna.
REKLAMA